Δεν είναι μόνο η Κάρλα: «Στέγνωσε» τεχνητή λίμνη στη Θεσσαλονίκη - Θλιβερές εικόνες
Η χειρότερη στιγμή λειψυδρίας στην ιστορία της λίμνης. Σε απόγνωση οι αγρότες της περιοχής λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.
Η «εξαφάνιση» της λίμνης Κάρλα στη Θεσσαλία και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα νεκρά ψάρια στη Μαγνησία, δεν είναι βέβαια το μοναδικό «καμπανάκι» για την τεράστια αποδιοργάνωση που φέρνει στο περιβάλλον η κλιματική αλλαγή.
Η εντεινόμενη λειψυδρία στην Ελλάδα, λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας, είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα της επόμενης μέρας.
Άλλη μια περίπτωση λίμνης που έχει σχεδόν εξαφανιστεί είναι η τεχνητή λίμνη στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης.
Οι εικόνες που καταγράφονται σε μια περιοχή που άλλοτε ήταν υδάτινο τοπίο και σήμερα μοιάζει με ξερότοπο, είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και τρομακτικές αν σκεφτεί κανείς ότι η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει.
Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι: «Το νερό έφτανε μέχρι τα 15 μέτρα ύψος. Τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει βρέξει και πάθαμε αυτή τη ζημιά».
Ο υδροταμιευτήρας στο Κάτω Σχολάρι συγκέντρωνε κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 κυβικά μέτρα νερού, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την άρδευση των γύρω χωραφιών. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία της λίμνης, δεν υπάρχει καθόλου νερό.
Οι αμπελουργοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τα σταφύλια τους να είναι στεγνά.
«Οι ελιές είναι μαραζωμένες. Θέλουν νερό και δεν έχουμε να τους δώσουμε. Τα υπόγεια νερά είναι πάρα πολύ βαθιά», σημείωσε ο δήμαρχος Θέρμης.
Σημειώνεται ότι η λίμνη δημιουργήθηκε πριν από 38 χρόνια με την κατασκευή φράγματος για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και την εξυπηρέτηση της άρδευσης, συγκεντρώνοντας ουσιαστικά τα όμβρια ύδατα.
Στο πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκε ένας πανέμορφος βιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η έκταση της λίμνης υπό κανονικές συνθήκες φτάνει περίπου τα 40 στρέμματα. Φυσικά όλα αυτά απέχουν πολύ από τη σημερινή εικόνα.