Αυγενάκης: Αλαζονεία τέλος το μήνυμα Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο της δεύτερης διαγραφής του βουλευτή
Το 2010 ο κ. Αυγενάκης είχε διαγραφεί από τον Αντώνη Σαμαρά - και τότε είχε επιλέξει να κρατήσει την έδρα του στο νομό Ηρακλείου...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καρατομώντας τον Λευτέρη Αυγενάκη δεν έβγαλε απλώς μια κόκκινη κάρτα σε ένα σχεδόν αμετακίνητο στέλεχος του κόμματος και του υπουργικού συμβουλίου.
Το πρώτο βουλευτικό «αίμα» που χύθηκε λίγες ημέρες μετά την επέτειο του 41%, ήταν μια απόφαση παραδειγματισμού για όλη τη Νέα Δημοκρατία, εντός και εκτός κυβέρνησης, ότι οι ξεκάθαρες προειδοποιήσεις για μηδενική ανοχή στα φαινόμενα αλαζονείας δεν ήταν για τις κάμερες και για τους τίτλους.
Ο κ. Αυγενάκης που φλέρταρε από καιρό άλλα γλίτωνε ακόμη και την κίτρινη κάρτα, ειδικά μετά τους λανθασμένους χειρισμούς που κατέβασαν τα τρακτέρ στην πλατεία της Αθήνας, πήρε την απευθείας κόκκινη γιατί μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε το θέαμα του ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε στην κυβέρνηση αλλά ούτε και στην κοινωνία. «Ότι εξηγήσεις και να δοθούν δεν υπάρχουν ελαφρυντικά», έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες που δεν μπορούσαν να αποδεχτούν την αποκρουστική εικόνα του κρητικού πολιτικού.
Το παρασκήνιο μέχρι την αποπομπή Αυγενάκη
Ο συναγερμός στην Ηρώδου Αττικού, ενεργοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και από την αποτίμηση που έγινε από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι ο χρόνος για την παραμονή Αυγενάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετρούσε αντίστροφα.
Άλλωστε «το ξέρεις ποιος είμαι εγώ» , όπως σχολιάστηκε δηκτικά, μαζί με την απερίφραστη αποδοκιμασία για το πρωτοφανές νταηλίκι, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο νωρίς το πρωί, έδειχνε ότι για την Ηρώδου Αττικού η αποπομπή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν μονόδρομος. Οι διαστάσεις του περιστατικού άλλωστε και η έκταση που είχε λάβει «δεν ήταν διαχειρίσιμα», παρότι όπως πληροφορείται ο Flash.gr ακούστηκαν κάποιες φωνές αντίθετες με τη δραστική λύση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιγραφή συνεργατών του, ήταν εξοργισμένος, αφού ενημερώθηκε πολύ νωρίς για τα γεγονότα με πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Αυγενάκη. Άλλωστε για τα ξημερώματα είχε σχεδιαστεί μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ η οποία θα έβαζε ακόμη ένα πλάνο στην μεγάλη εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί για την κυβερνητική στροφή στην καθημερινότητα.
Ήταν ξεκάθαρο ότι το ντροπιαστικό βίντεο εκτόπιζε αυτήν την εικόνα από το επίκεντρο. Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκλήθηκε άμεσα ο «πρωινός καφές», ενώ νωρίτερα είχε δοθεί η οδηγία στον Παύλο Μαρινάκη να μεταδώσει το πρώτο μήνυμα.
Με την ολοκλήρωση της τακτικής σύσκεψης ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σταύρο Καλαφάτη για να μεταφέρει την οδηγία προς τον κρητικό βουλευτή να επιστρέψει στην Αθήνα.
Ήταν μια απόφαση ειλημμένη, όπως έλεγε συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναπόφευκτη καθώς όπως έγινε αντιληπτό από την πρώτη στιγμή η αποκρουστικότητα των εικόνων στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν άφηνε κανένα περιθώριο διαχείρισης.
Η δε πρώτη «συγνώμη» θεωρήθηκε από αρκετούς «μισή», για να ακολουθήσει ένα μπαράζ τοποθετήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών, από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με τις οποίες επίσης θεωρήθηκαν εσφαλμένες ειδικά με την επιμονή στο σκέλος της διάψευσης της βιοπραιγίας.
«Δεν υπάρχουν διαβαθμίσεις σε αυτές τις περιπτώσεις» έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος που εξηγούσε στον Flash.gr ότι «με ή χωρίς χαστούκι» ο κ. Αυγενάκης παραβίασε εκτός από τη ρητή εντολή του Πρωθυπουργού, νόμους και ηθικούς κανόνες.
Αυγενάκης: Τον διέγραψαν Σαμαράς και Μητσοτάκης....
Από την άλλη βέβαια υπήρξαν γαλάζια στελέχη που σχολίαζαν δηκτικά το γεγονός ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης στην πρώτη δηλωση του μετά τη διαγραφή του, ανέφερε ότι παραμένει βουλευτής Ηρακλείου. Όπως έλεγαν τα ίδια στελέχη το ίδιο είχε πράξει και μετά τη διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία το 2010 από τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας τότε πως «η έδρα δεν ανήκει στον Σαμαρά αλλά στο λαό του Ηρακλείου...».
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά στην τέταρτη διαγραφή βουλευτή μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος το 2016. Ενα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι είναι η πρώτη καλοκαιρινή, καθώς οι τρεις προηγούμενες, είχαν αποφασιστεί όλες μήνα Οκτώβριο.