Κασσελάκης: Πρώτο «κρας τεστ» η Πολιτική Γραμματεία - Επιμένει να ζητά δήλωση «αφοσίωσης» από Τσίπρα
«Ποιο ΠΑΣΟΚ και ποιο κέντρο;» λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα σενάρια της κεντροαριστεράς. Στο ίδιο τραπέζι σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία με στελέχη που τον αμφισβητούν ανοιχτά και καθημερινά.
Το πρώτο «κρας τεστ» για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται σήμερα στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί τετ α τετ με πρόσωπα που του έχουν ασκήσει έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα.
Μετά από αρκετούς μήνες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι στην κουμουνδούρου με στελέχη όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, και ο Κώστας Ζαχαριάδης που έχουν σηκώσει το βάρος της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» μετά τις Ευρωεκλογές ενώ εμφανίζονται ως τους βασικούς θιασώτες μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης όλο αυτό το διάστημα είχε βάλει στην «ναφθαλίνη» την Πολιτική Γραμματεία καθώς θεωρούσε πως έτσι όπως λειτουργούσε κάθε φορά που συνεδρίαζε, με τις διαρροές που γινόντουσαν αλλά και τους διαξιφισμούς μεταξύ των μελών της, δεν προσέφερε ουσιαστικά, αντιθέτως φούντωνε την εσωστρέφεια.
Τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο έγιναν χθες κινήσεις για να πέσουν οι τόνοι. Ο ίδιος συνέχισε τις επαφές με τους βουλευτές, βλέποντας μάλιστα και την Όλγα Γεροβασίλη, μια συζήτηση όπως έλεγαν μετά που ήταν «ειλικρινής και σε καλό κλίμα» ενώ άκουσε και τις παρατηρήσεις και τις παραινέσεις τους να πέσουν οι τόνοι.
Όπως έλεγε άλλωστε σημαντικό κομμάτι εκ των «87» που υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, από τον ίδιο εξαρτάται τι κλίμα θα επικρατήσει τόσο στην Πολιτική Γραμματεία όσο κυρίως στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.
Ο Στέφανος Κασσελάκης στις παρεμβάσεις του ήταν «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» για τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας για παράδειγμα στο STAR πως δεν θεωρεί πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι πίσω από τα σενάρια για συγκόλληση με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το αν τον υπονομεύει ζήτησε καθαρά λόγια:
«Πρέπει να είμαστε όλοι διαφανείς, προσωπικά είμαι διαφανής. Λέω ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο σε οποιαδήποτε συνεννόηση και να είναι η ηγεσία του μελλοντικού σχήματος. Πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πουν αυτό. Μηδενός εξαιρουμένου».
Το ίδιο και με τους «αντιφρονούντες», σημειώνοντας από τη μια πως «κανείς δεν θέτει εαυτόν εκτός οργάνων επειδή λέει μια άποψη» από την άλλη, σημείωσε υπάρχει και κομματική ανάγκη και εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού και «αν θεωρεί οποιοδήποτε στέλεχος ότι η βάση έχει άλλη άποψη, δεν έχει παρά να κινήσει τις διαδικασίες και να το αποδείξει».
«Ποιο ΠΑΣΟΚ και ποιο κέντρο;....»
Στα σενάρια για την Κεντροαριστερά αναφέρθηκε και στην ομιλία του στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist λέγοντας πως «τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να κάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές».
Μάλιστα άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως «το 35% του ΠΑΣΟΚ απείχε από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επομένως, για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε; Αυτό είναι το θέμα όταν έχεις να κάνεις με το κέντρο. Δεν είναι καθαρό ποια είναι η φιλοσοφία του».
Επέμεινε ότι οι συνεργασίες πρέπει να ξεκινήσουν από τη βάση και έστειλε μήνυμα πως όλες τις πλευρές πως ο ίδιος δεν θα είναι το πρόβλημα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.
«Προσωπικά είμαι ανοιχτός στο να μην αποτελέσω μέρος του προβλήματος εδώ. Αν το πρόσωπό μου είναι θέμα για μια προγραμματική σύγκλιση που θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε κυβέρνηση, υπόσχομαι ότι θα παραιτηθώ» τόνισε χαρακτηριστικά ωστόσο πρόσθεσε με νόημα: «Αυτό που θέλω είναι να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ. Όμως αν κάποιος θελήσει να πιέσει καταστάσεις απ' έξω, θα λάβει την αντίδραση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα από τη βάση είναι για έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό και ανεξάρτητο».