Δίπλωμα οδήγησης: Τι ισχύει για το ηλικιακό όριο σε Ελλάδα και Ευρώπη
«Μέχρι ποια ηλικία μπορούμε και είναι ασφαλές να οδηγούμε;» είναι το ερώτημα που απασχολεί σχεδόν όλους έπειτα από κάποιο τροχαίο ατύχημα με την εμπλοκή οδηγού ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Η άμεση απάντηση: στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχει κανένα απολύτως όριο στην οδήγηση.
Η νομοθεσία σχετικά με την ικανότητα οδήγησης είναι ξεκάθαρη. Ο ΚΟΚ αναφέρει πως το δίπλωμα οδήγησης παύει να ισχύει κατά το 65ο έτος της ηλικίας. Από κει και μετά η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια.
Για να μπορέσει κάποιος να ανανεώσει το δίπλωμα από τα 65 έτη, πρέπει να κριθεί ικανός έπειτα από ιατρική εξέταση. Οι ιατρικές ειδικότητες που πρέπει να ελεγχθούν οι υποψήφιοι οδηγοί περιλαμβάνουν: Παθολόγο, Οφθαλμίατρο και για τους άνω των 80 ετών Ωτορινολαρυγγολόγο και Νευρολόγο ή Ψυχίατρο.
Αποφασισμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση
Υποχρεωμένοι να περνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ιατρικές εξετάσεις για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησής τους φαίνεται πως θα είναι οι ηλικιωμένοι οδηγοί σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εφόσον «περάσει» η πρόταση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου του 2023.
Η ΕΕ επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό τροχαίων ατυχημάτων στα εδάφη της, και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους να υποβάλλονται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ανά πενταετία (ή και λιγότερo), προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους.
Πέρα από τα απαραίτητα ιατρικά τεστ, η Κομισιόν προτείνει οι ηλικιωμένοι (άνω των 70 ετών) οδηγοί να λαμβάνουν μέρος και σε μαθήματα οδήγησης προκειμένου να φρεσκάρουν τόσο τις γνώσεις όσο και τις δεξιότητές τους.
Επικίνδυνοι όταν οδηγούν οι Έλληνες
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο για το 2023 δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες οδηγοί, ανεξαρτήτως ηλικίας, όχι μόνο μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο όταν οδηγούν, αλλά συμμετέχουν ακόμη και σε βίντεο εν κινήσει.
Συγκεκριμένα, το 76% των ελλήνων οδηγών μιλάει στο τηλέφωνο και συνολικά το 84% χρησιμοποιεί το smartphone του κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το 92% των ελλήνων οδηγών θεωρεί ότι οι άλλοι οδηγοί είναι επικίνδυνοι, ενώ περίπου 8 στους 10 υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας. Παράλληλα, το 15% των οδηγών έχει προκαλέσει ατύχημα εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Όσον αφορά τα όρια ταχύτητας, 8 στους 10 Έλληνες οδηγούς υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας, ενώ το 44% δεν φορά ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Τέλος, σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες οδηγούς δεν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και έχουν την τάση να κολλούν το προπορευόμενο όχημα.
Ανανέωση άδειας οδήγησης
Μπορείτε να ζητήσετε την ανανέωση της ελληνικής άδειας οδήγησης σας, όταν έχει ήδη λήξει ή θα λήξει τους επόμενους δύο μήνες.
Θα χρειαστεί:
- να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
- να μεταφορτώσετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)
- να εκδώσετε και να πληρώσετε το κατάλληλο παράβολο
- να γνωρίζετε τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ σας, το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail) και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
Το κόστος ανανέωσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης αποτελεί μια ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Η οικονομική επιβάρυνση του οδηγού περιλαμβάνει:
- e-παράβολο των 18 ευρώ για την είσπραξη παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορών υπέρ τρίτων
- e-παράβολο των 60 ευρώ για την ανανέωση
- e-παράβολο των 30 ευρώ για την εκτύπωση
Ο συνολικός «λογαριασμός» λοιπόν ανέρχεται σε 108 ευρώ και σε αυτόν προστίθενται οι αμοιβές των γιατρών, δηλαδή του παθολόγου και του οφθαλμίατρου, με την ελάχιστη αμοιβή τους να ανέρχεται σε 20 ευρώ (10 ευρώ ο καθένας). Επομένως, το κόστος ανέρχεται στα 128 ευρώ και αυξάνεται περαιτέρω εφόσον έχει συμπληρωθεί το 80ό έτος της ηλικίας, μιας και απαιτείται εξέταση και από άλλες ειδικότητες γιατρών.