Πρωτοποριακή εφεύρεση για καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι με τεχνολογία της NASA
Καλλιέργεια λαχανικών σε εσωτερικό χώρο, χωρίς χώμα και μόλις 2,53 ευρώ για 200 γραμμάρια. Μια τεχνολογία της NASA αλλάζει το τοπίο στην παραγωγή τροφίμων.
Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τη NASA δίνει τη δυνατότητα να καλλιέργηθούν φυτά σε εσωτερικό χώρο χωρίς χώμα. Η τεχνολογία μοιάζει με την υδροπονική, αλλά χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά λεπτό σπρέι που μεταφέρει θρεπτικά και νερό κατευθείαν στο ριζικό σύστημα των φυτών. Η πρώτη εφαρμογή αναπτύχθηκε από την εταιρεία Plantaform και φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που καλλιεργούμε τρόφιμα στο σπίτι.
30-50% λιγότερο νερό
Η τεχνολογία είναι μια παραλλαγή της αεροπονικής που έχει ήδη εκτεταμένες εφαρμογές. Το σπρέι του νερού και των θρεπτικών είναι αρκετά πιο λεπτό και μοιάζει με ομίχλη. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Plantaform, αυτή η επαναστατική προσέγγιση χρησιμοποιεί 30-50% λιγότερο νερό από την υδροπονική και 98% λιγότερο νερό από τις παραδοσιακές μεθόδους. Ουσιαστικά, τα φυτά κρέμονται κυριολεκτικά με τις ρίζες στον αέρα, μέσα σε συσκευές που εξασφαλίζουν τη ροή θρεπτικών συστατικών, οι οποίες παράλληλα επιτυγχάνουν και εξοικονόμηση σε παροχή ορισμένων θρεπτικών στοιχείων (νιτρικών και φωσφορικών ιόντων).
Προς το παρόν, η τεχνολογία είναι αρκετά ακριβή. Ο έξυπνος κήπος της Plantaform είναι διαθέσιμος στην Amazon για 499 δολάρια, γιατί διαθέτει υπερηχητική τεχνολογία για να πετύχει τη δημιουργία μικροσταγόνων ομίχλης που διοχετεύεται στον θάλαμο των ριζών. Οι σταγόνες αυτές είναι τόσο μικρές που εξασφαλίζουν τη διαρκή ενυδάτωση και θρέψη του φυτού, ενώ διατηρούν το οξυγόνο σε υψηλά επίπεδα.
LED αντί για φυσικό φως
Για να πραγματοποιηθεί, όμως, φωτοσύνθεση και αύξηση της μάζας των φυτών για την παραγωγή τροφίμων, το σύστημα περιλαμβάνει φωτισμό, όπως άλλωστε και στην υδροπονική. Το φως παράγεται από ειδικές λυχνίες LED που προσομοιάζουν στο φυσικό φως, δίνοντας το κατάλληλο φάσμα που χρειάζεται για τη φωτοσύνθεση κατά τα διάφορα στάδια αύξησης του φυτού. Αυτές οι εναλλαγές στον φωτισμό βελτιστοποιούν την ανάπτυξη των φυτών και μειώνουν τον χρόνο παραγωγής.
Σημαντικά μειωμένο κόστος
Στα πλεονεκτήματα που αναφέρει η εταιρεία είναι το μειωμένο κόστος (2,53 ευρώ αντί για 28,5 ευρώ) ανά 200 γρ. λαχανικών, μηδενική χρήση φυτοφαρμάκων, μηδενική απόρριψη τροφίμων και μικρότερη κατανάλωση νερού (1,8 αντί για 5-10 λίτρα ανά φυτό).
Είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται; Στην πράξη, είναι αρκετά δύσκολο, γιατί η τροφοδοσία με νερό και θρεπτικά συστατικά πρέπει να ρυθμιστεί με ακρίβεια, ούτως ώστε να μην ξεραθούν οι ρίζες ή να μην υπάρχει κορεσμός και ανισορροπία στα θρεπτικά μέσα. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι σημαντικά, αφού τώρα είναι δυνατή η καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι, ενώ θα επωφεληθεί και το περιβάλλον, καθώς θα μειωθούν οι αναγκαίες εκτάσεις για την καλλιέργεια τροφίμων και η μόλυνση του περιβάλλοντος με λιπάσματα.