Κουρέτας: «Να τρέξουμε τα έργα όπως στους Ολυμπιακούς του 2004, αλλιώς η Θεσσαλία θα γίνει έρημος»
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης με τη λειψυδρία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα που πρέπει να γίνουν στα επόμενα 8-10 χρόνια.
Το «σήμα» για την εκκίνηση μιας εκστρατείας κλιματικής «επιβίωσης» της Θεσσαλίας, δίνει ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας μέσω του flash.gr. Με αιχμή του δόρατος την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συστρατευμένους γύρω της όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα δοθεί η «μάχη» για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού, καθώς και της θωράκισης του κάμπου από νέα πλημμυρικά, καταστροφικά φαινόμενα στο μέλλον.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης με το θέμα της λειψυδρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πεδιάδα κινδυνεύει να γίνει «έρημος», αλλά παράλληλα υπογραμμίζει την αισιοδοξία ότι όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, μπορούν να διεκδικήσουν τα έργα που έπρεπε να είχαν γίνει «εδώ και 30 χρόνια». Κι όπως τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο flash.gr, πιστεύει πως στο τέλος του 2028 «θα έχουμε λύσει το πρόβλημα, αρκεί να δείξουμε την ευαισθησία που δείξαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Που το 2000 δεν υπήρχε τίποτα και το 2004 υπήρχαν τα πάντα».
Ο κ. Κουρέτας αναλύει πώς έχει το ζήτημα της λειψυδρίας στο θεσσαλικό διαμέρισμα, το οποίο αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια πολύ σοβαρά προβλήματα στον τομέα των υδατικών πόρων, τόσο λόγω της ανομβρίας, όσο και λόγω έλλειψης αρδευτικών έργων υποδομής, και παράλληλα παρουσιάζει τα έργα που δρομολογούνται για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
- Μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση που κάνατε σε πρόσφατη σύσκεψη της Περιφέρειας για τη λειψυδρία, όπου είπατε ότι «αν δεν κερδίσουμε το στοίχημα, οι επόμενες γενιές θα βρουν μία θεσσαλική πεδιάδα που θα είναι σαν έρημος». Είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση;
«Ναι, θα γίνει έρημος, όπως είναι η έρημος Σαχάρα. Δεν θα μπορείς να καλλιεργήσεις. Αν δηλαδή δεν λυθεί το πρόβλημα στα επόμενα 8-10 χρόνια όπως σχεδιάζουμε -και θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και 30- δεν θα έχει νερό να ποτίζεις. Και φέτος, αν δεν ήτανε η Λίμνη Πλαστήρα δεν θα είχε σταγόνα. Από κει ήρθε το νερό. Δεν υπήρχε, ας το πούμε έτσι, εδώ από τον κάμπο κάποιο περίσσευμα. Οπότε η Θεσσαλία χρειάζεται 1,3, με 1, 4 δισεκατομμύρια κυβικά το χρόνο για όλες τις ανάγκες από τα οποία το 90 με 95% είναι η άρδευση. Αυτά τα παίρνει από τον υδροφόρο ορίζοντα, από τον υπόγειο, από το έδαφος, από λίμνες, από βροχές και λοιπά.
»Της λείπουν τον χρόνο περίπου 300 με 350 εκατομμύρια κυβικά. Αυτά λοιπόν τα 300 με 350 εκατομμύρια κυβικά για να τα καλύψει και να μπορέσει να επιβιώσει το οικοσύστημα θα πρέπει να γίνουν τα τρία μεγάλα φράγματα που έχουν εδώ και χρόνια, οι μελέτες υπάρχουν, στα περισσότερα εν πάσει περιπτώσει, όχι σε όλα, που είναι η λίμνη του Ενυπαία, το φράγμα του Ενυπαία στη Σκοπιά, το οποίο είναι σε μια φάση τώρα ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης και περιμένουμε να ξεκινήσει μέσα στο '25, είναι το φράγμα του Μουζακίου το οποίο θέλει επικαιροποίηση μελέτης και να μπορέσει να ξεκινήσει και αυτό μέσα στο '25, προς τα τέλη του '25, και είναι και το φράγμα της Πύλης, που είναι έτοιμη η μελέτη και μπορεί να ξεκινήσει σχετικά γρήγορα.
»Αυτά τα τρία είναι περίπου γύρω στα 300 εκατομμύρια κυβικά. Δηλαδή είναι κάτι λιγότερο απ' ό,τι είναι η Λίμνη Πλαστήρα. Αν μπορέσουμε και φτιάξουμε αυτά, που είναι στον σχεδιασμό να τα ανακοινώσουμε στον πρωθυπουργό, συν αυτό που θα πω τώρα, που είναι η διώρυγα από το φράγμα της Γυρτώνης μέχρι την Κάρλα -και θα μεγαλώσει και λιγάκι η Κάρλα- τότε έχουμε νερό το οποίο θα μας προστατεύει και από πλημμύρα και από τη λειψυδρία. Και για να είμαστε και απολύτως ασφαλείς, θα πρέπει το έλλειμμα του υπόγειου υδροφορέα να καλύπτεται από μία ποσότητα γύρω στα 150 με 200 εκατομμύρια κυβικά, το οποίο πρέπει να το παίρνουμε από το φράγμα της Συκιάς, για να το παίρνουμε κάθε χρόνο να το πηγαίνουμε κάτω που έχει έλλειμμα ο υπόγειος υδροφορέας.
»Αυτό δεν είναι εκτροπή γιατί ο Αχελώος κουβαλά 4,2 δισεκατομμύρια κυβικά το χρόνο. Εμείς θα πάρουμε 200. Είναι δηλαδή ούτε το 5% άρα δεν είναι εκτροπή. Είναι ας πούμε να να πάρεις το νερό, ένα μέρος μικρό το οποίο θα πήγαινε στη θάλασσα, για να μπορέσεις να ισοφαρίσεις το έλλειμμα που έχεις εδώ για να ζεις. Αυτή είναι η κατάσταση. Συν τα μικρά φράγματα της υδρονομίας, που έγινε η πρόσκληση τον Αύγουστο για να βγει ο μελετητής ο οποίος μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει τελειώσει τη μελέτη για να ξεκινήσουν τα φράγματα ορμής-υδρονομίας για να γίνουν το '25».
- Επειδή είμαστε στην Ελλάδα, εσείς έχετε αισιοδοξία ότι όλα αυτά τα έργα μπορούν να γίνουν στα χρονοδιαγράμματα;
«Ναι το πιστεύω, μέχρι το τέλος του 2028 θα έχουν τελειώσει. Αρκεί να δείξουμε μία ευαισθησία που δείξαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Που το 2000 δεν υπήρχε τίποτα και το 2004 υπήρχαν τα πάντα. Εάν τρέξουμε τα πράγματα σωστά -που μπορούμε να τα τρέξουμε με τις μελέτες- στο τέλος του '28 θα είναι το πρόβλημα λυμένο».
- Εσείς βλέπετε ότι το μήνυμα αυτό το έχουν πάρει όλοι οι φορείς που εμπλέκονται;
«Ναι, ναι».
- Οι αγρότες κ. περιφερειάρχη, έχουν καταλάβει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση;
«Όχι γιατί έχουν διάφορους ανθρώπους που τους πιπιλίζουν το μυαλό, τους λένε το α και το β. Όχι δεν έχουν αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει».
- Σε αυτό το κομμάτι, η Περιφέρεια πώς μπορεί να περάσει τα μηνύματα;
«Καταρχάς αυτό που κάναμε τώρα, που ενωθήκαμε όλοι σαν μία γροθιά, υπό την Περιφέρεια. Ακόμη και κόμματα αλλάξανε άποψη για τον Αχελώο. Δηλαδή είμαστε μπροστά εμείς και όλοι οι φορείς, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα έργα. Και πιστεύω θα πετύχουμε αυτή τη φορά».
Λέκκας και Βαρελίδης μιλούν για τη Θεσσαλία
Ο δρ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο flash.gr και την Αθανασία Ανεζάκη, ειδικότερα για το πρόβλημα της λειψυδρίας και το νερό που «χάνεται» από τις μεγάλες βροχοπτώσεις, ανέφερε πως δεν έχει γίνει ειδική μελέτη στη Θεσσαλία. «Και με τον Ντάνιελ και με τον Ιανό, διαπιστώνουμε αυτό ακριβώς. Το νερό αυτό, δεν τροφοδοτεί τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Απορρέει κατευθείαν προς τη θάλασσα, συνεπώς δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο όφελος. Δηλαδή, από τον Ντάνιελ δεν βελτιώθηκε η εικόνα των υπόγειων υδροφορέων στη Θεσσαλία. Πολύ λίγο βελτιώθηκε», εξήγησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, τόνισε: «Υπάρχουν πολλά νερά που χάνονται και επίσης τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε πιο μεγάλες βροχοπτώσεις, ραγδαίες, με αποτέλεσμα εκεί το νερό να χάνεται, γι' αυτό το λόγο προχωράμε και σε έργα ορεινής υδρονομίας. Για παράδειγμα, τέτοια έργα (προϋπολογισμού) 200 εκατομμυρίων ευρώ, θα γίνουν στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μικρά φράγματα, αναβαθμοί ανάσχεσης θα έλεγα, της πορείας του νερού από τους χειμάρρους προς τα κάτω, έτσι ώστε να συγκρατείται το νερό και να έχει μεγαλύτερο χρόνο παραμονής. Γεγονός που έχει διπλή λειτουργία, αφενός αμβλύνει το πρόβλημα της πλημμύρας και της καταστροφής που δημιουργεί ένας ορμητικός χείμαρρος και έτσι γίνεται λιγότερο ορμητικός και αφετέρου, επειδή έχει μεγαλύτερο χρόνο παραμονής το νερό, αυτό δίνει τη δυνατότητα να απορροφηθεί στο έδαφος και να ενισχύσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα».
Σε ερώτηση του flash.gr για το πότε ξεκινούν τα έργα, απάντησε: «Τον Σεπτέμβριο. Η Θεσσαλία είναι ένα θέμα από μόνη της, γιατί είναι μια περιοχή που βλέπουμε ότι με βάση αυτό που δείχνει -κι αυτό το λέω με επιφύλαξη- να κινείται το κλίμα τελευταία χρόνια, έχει την τάση να μας δίνει βροχοπτώσεις επιπέδου κυκλώνα συνήθως τον Σεπτέμβριο, ενώ ταυτόχρονα μαστίζεται από πάρα πολύ μεγάλη λειψυδρία τους καλοκαιρινούς μήνες».