Έκρηξη κλοπών ηλεκτρονικού χρήματος- Απάτες εκατ. ευρώ σε ATM, POS, διαδίκτυο
Όλο και πληθαίνουν τα κρούσματα απάτης από χάκερ που κλέβουν κωδικούς καρτών και e-banking από του κατόχους τους και σηκώνουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή κάνουν αγορές χρεώνοντας τους τα ποσά.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Αποκαλυπτικά για την έκταση των κλοπών ηλεκτρονικού χρήματος είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όπως αποτυπώνονται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τα οποία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εντός του 2023 καθώς στο πρώτο εξάμηνο ο αριθμός των περιστατικών απάτης που καταγράφηκε σε συναλλαγές με κάρτες έφθασε τις 202.000 όταν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 είχαν διαμορφωθεί σε 151.203.
Η αξία των περιστατικών απάτης άγγιξε τα 12,5 εκ από 9,99 εκ. ευρώ που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ενώ σε όρους περιστατικών απάτης, ο δείκτης αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 31% και ανήλθε στο επίπεδο του 0,02% , αντιστοιχώντας σε μία συναλλαγή απάτης ανά 5,2 χιλ. συναλλαγές.
Σε όρους αξίας των περιστατικών απάτης, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 29% και ανήλθε σε 0,03% , αντιστοιχώντας σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 4 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών.
Το υψηλότερο ποσοστό απάτης αφορά τις εξ αποστάσεως συναλλαγές.
Ειδικότερα, το α΄ εξάμηνο του 2023, ο αριθμός και αξία των περιστατικών απάτης που καταγράφηκε ανήλθε σε:
- 2.705 στις συναλλαγές ΑΤΜ αξίας 900.000 ευρώ
- 26.000 στις πληρωμές POS αξίας 2,5 εκατ. ευρώ
- 174.000 στις συναλλαγές CNP αξίας 9 εκατ. ευρώ.
Οι περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης αφορούν ως επί το πλείστον συναλλαγές αγορών από εμπόρους του εξωτερικού με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα εξάμηνα, λόγω της εκτενέστερης χρήσης του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφαλών συναλλαγών 3D Secure από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα συγκριτικά με τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού.
Οι οικονομικές ζημίες από τις συναλλαγές απάτης επιμερίζονται
Οι οικονομικές ζημίες που προκύπτουν από τις συναλλαγές απάτης και οι οποίες επιμερίζονται στα συμβαλλόμενα μέρη της συναλλαγής ανάλογα με την υπαιτιότητά τους ανήλθαν σε 11,4 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023, αυξημένες κατά 25% συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2022 και κατά 105% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2022.
Το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας επιβαρύνει τους κατόχους-χρήστες καρτών, οι οποίοι κατά το α΄ εξάμηνο του 2023 επωμίστηκαν το 63% της συνολικής ζημίας. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται συναλλαγές καρτών επωμίστηκαν το 31% της συνολικής ζημίας, ενώ οι πάροχοι-εκδότες καρτών πληρωμών επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό 6%.
Στο πεδίο των ηλεκτρονικών συναλλαγών η έκθεση καταγράφει μείωση κατά 2%, στις ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία οι οποίες ανήλθαν σε 20,1 εκ. ευρώ.
Για πρώτη φορά καταγράφεται πτώση στον αριθμό χρεωστικών καρτών κατά 3% και αύξηση στον αριθμό πιστωτικών καρτών κατά 1%. Μειωμένη εμφανίζεται και η αξία των συναλλαγών με κάρτες σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του έτους.
Αντίθετα αυξήθηκαν τα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών που πραγματοποιούνται κυρίως μέσω διαδικτύου.
Αναλυτικότερα:
- Ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες να κατέγραψε μικρή αύξηση κατά 2% πρώτο εξάμηνο του έτους αλλά η αξία τους τους μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του έτους .Οι συναλλαγές ανήλθαν σε 1.048 δις ευρώ ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ.
- Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52, από 50 το προηγούμενο εξάμηνο ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 .Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.
- Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα δεν παρουσιάζει σημαντική μεταβολή από το β΄ εξάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο . Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ.
- Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022 . Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας υποχώρησε σε 46 ευρώ από 48, παρουσιάζοντας μείωση 5%, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε σε 47 ευρώ από 48 παρουσιάζοντας μείωση 3% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.