Βρέχει λεφτά: Ποια ΑΤΜ «τρελάθηκαν» και χαρίζουν χρήματα στον κόσμο
Η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Αιθιοπίας (Commercial Bank of Ethiopia - CBE) προσπαθεί να ανακτήσει τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία έγιναν ανάληψη από πελάτες της μετά από «πρόβλημα του συστήματος», όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC.
Οι πελάτες της τράπεζας όταν επισκέφθηκαν τα ATM το περασμένο Σάββατο (16/3), ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να «σηκώσουν» περισσότερα μετρητά απ' όσα είχαν μέσα οι λογαριασμοί τους.
Παραπάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια (2,3 δισ. Μπιρ σε τοπικό νόμισμα) έκαναν «φτερά» ως μετρητά από τα ΑΤΜ ή μεταφέρθηκαν ηλεκτρονικά σε άλλες τράπεζες, ενώ, χρειάστηκαν αρκετές ώρες μέχρι οι ιθύνοντες του ιδρύματος να πάρουν χαμπάρι τι συμβαίνει και να «παγώσουν» τις συναλλαγές.
Ποιοι επωφελήθηκαν από τη βλάβη στα ΑΤΜ
«Μεγάλο μέρος των χρημάτων έγιναν ανάληψη από φοιτητές», δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Άμπε Σάνο στους δημοσιογράφους, χθες Δευτέρα 18/3.
Τα νέα για το «πρόβλημα» διαδόθηκαν γρήγορα στα πανεπιστήμια της χώρας, κυρίως μέσω των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων αλλά και των τηλεφωνικών κλήσεων.
Σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ της πανεπιστημιούπολης, με έναν φοιτητή στη δυτική Αιθιοπία να αναφέρει ότι οι άνθρωποι «σήκωναν« χρήματα μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί στον χώρο και να τους σταματήσουν.
Ο φοιτητής του Jimma University Institute of Technology, είπε πως «δεν πίστευε ότι είναι αλήθεια» όταν φίλοι του ανέφεραν γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ότι ήταν δυνατή η ανάληψη μεγάλων ποσών από τα ΑΤΜ. Μπορούσαν, όμως, να μεταφέρουν τα χρήματα χρησιμοποιώντας και την εφαρμογή της τράπεζας.
Ένας άλλος φοιτητής, στο Πανεπιστήμιο Dilla στα νότια της χώρας, είπε ότι αρκετοί συνομήλικοί του «σήκωναν» χρήματα από τα μεσάνυχτα έως τις 2 τα ξημερώματα.
Γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα στα ΑΤΜ
Η Κεντρική Τράπεζα της Αιθιοπίας εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή (17/3), λέγοντας ότι «ένα σφάλμα» σημειώθηκε κατά τη διάρκεια «δραστηριοτήτων συντήρησης και επιθεώρησης».
Η δήλωση, ωστόσο, επικεντρώθηκε μόνο στη διακοπή της υπηρεσίας και αφού η CBE «πάγωσε» όλες τις συναλλαγές. Ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι για τα ποσά που μεταφέρθηκαν από τους πελάτες του ιδρύματος.
Ο Άμπε Σάνο δεν ανέφερε το ακριβές ποσό που έκανε «φτερά», αλλά δήλωσε ότι η ζημιά ήταν μικρή σε σύγκριση με το σύνολο του ενεργητικού της τράπεζας. Επεσήμανε ότι η CBE δεν επλήγη από κυβερνοεπίθεση και ότι οι πελάτες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς οι προσωπικοί τους λογαριασμοί παρέμειναν άθικτοι.
Τουλάχιστον τρία πανεπιστήμια έχουν εκδώσει ανακοινώσεις που συμβουλεύουν τους φοιτητές να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν λάβει από την τράπεζα, με όλους τους πιθανούς τρόπους και δεν τους ανήκουν. «Όποιος επιστρέψει τα χρήματα δεν θα κατηγορηθεί για ποινικό αδίκημα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του πιστωτικού ιδρύματος.
Τελικά θα επιστραφούν τα χρήματα;
Μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο πόσο... επιτυχημένες ήταν οι προσπάθειες της CBE να ανακτήσει τα χρήματά της.
Ο φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Jimma είπε ότι δεν άκουσε κάποιον από τους γνωστούς του να έχει επιστρέψει τα χρήματα, αλλά σημείωσε ότι είχε δει οχήματα της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη.
Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχος του Πανεπιστημίου Dilla ανέφερε ότι τραπεζικοί υπάλληλοι ήταν στην πανεπιστημιούπολη και συγκέντρωναν τα χρήματα που κάποιοι φοιτητές επέστρεφαν οικειοθελώς.
Η CBE διαθέτει 1950 καταστήματα και περίπου 39 εκατομμύρια πελάτες και 2.400 συνεργάτες. Κάθε μέρα πραγματοποιούνται 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές από τις πλατφόρμες, τα ταμεία και τα ΑΤΜ της τράπεζας, που λειτουργεί στην Αιθιοπία τα τελευταία 82 χρόνια.