Προσοχή στα ποτά «μπόμπες» την ημέρα του ρεβεγιόν - Πώς μπορείτε να τα εντοπίσετε
Έφτασε η παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Νυχτερινά κέντρα και club ετοιμάζονται πυρετωδώς για να υποδεχθούν, μαζί με το νέο έτος και τους πελάτες που κλείνουν το ένα τραπέζι πίσω από το άλλο, για το Ρεβεγιόν.
Το μενού ετοιμάζεται, το ίδιο και η λίστα με τα ποτά. Μόνο που όλοι δεν είναι σωστοί επαγγελματίες, αφού μαζί με το αλκοόλ "σερβίρουν" και τον κίνδυνο!
Το περιστατικό με την ανήλικη παρέα στο Γκάζι, πριν από λίγες ημέρες, που κατανάλωσε νοθευμένα ποτά -παρά το νεαρό της ηλικίας- σε χριστουγεννιάτικο πάρτι και κατέληξε στο νοσοκομείο, δυστυχώς αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό από τα δεκάδες που καταγράφονται.
Τα... λεφτά όμως είναι πολλά, γι αυτό και ορισμένοι ασυνείδητοι δεν διστάζουν να παίζουν κορώνα - γράμματα, με την υγεία των πελατών τους.
Πώς θα αποφύγετε τα νοθευμενα ποτά
Τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται όλο και περισσότερα οργανωμένα κυκλώματα που "πλημμυρίζουν" την αγορά με ποτά "μπόμπες", αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Μια απλή αναζήτηση σε μια από τις διαδικτυακές μηχανές, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Γράφεις "Ποτά μπόμπες" και σου εμφανίζονται 256.000 αποτελέσματα, σε 0,23 δευτερόλεπτα!
Και το ερώτημα που τίθεται είναι ένα. Πώς θα καταλάβει ο πελάτης ότι του σερβίρουν νοθευμένο ποτό; Ένας ασφαλής τρόπος, είναι να πηγαίνει σε συγκεκριμένα μπαρ που έχει ξαναπάει και άρα γνωρίζει ότι τα ποτά που του προσφέρουν δεν είναι "μπόμπες". Σε περίπτωση όμως που δεν είναι συχνός πελάτης σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, οι ειδικοί συμβουλεύουν:
- να αποφεύγει τα πολύ φθηνά ποτά,
- τις μάρκες ποτών που δεν έχει ξαναδεί,
- να ζητά στο μπαρ να του σερβίρουν από σφραγισμένο μπουκάλι. Όπως μια μπύρα ή εμφιαλωμένο κρασί.
Μία ακόμη σημαντική δικλείδα ασφαλείας, είναι ο πελάτης να μυρίζει το ποτό πριν το καταναλώσει. Εάν έχει περίεργη μυρωδιά, όπως για παράδειγμα οσμή από βερνίκι νυχιών, τότε πιθανότατα είναι νοθευμένο.
Νοθεύουν με ασετόν και υγρά καυσίμων-Μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο
Οι αδίστακτοι που φτάνουν στο σημείο να σερβίρουν ακόμη και σε ανήλικα, νοθευμένα ποτά, σκαρφίζονται χίλιους δυο τρόπους για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί είναι χαρακτηριστικές της σκληρής πραγματικότητας που "κρύβεται" στο σκοτάδι της νυχτερινής διασκέδασης. Από οινόπνευμα και ασετόν, μέχρι και υγρά που χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και ορισμένα καύσιμα, επιστρατεύουν οι επιτήδειοι, μετατρέποντας τα ποτά σε "μπόμπες", λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με τον οικογενειακό γιατρό και Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, Ευάγγελο Φραγκούλη, τα ποτά αυτά, παρασκευάζονται έτσι, ώστε να μοιάζουν με τα νόμιμα οινοπνευματώδη ποτά, όσον αφορά στην εμφάνιση αλλά και τη γεύση. Οι επιπτώσεις τους όμως στην υγεία είναι δραματικές. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες...
"Νοθεύονται με υποκατάστατα αιθανόλης που περιλαμβάνουν χημικά που χρησιμοποιούνται σε καθαριστικά υγρά, υγρά αφαίρεσης βερνικιών νυχιών και καθαριστικά τζαμιών αυτοκινήτων, καθώς και μεθανόλη και ισοπροπανόλη που χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και ορισμένα καύσιμα! Τα υποκατάστατα αυτά, παράγουν παρόμοια αποτελέσματα με την αιθανόλη, όσον αφορά στη μέθη, αλλά είναι παράλληλα, δυνητικά πολύ επικίνδυνα. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και εμετό, κοιλιακό άλγος, υπνηλία και ζάλη και να οδηγήσουνε σε προβλήματα στα νεφρά ή στο ήπαρ, ακόμα και σε κώμα. Να επισημάνουμε ακόμη ότι η μεθανόλη ή μεθυλική αλκοόλη, δεν προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τυχόν κατανάλωσή της, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, τύφλωση ακόμη και θάνατο."
Η κατανάλωση νοθευμένων ποτών όμως, δεν είναι μόνο...ελληνική υπόθεση! Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, με "πρωταγωνίστριες", χώρες της Ασίας, αφού εκεί καταγράφεται το 90% τη νόθευσης. Μάλιστα μετά από έρευνες, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το 25% των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται παγκοσμίως είναι παράνομα, με ιδιαίτερη έξαρση στις τουριστικές περιοχές, την περίοδο των εορτών. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως την περίοδο 2017-2019, εντοπίστηκαν παγκοσμίως 306 μαζικά περιστατικά νοθείας ποτών με μεθανόλη. Συνέπεια αυτών, ήταν 7.104 άνθρωποι να αρρωστήσουν και 1.888 να χάσουν τη ζωή τους.
Εκτός όμως από τις πιο ακραίες επιλογές νόθευσης, υπάρχουν δύο ακόμη κατηγορίες. Η αραίωση με νερό και η ψεύτικη ή αλλιώς, "μαϊμού" ετικέτα στο μπουκάλι. Σε αυτές τις περιπτώσεις τουλάχιστον, οι επιπτώσεις είναι ανώδυνες για την υγεία του καταναλωτή, αλλά επώδυνες για την τσέπη του, αφού δεν απολαμβάνει το ακριβό ποτό που έχει επιλέξει και πληρώσει.
Τα συμπτώματα που προδίδουν τα ποτά «μπόμπες»
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα εκείνα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τον πελάτη που έχει καταναλώσει, εν αγνοία του, νοθευμένο αλκοόλ; Ο οικογενειακός γιατρός, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει πως θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, ακόμη και αν στην αρχή όλα μοιάζουν αθώα, όπως υπνηλία ή αστάθεια...
"Με την πάροδο του χρόνου, τα θύματα αρχίζουν να αναπτύσσουν πονοκέφαλο, εμετούς, κοιλιακό άλγος και ίλιγγο. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν υπεραερισμό και δύσπνοια. Η όραση τους επηρεάζεται συχνά, με μερική ή και πλήρη τύφλωση σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Κώμα, σπασμοί και θάνατος από αναπνευστική ανακοπή, μπορούν να επακολουθήσουν. Οι ασθενείς, συχνά χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η πρόγνωση εξαρτάται από την ποσότητα του δηλητηρίου που κατανάλωσε κάποιος και από το πόσο γρήγορα αντιμετωπίστηκε η δηλητηρίαση".
Κι αυτή είναι η παγίδα, συμπληρώνει ο κύριος Φραγκούλης, αφού οι επιπτώσεις από τα ποτά "μπόμπες" δεν είναι άμεσες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να καθυστερεί η πολύτιμη ιατρική φροντίδα...
"Οι κύριες τοξικές επιδράσεις δεν εκδηλώνονται μέχρι η μεθανόλη να μεταβολιστεί σε μυρμηκικό οξύ. Γι αυτό και μπορεί να συσσωρευθεί σε τοξικά επίπεδα. Αυτό συνεπάγεται μια λανθάνουσα περίοδο μεταξύ της κατανάλωσης μεθανόλης και της εμφάνισης των συμπτωμάτων. Μάλιστα η ταυτόχρονη κατάποση αιθανόλης, καθυστερεί τον μεταβολισμό και την εμφάνιση της τοξικότητας για πολλές ώρες. Εξαιτίας της λανθάνουσας αυτής περιόδου, τα θύματα αναζητούν την ιατρική περίθαλψη συχνά με σημαντική καθυστέρηση. Η καθυστερημένη ιατρική φροντίδα όμως, συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο νοσηρότητας και θνησιμότητας".