Απίστευτη ανακάλυψη στην Κίνα: Υπήρξε πιο έξυπνος άνθρωπος από τον σημερινό;
16 απολιθωμένοι σκελετοί ενός νέου είδους ανθρώπου ανακαλύφθηκαν στην Κίνα. Γιατί «πονοκεφαλιάζουν» οι επιστήμονες.
Και το όνομα αυτού Homo juluensis. Ο νέος αυτός άνθρωπος έζησε πριν 300.000 χρόνια στην ανατολική Ασία, στις περιοχές Σουτσάνγκ (Xuchang), Σιάχε (Xiahe) και Σουτσαγιάο (Xujiayao), και ανατρέπει όσα γνωρίζουμε για την ανθρώπινη εξέλιξη.
16 σκελετοί με μεγάλο κεφάλι
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω περιοχές είναι πολύ πλούσιες ανθρωπολογικά, με πολλά ευρήματα ηλικίας 100.000 ετών, όπως ένας Ντενίσοβαν. Αλλά η ανακάλυψη 16 ατόμων του νέου είδους H. juluensis είναι ακόμα πιο σημαντική και συναρπαστική.
Ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπέι από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης «έπεσε» πάνω στον συγκεκριμένο άνθρωπο μελετώντας άλλα είδη στις παραπάνω περιοχές. Αυτό που προκάλεσε αμέσως ιδιαίτερη εντύπωση είναι το μέγεθος του κρανίου του. Αν και των σύγχρονων ανθρώπων φτάνει τα 1.442 κυβικά εκατοστά, το κρανίο του Homo juluensis φτάνει τα 1.786 κ.εκ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν πιο έξυπνοι από τον Homo sapiens, αλλά δεν αποκλείεται.
Πώς εξαφανίστηκε ο Homo juluensis
Εικάζεται ότι ο Homo juluensis έζησε σε μικρές ομάδες και πιθανότατα οι κλιματικές αλλαγές της εποχής έπαιξαν ρόλο στην εξαφάνισή του. Αυτός ο αρχαίος άνθρωπος κυνηγούσε άγρια άλογα και επεξεργαζόταν δέρματα ζώων. Τα απολιθώματα ήταν δίπλα σε δεκάδες λίθινα εργαλεία, οστά ζώων και άλλα ευρήματα.
Παράλληλα, η δομή και τα χαρακτηριστικά των δοντιών μοιάζουν με αυτά των Ντενίσοβαν. Το μέγεθος των δοντιών δείχνει ότι τρέφονταν κυρίως με κρέας. Ειδικά οι γομφίοι από το Σουτσαγιάο (Xujiayao) ήταν σχεδόν ίδιοι. Αυτά τα ευρήματα οδηγούν τους ερευνητές στην υπόθεση ότι οι Ντενίσοβαν δεν ήταν ξεχωριστό είδος αλλά πληθυσμοί του Homo juluensis.
Γιατί προβληματίζονται οι επιστήμονες
Ο καθηγητής Μπέι αναφέρει στη South China Morning Post ότι «το αρχείο των απολιθωμάτων της ανατολικής Ασίας δείχνει πόσο πολύπλοκη ήταν η ανθρώπινη εξέλιξη και μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε προηγούμενες προσεγγίσεις».
Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature, αναφέρεται ότι το νέο είδος δημιουργήθηκε από διασταύρωση με τους Homo sapiens που μετανάστευσαν σε νέες τοποθεσίες περί τα 300.000 έτη πριν.