Αυτή η κοινή συνήθεια μπορεί να βλάψει σοβαρά την όρασή σας
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε τους φακούς επαφής πάνω στα μάτια σας και να τους πλένετε με νερό.
Η μόλυνση του κερατοειδούς χιτώνα από φακούς επαφής είναι καλά τεκμηριωμένη επιστημονικά. Η πιο συνήθης πάθηση είναι η μικροβιακή κερατίτιδα. Οι στατιστικές, μάλιστα, λένε ότι περίπου ένα εκατομμύριο επισκέψεις το χρόνο σε οφθαλμίατρους στις ΗΠΑ έχουν να κάνουν με μικροβιακή κερατίτιδα.
Πώς όμως προκαλείται αυτή η μόλυνση;
Σύμφωνα με τη Δρ Αμάντα Ρέντφερν, οφθαλμίατρο και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Oregon Health & Science University’s Casey Eye Institute, υπάρχουν πολλές κακές συνήθειες που αφορούν τη χρήση φακών επαφής. Όπως αναφέρεται στο Yahoo! Life, ο ύπνος με τους φακούς επαφής, ακόμα και μια σύντομη μεσημεριανή σιέστα, είναι σαν «ρώσικη ρουλέτα». Μπορεί να προκαλέσει έλκος του κερατοειδούς χιτώνα, μια μόλυνση της επιφάνειας που καλύπτει ο φακός. «Δεν θα συμβεί κάθε φορά, αλλά όταν συμβεί θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο», εξηγεί η Ρέντφερν. «Μπορεί ακόμα και να χάσεις το μάτι σου». Στις πιο ήπιες περιπτώσεις, θα δημιουργηθεί μια ουλή στον κερατοειδή, στο κέντρο του ματιού, και θα επηρεάζει την όρασή σου εκτός αν κάνεις μεταμόσχευση κερατοειδούς».
Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε το διάλυμα των φακών επαφής ανεξαιρέτως
Ακόμα και συνήθειες όπως η κολύμβηση με τους φακούς είναι επικίνδυνες, γιατί τα μικρόβια εγκλωβίζονται ανάμεσα στον φακό και στον κερατοειδή και μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση με όλες τις παραπάνω επιπτώσεις, επισημαίνει η Ρέντφερν. Το ίδιο ισχύει και με το ξέπλυμα του φακού με νερό, που συμβαίνει ιδιαίτερα όταν κάποιος πάει ταξίδι και έχει ξεχάσει το διάλυμα των φακών. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να κυκλοφορήσει κάποιος μερικές μέρες με θολή όραση, παρά να πάθει μόλυνση.
Λιγότερο συχνές συνήθειες που προκαλούν βλάβες στα μάτια, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι η «χρήση ηλεκτρικών εργαλείων (π.χ. τροχού ή σέγας) χωρίς γυαλιά προστασίας, και η απομάκρυνση σωματιδίων με το χέρι που απομακρύνει συστατικά του ματιού», καταλήγει η Ρέντφερν.