Chocoflation: Η ακρίβεια συρρίκνωσε τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα
Το φαινόμενο το shrinkflation, της μείωσης της ποσότητας του προϊόντος, φαίνεται να «χτυπά» και την Πασχαλινή αγορά.

Μικρότερα αλλά και ακριβότερα θα είναι φέτος τα πασχαλινά αυγά, εξαιτίας της αύξησης του κόστους του κακάο. Μεγάλα ονόματα, του χώρου στη Βρετανία, όπως η Cadbury, η Mars και η Terry’s, έχουν αυξήσει έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις τις τιμές στις εποχικές αυτές λιχουδιές, ενώ μερικά σοκολατένια αυγά έχουν συρρικνωθεί σε μέγεθος, σύμφωνα με έρευνα του καταναλωτικού οργανισμού Which. Όταν τα μεγέθη των συσκευασιών μειώνονται και οι τιμές παραμένουν οι ίδιες ή και αυξάνονται, αυτό συχνά αποκαλείται «shrinkflation».
Η σοκολάτα γίνεται ακριβότερη εδώ και αρκετά χρόνια λόγω των καιρικών συνθηκών στη δυτική Αφρική, ιδίως στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, από όπου προέρχονται τουλάχιστον οι μισοί κόκκοι κακάο στον κόσμο.
Η τιμή χονδρικής το 2024 κυμαινόταν στα 4 – 4,5 ευρώ το κιλό ενώ το 2025 αυξήθηκε στα 11 με 12 ευρώ το κιλό, μια αύξηση της τάξεως του 180%.
Ενώ οι εταιρείες ζαχαροπλαστικής λένε ότι έχουν απορροφήσει μέρος της επιβάρυνσης της τιμής του κακάο, το μέγεθος της αύξησης είναι τέτοιο που έχει αντίκτυπο στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, εξετάζοντας το βάρος των αυγών που πωλούνται, διαπιστώνεται ότι το κόστος ορισμένων πασχαλινών αυγών είχε αυξηθεί περισσότερο από 50% ανά 100 γραμμάρια σε σχέση με πέρυσι. Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια οι ζαχαροπλάστες, να συγκρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, μείωσαν τις συσκευασίες από 220gr που ήταν πέρυσι σε 200 gr φέτος.
Σοκολατένια αυγά
- 2023: 13.99€/220gr
- 2024: 22.99€/220gr
- 2025: 33,99/ 200gr

Σοκολατένια λαγουδάκια
- 2023 16.90€/240 gr
- 2024 18.90€/240 gr
- 2025 22.90€/230 gr

Πασχαλινά σοκολατάκια
- 2023 24,99/ κιλό
- 2024 29,99/ κιλό
- 2025 35,33/ κιλό
Η δραματική πτώση στην παγκόσμια παραγωγή κακάου έχει οδηγήσει τις χονδρικές τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι η σοκολάτα αντιμετωπίζει υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα και ποτά.
Η κρίση παραγωγής κακάου δεν επηρεάζει μόνο τα σοκολατοειδή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του πληθωρισμού για τα μπισκότα ως κατηγορία αυξήθηκε κατά 3,8%. Ιδιαίτερα τα σοκολατένια μπισκότα παρουσίασαν υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού, υποδεικνύοντας ότι οι τιμές επηρεάστηκαν από τις υψηλές χονδρικές τιμές κακάου.