Πόσο θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο
Δείτε με παραδείγματα πόσα χρήματα θα δώσετε τον επόμενο μήνα - Σκυλακάκης: «Εάν δεν τελειώσει το φαινόμενο δεν μπορούμε να πούμε τι φόρο θα βάλουμε».
Αλλαγές στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτηθούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια, για τον Αύγουστο.
Έτσι, η πάγια εικόνα που θέλει τα πράσινα τιμολόγια να είναι ακριβότερα τόσο από τα κίτρινα όσο και από τα μπλε, που είναι σταθερά για κάποιους μήνες, και προτιμώνται απ’ όλο και περισσότερους καταναλωτές, μπορεί και να ανατραπεί. Κι αυτό γιατί η προαναγγελθείσα επιδότηση θα άρει τον χαρακτηρισμό «ασύμφορα» που έχουν τα κυμαινόμενα τιμολόγια ενώ και τα μπλε θα παραμείνουν μεν ελκυστικά αλλά όχι πλέον τόσο. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι τα νέα δεδομένα θα οδηγήσουν τους παρόχους να λανσάρουν νέες παραλλαγές κίτρινων, όπως για 3 μήνες σταθερό και μετά κυμαινόμενο.
Η τιμή-στόχος πάνω από την οποία η κυβέρνηση θέλει να επιδοτήσει τα τιμολόγια τον Αύγουστο φαίνεται ότι είναι τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα και είναι αυτή που διαμορφώνει τα νέα δεδομένα. Ωστόσο, τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος. Είναι πάντως γεγονός ότι οι καταναλωτές που επέλεξαν τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια θα πληρώσουν ναι μεν λιγότερα χρήματα αλλά όχι με μεγάλη διαφορά λόγω της αύξησης της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τους καταναλωτές, η τιμή της κιλοβατώρας φάνηκε να σταθεροποιείται στα 150 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Μέχρι σήμερα, για την περίοδο 1-18 Ιουλίου, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 137,5 ευρώ, δηλαδή 40% πάνω από τη μέση τιμή για όλο τον Ιούνιο.
«Θα είμαστε στα επίπεδα του Ιουλίου μετά την επιδότηση»
«Εάν επιβληθεί το τέλος στο φυσικό αέριο σε 7 εκατ. κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος τότε το όφελος για τους εν λόγω καταναλωτές εκτιμάται πως θα είναι στα 7,5 ευρώ με 8 ευρώ στον κάθε λογαριασμό Αυγούστου 2024», είπε στο MEGA ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
«Αυτό σημαίνει πως η κρατική επιδότηση της κιλοβατώρας θα είναι μεταξύ 1,5 λεπτά με 2 λεπτά. Στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος η μέση τιμή θα πάει στα 18 λεπτά με 18,5 λεπτά από 16,5 λεπτά που είναι σήμερα και τον Αύγουστο θα κρατηθεί στην τιμή του Ιουλίου» σημείωσε και παρέθεσε ένα παράδειγμα:
Εάν ο καταναλωτής πλήρωνε ρεύμα 120 ευρώ τον Ιούλιο, τότε τον Αύγουστο το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 127 ευρώ χωρίς την κρατική επιδότηση είπε. Και συνέχισε λέγοντας πως εάν στον λογαριασμό ρεύματος Αυγούστου συμπεριληφθεί και η επιδότηση τότε ο καταναλωτής θα πληρώσει ξανά 120 ευρώ. Ουσιαστικά ο καταναλωτής θα πληρώσει τον Αύγουστο για ρεύμα τιμές Ιουλίου, εκτίμησε.
Σκυλακάκης: «Εάν δεν τελειώσει το φαινόμενο δεν μπορούμε να πούμε τι φόρο θα βάλουμε»
«Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν από τις ακραίες τιμές, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλές» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΣΚΑΪ εξηγώντας ότι αυτό συνέβη διότι «έγινε αποσύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας».
Ο υπουργός αναφερόμενος στα μέτρα και στους φόρους στους παραγωγούς τόνισε ότι ακόμα δεν μπορεί να καθοριστούν «καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσα είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη. Εάν πέσουν οι τιμές ρεύματος, μειώνεται ο φόρος», διευκρίνισε.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε επίσης ότι οι τιμές που διαμορφώθηκαν το τελευταίο 10ημερο σε όλα τα Βαλκάνια, έδιναν στο φυσικό αέριο 6-7 φορές το κόστος. «Έγινε αυτό που ονομάζουμε "ουρανοκατέβατα" κέρδη, επομένως η παρέμβαση είναι αναγκαία».
Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τις επιχειρήσεις που έχουν υψηλούς λογαριασμούς. «Εάν δεν μπορούν να πληρώσουν τις αυξήσεις έχουν επιλογή από 1η Αυγούστου αλλάξουν χρώμα τιμολογίου».
«Η παρέμβαση έγινε σε ένα ακραίο φαινόμενο, δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουμε όταν η αγορά λειτουργεί σωστά», σημείωσε αναφέροντας ότι το γεγονός πως η μεγαβατώρα θα μπορούσε να είναι 300 ευρώ και όχι 800 ευρώ ενώ το κόστος είναι 100 ευρώ, δείχνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
ΓΣΕΒΕΕ: Οι ευνοϊκές διατάξεις για το ενεργειακό κόστος να επεκταθούν και στα επαγγελματικά τιμολόγια
Να επεκταθούν και στα επαγγελματικά τιμολόγια οι ευνοϊκές διατάξεις για το ενεργειακό κόστος ζητά η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, αφενός για να μην βρεθούν - όπως αναφέρει - μπροστά στον κίνδυνο κλεισίματος χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφετέρου για να μην αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους.
Όπως αναφέρει, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και σε περιόδους επιδοτήσεων, υπήρξε υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους που όξυνε αφόρητα το πρόβλημα ρευστότητας - ειδικά των πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων. Προσθέτει ότι «για ενέργεια μία επιχείρηση εστίασης πλήρωσε κατά μέσο όρο (πρόσφατη έρευνα πεδίου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) το 2021: 9.000Euro, το 2022: 14.000Euro, το 2023: 17.500Euro το 2024: άγνωστο πόσα ευρώ θα κληθεί να πληρώσει εξαιτίας των πρόσφατων αυξήσεων που επιβάλει το καρτέλ ενέργειας».
Και καταλήγει: «Οι ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στις 17 Ιουλίου για τα νοικοκυριά, δημιούργησαν ελπίδες για συγκράτηση των τιμολογίων, έτσι ώστε να μην φτάσουν οι πολίτες να πληρώσουν την αισχροκέρδεια των ενεργειακών εταιριών, Οι ευνοϊκές διατάξεις πρέπει να επεκταθούν και στα επαγγελματικά τιμολόγια! Η συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιβάλλεται επειδή κι αυτοί, όπως τα νοικοκυριά, καλούνται εντελώς αδικαιολόγητα να πληρώσουν κόστη για τα οποία δεν ήταν ενήμεροι, ούτε τα προκάλεσαν».