Βίκτωρ Γιαννικόπουλος: Μαθητής διάνοια της αστροφυσικής - «Τα παιδιά ασχολούνται μόνο με likes»
Μίλησε δίπλα στον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα διαστημικό επιστήμονα, Δρ. Σταμάτιο Κριμιζή
Η εμφάνιση του 14χρονου μαθητή Βίκτωρα Γιαννικόπουλου στην εκπομπή «Συνθέσεις» του Μάκη Προβατά στο ΕΡΤNews κατάφερε να τραβήξει την προσοχή και να γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Βίκτωρας, μαθητής της Β’ Γυμνασίου του Pierce College, ο οποίος ήταν καλεσμένος μαζί με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμο διευθυντή διαστημικών προγραμμάτων της NASA Δρ. Σταμάτιο Κριμιζή, εντυπωσίασε το κοινό με την ευφράδεια, τη σκέψη και την προσωπικότητά του.
Η εργασία του Βίκτωρα Γιαννικόπουλου, με τίτλο «Voyager 1 and 2: The Epic Journey in Vast Cosmic Sea», επιλέχθηκε ως η καλύτερη ομιλία στο 1ο Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, με θέμα «Ένα παιδί από τα Βαλκάνια μετράει τ’ άστρα».
Ο Βίκτωρας εμπνεύστηκε από τις δύο αποστολές Voyager, επικεφαλής των οποίων ήταν ο νυν Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA, Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής και η εργασία του εστίασε στα μηνύματα του ανθρώπου στα βάθη του διαστήματος και στον τρόπο επιβίωσής μας. Η γεμάτη συναίσθημα, εμπνευσμένη, παρουσίασή του Βίκτωρα χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα συγκινητική.
Ο κ. Κριμιζής, ο σημαντικότερος εν ζωή διαστημικός επιστήμονας, επέλεξε προσωπικά τον Βίκτωρα να σταθεί δίπλα του και στη συνέντευξη που παραχώρησαν μαζί, στην εκπομπή της «Συνθέσεις» στο ΕΡΤNews που προβλήθηκε στις 23 Νοεμβρίου.
Μάλιστα, ένα κομμάτι της συνέντευξης που έδωσε ο μαθητής έγινε viral στα social media για την ωριμότητα με την οποία μίλησε ο 14χρονος, αλλά και για τα όμορφα λόγια του.
Συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων: «Κάποια παιδιά της ηλικίας μου έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται πολύ με τα social media και γίνεται η μάχη των likes. Προσπαθούν να βγάλουν την καλύτερη φωτογραφία για να πάρουν τα πιο πολλά like. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ασχολούνται με κάτι πιο δημιουργικό. Πλέον επηρεάζονται πολύ από τα social media.
Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Το 1600 περίπου όταν ο Νεύτωνας ήταν φοιτητής στην Αγγλία, ξέσπασε μια πανδημία και αναγκάστηκε να κλειστεί στο σπίτι του για δύο χρόνια. Αυτά τα δύο χρόνια ήταν τα πιο παραγωγικά χρόνια για τον ίδιο καθώς ανακάλυψε του νευτώνιους νόμους, το νόμο της βαρύτητας και την διάθλαση του φωτός. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σόσιαλ μίντια, διαδίκτυο και ηλεκτρικό ρεύμα.
Κάποιοι νέοι φαίνεται πως είναι εθισμένοι με αυτές τις πλατφόρμες. Έχουμε και την τεχνητή νοημοσύνη που αν πέσει σε λάθος χέρια μπορεί να γίνει καταστροφική. Επίσης θεωρώ ότι αυτά τα περιστατικά (ανήλικης παραβατικότητας) τα υπερπροβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».