Αποφόρτιση ή ηρεμία πριν τον μεγάλο σεισμό; Στάση αναμονής από τους ειδικούς για τη Σαντορίνη
Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι επιστήμονες να δουν τη διάθεση του Εγκέλαδου μετά τη σεισμική έξαρση των 20 τελευταίων ημερών.
![Φωτ.: Eurokinissi Φωτ.: Eurokinissi](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/74/6455642.jpg?crop=2048,1267,0,49)
Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τη σχετική ηρεμία που επικρατεί στη Σαντορίνη μετά τη σεισμική έξαρση που παρατηρείται τις τελευταίες 20 ημέρες.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά αποτυπώνει ό,τι σκέφτονται αυτή τη στιγμή όλοι οι επιστήμονες. Έχει αρχίσει να αποφορτίζεται η κατάσταση ή πρόκειται για την ηρεμία πριν την καταιγίδα;
Αναλυτικά, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει σε ανάρτηση που έκανε το πρωί της Παρασκευής (14/2):
«Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Συνεχίζεται η σημαντική πτώση του πλήθους και των μεγεθών των σεισμών μετά τον τελευταίο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,0 στις 3:14 της 12/2. Το κρίσιμο ερώτημα που καλούμαστε οι επιστήμονες να απαντήσουμε παραμένει: πρόκειται για αποφόρτιση ή σχετική ησυχία που προετοιμάζει και άλλο ισχυρό σεισμό? Ευελπιστώ να το απαντήσουμε σύντομα».
Καραστάθης: «Υπάρχει κλιμακωτή πτώση στους σεισμούς»
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο ΣΚΑΪ, όπου και αναφέρθηκε στην έντονη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στις Κυκλάδες, με τον ίδιο να σημειώνει πως «περιμένουμε να μειωθεί η συχνότητα των σεισμών».
Στη συνέχεια ο κ. Καραστάθης επισήμανε:
«Αυτό παρατηρείται μεν και θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. Από εκεί και πέρα όμως, παρατηρούμε ένα φαινόμενο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Δηλαδή αν ήταν ένας συνήθης σεισμός, αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να μιλάμε πολύ αισιόδοξα. Απλά οι σμηνοσειρές έχουν αυτές τις διακυμάνσεις. Ακόμα και όταν πήγαμε να ανέβουμε σε Ρίχτερ τις προηγούμενες ημέρες, η σεισμικότητα κρατήθηκε χαμηλότερα από τα πρώτα στάδια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια κλιμακωτή πτώση. Αν κρατηθούμε για ένα διάστημα σε μονοψήφιους αριθμούς με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ και στο επίπεδο που βλέπουμε την σεισμικότητα για 4-5 μέρες, θα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Το θέμα που μας απασχολεί πρωτίστως αυτή την στιγμή, είναι ο σεισμικός κίνδυνος. Ο σεισμικός κίνδυνος αν φύγει από το πρώτο πλάνο, τότε θα μιλάμε πολύ πιο ήρεμα και με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία».
Σε ερώτηση για το αν μπορούν να ξεκινήσουν ξανά οι οικοδομικές εργασίες στα γύρω νησιά, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά τις οικοδομές, σε αυτά τα θέματα αρμόδιοι είναι οι πολιτικοί μηχανικοί, για το αν μπορούν να χτίσουν».
Στη συνέχεια ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι «στην περιοχή της Σαντορίνης είχαμε μικρότερες εντάσεις από ότι σε άλλες περιοχές. Δεν είχαμε μεγάλες εντάσεις με την έννοια ότι δεν ήταν τόσο αισθητή όσο σε άλλες περιοχές».
Σε ερώτηση για το αν θα γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο από τη Δευτέρα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού επισήμανε: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση της επιτροπής, αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι στην περίπτωση αυτή, είχαμε μια πιλοτική εφαρμογή των μέτρων. Η Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας εξασφάλισε τα πάντα σε επίπεδο αυτάρκειας μέσα στη Σαντορίνη. Οτιδήποτε και να γινόταν ήταν ήδη προετοιμασμένο το νησί χωρίς να χρειαστεί την οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια. Αυτό καλό είναι να συνεχιστεί. Αυτή η προσπάθεια που έγινε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι κάτι θετικό στην όλη κατάσταση. Όμως θα πρέπει να γίνονται ανάλογες προσπάθειες και να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι».