Ποτά «μπόμπες» - Τι να προσέξετε στη διασκέδασή σας
Γιορτές σημαίνουν διασκέδαση και διασκέδαση σημαίνει ξενύχτι. Ωστόσο, αυτό ενέχει κινδύνους, αφού οι περιπτώσεις στις οποίες δίνονται -από μπαρ και μαγαζιά- ποτά «μπόμπες» στους πελάτες βρίσκονται ξανά σε έξαρση.
Καλεσμένοι στην πρωινή εκπομπή του Action 24 βρέθηκαν ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, καθώς και ο Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και μίλησαν για τη συστηματική νοθεία, εξηγώντας ότι η γεύση, ίσως η όσφρηση και σίγουρα η λογική είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξης.
Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους τα ποτά μπορούν να νοθευτούν ο κύριος Θωμαΐδης απαντά «Τα ποτά που συνήθως καταναλώνουμε φτιάχνονται με ζύμωση φυτική, την αιθανόλη, το οινόπνευμα δηλαδή το οποίο σε φυσιολογικά επίπεδα δεν μας ενοχλεί.
Όταν ένα παιδί και μιλάω για παιδιά γιατί στους νέους συμβαίνει πιο συχνά καταναλώσει μεθανόλη, ενδέχεται μετά από λίγες ώρες να παρουσιάσει ζαλάδες και πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές και ακόμη χειρότερα να επηρεαστούν το νευρικό σύστημα και τα οπτικά νεύρα. Σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να προκληθεί τύφλωση μέχρι και θάνατος» συμπλήρωσε διευκρινίζοντας ουσιαστικά ότι η νοθεία με βιομηχανικό οινόπνευμα είναι αυτή που μας απασχολεί στη δημόσια υγεία.
Σχετικά την τιμή της μεθανόλης, το κατά πόσο αυτή αποτελεί «δέλεαρ» για τους λαθρέμπορους αλλά και τα χαρακτηριστικά των νοθευμένων ποτών ο ίδιος δήλωσε « Φυσικά, είναι πολύ πιο οικονομική και αυτό είναι κίνητρο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις απομιμήσεων στα ποτά. Χρησιμοποιούνται διάφορα χρώματα και διάφορες άλλες προσμίξεις, που ναι μεν δεν είναι τόσο επικίνδυνες αλλά είναι προφανώς απομιμήσεις. Μπαίνουν σε μπουκάλια με επώνυμες ετικέτες και έτσι υπάρχει παραπλάνηση».
Μάλιστα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα λευκά ποτά(τζιν, τεκίλα, βότκα), καθώς αναμειγνύονται με χυμούς και αναψυκτικά και έτσι δύσκολα καταλαβαίνει κανείς αν πρόκειται για «μπόμπα», πόσο μάλλον οι έφηβοι που δεν έχουν και εμπειρία.
Σε σχέση με τις επιπτώσεις που επιφέρει στον οργανισμό μας η κατανάλωση αλκοόλ ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων εξήγησε « Ευλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος μα καλά όλες αυτές οι ζαλάδες, η ναυτία, η σύγχυση δεν προκύπτουν και με το καθαρό ποτό; Εδώ λοιπόν πρέπει να τονίσουμε ότι στη μια περίπτωση έχουμε μια διαδικασία φυσική, η οποί παρακολουθείτε από ανθρώπους εξειδικευμένους στην ποτοποιεία, ενώ στην δεύτερη έχουμε ανθρώπους που μπροστά στο κέρδους βάζουν άγνωστα συστατικά, δεν ξέρουν τις προσμίξεις που κάνουν και ζωτικά όργανα όπως είναι το υπαρ, τα νεφρά και φυσικά το κεντρικό νευρικό σύστημα».
Τέλος, σχετικά με το καίριο ερώτημα «Μπορεί κάποιος τελικά να εντοπίσει το νοθευμένο ποτό » ο κύριος Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι οι μόνοι που στην πραγματικότητα μπορούν να αντιληφθούν την νοθεία στο ποτό τους είναι εκείνοι που καταναλώνουν χρόνια μια συγκεκριμένη μάρκα, αυτός που καταναλώνει μια φορές στις τόσες ένα ποτό δεν μπορεί να βοηθηθεί από τις αισθήσεις του .Επομένως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας είναι η κατανάλωση σφραγισμένων ποτών όπως είναι η μπύρα.