Η NASA εντοπίζει ένα παράξενο δελφίνι στον Δία: Οι νέες εικόνες κόβουν την ανάσα
Το διαστημόπλοιο ταξίδεψε 1,7 δισεκατομμύρια μίλια σε πέντε χρόνια για να φτάσει στην τροχιά του Δία. Το μακρύ ταξίδι άξιζε τον κόπο.
Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA δημοσίευσε νέες εκπληκτικές φωτογραφίες της δυναμικής ατμόσφαιρας του Δία. Αυτήν τη φορά, μία εικόνα δείχνει μια σειρά από κινούμενα σύννεφα που μοιάζουν με δελφίνια που κολυμπούν στη νότια εύκρατη ζώνη του πλανήτη.
Όπως αναφέρει το www.ecoticias, η εικόνα που κυκλοφορεί στα social media δείχνει τις συνεχείς αλλαγές στα σύννεφα του Δία. Οι άνεμοι που οδηγούν αυτές τις καταιγίδες πνέουν με σχεδόν 620 χιλιόμετρα την ώρα, καθιστώντας ένα τέτοιο εντυπωσιακό φαινόμενο.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένας προσωρινός σχηματισμός, το σύννεφο «δελφινιών» δείχνει πόσο όμορφη και πολύπλοκη είναι η ατμόσφαιρα του Δία. Η μοναδική αποστολή του Juno από τότε που μπήκε στην τροχιά του Δία το 2016 είναι να αποκαλύψει τα μυστικά του μεγαλύτερου πλανήτη στο ηλιακό σύστημα. Είναι ένας γίγαντας αερίου που δεν έχει επιφάνεια σαν τη Γη.
Οι εικόνες δίνουν μια γεύση της μπερδεμένης ατμόσφαιρας του Δία: ένα στροβιλιζόμενο μείγμα υδρογόνου, ηλίου, μεθανίου και αμμωνίας που δημιουργεί τεράστιες καταιγίδες όπως η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Τέτοια αποτελέσματα βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίζονται, εξελίσσονται οι γίγαντες αερίων και, το πιο σημαντικό, δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε το ηλιακό μας σύστημα.
Το σύννεφο σε σχήμα δελφινιού είναι ένα ακόμη φαινόμενο παρειδωλίας, το ψυχολογικό φαινόμενο όπου τα τυχαία μοτίβα θεωρούνται οικεία σχήματα. Πέρα από το ότι είναι ένας σχηματισμός με μεγάλη επιστημονική αξία, διεγείρει επίσης τη φαντασία και είναι μια καλή απόδειξη του πώς η τέχνη και η επιστήμη έχουν διασταυρωθεί τις περισσότερες φορές. Το σύννεφο σε σχήμα δελφινιού είναι κάτι περισσότερο από μια απλή στιγμιαία εντύπωση. είναι μια πολύ δελεαστική υπενθύμιση του θαύματος και της περιέργειας που ωθεί την επιστημονική εξερεύνηση.
Λίγα λόγια για τον Δία
Ο Δίας είναι ο πέμπτος πλανήτης από τον Ήλιο και ο μεγαλύτερος στο ηλιακό σύστημα – περισσότερο από διπλάσια μάζα από τους άλλους πλανήτες μαζί. Αν ο Δίας ήταν ένα κοίλο κέλυφος, 1.000 Γη θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα. Eίναι επίσης ο αρχαιότερος πλανήτης, που σχηματίζεται από τη σκόνη και τα αέρια που έχουν απομείνει από το σχηματισμό του Ήλιου πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αλλά έχει τη συντομότερη μέρα στο ηλιακό σύστημα, αφού χρειάζεται μόνο 10,5 ώρες για να περιστραφεί μια φορά στον άξονά του.
Οι χαρακτηριστικές ρίγες και οι στροβιλισμοί του Δία είναι στην πραγματικότητα κρύα, θυελλώδη σύννεφα αμμωνίας και νερού, που επιπλέουν σε μια ατμόσφαιρα υδρογόνου και ηλίου. Οι σκούρες πορτοκαλί λωρίδες ονομάζονται ζώνες, ενώ οι πιο ανοιχτόχρωμες λωρίδες ονομάζονται ζώνες και ρέουν ανατολικά και δυτικά σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η εμβληματική Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία είναι μια γιγαντιαία καταιγίδα μεγαλύτερη από τη Γη που μαίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Ο βασιλιάς των πλανητών ονομάστηκε από τον Δία, βασιλιά των θεών στη ρωμαϊκή μυθολογία. Τα περισσότερα από τα φεγγάρια του ονομάζονται επίσης για μυθολογικούς χαρακτήρες, φιγούρες που σχετίζονται με τον Δία ή τον Έλληνα ομόλογό του, τον Δία. Το περιβάλλον του Δία μάλλον δεν ευνοεί τη ζωή όπως το ξέρουμε. Οι θερμοκρασίες, οι πιέσεις και τα υλικά που χαρακτηρίζουν αυτόν τον πλανήτη είναι πιθανότατα πολύ ακραίες και πτητικές για να προσαρμοστούν οι οργανισμοί.
Ενώ ο πλανήτης Δίας είναι ένα απίθανο μέρος για ζωντανά όντα, δεν ισχύει το ίδιο για μερικά από τα πολλά φεγγάρια του. Η Ευρώπη είναι ένα από τα πιο πιθανά μέρη για να βρει κανείς ζωή αλλού στο ηλιακό μας σύστημα. Υπάρχουν στοιχεία για έναν τεράστιο ωκεανό ακριβώς κάτω από τον παγωμένο φλοιό του, όπου θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηριχθεί η ζωή. Με ακτίνα 43.440,7 μιλίων (69.911 χιλιομέτρων), ο Δίας είναι 11 φορές ευρύτερος από τη Γη. Αν η Γη είχε το μέγεθος ενός σταφυλιού, ο Δίας θα ήταν περίπου όσο μια μπάλα του μπάσκετ.
Από μια μέση απόσταση 484 εκατομμυρίων μιλίων (778 εκατομμυρίων χιλιομέτρων), ο Δίας απέχει 5,2 αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο. Μια αστρονομική μονάδα (συντομογραφία AU), είναι η απόσταση από τον Ήλιο στη Γη. Από αυτή την απόσταση, το ηλιακό φως χρειάζεται 43 λεπτά για να ταξιδέψει από τον Ήλιο στον Δία.