Ακρίβεια: «Πέταξε» και η τιμή της ζάχαρης - Με ρεκόρ 16 ετών «βάζει» φωτιά στα τρόφιμα
Οι τιμές της ζάχαρης σημειώνουν εκρηκτική άνοδο, λόγω σοβαρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον κόσμο.
Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αφού είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις κλιματικές συνθήκες.
Αυτήν τη φορά είναι οι τιμές της ζάχαρης που έχουν πάρει την ανιούσα, καθώς οι πυρκαγιές και η ξηρασία κατακλύζουν τα χωράφια στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία, απειλώντας υψηλότερο κόστος παγκοσμίως για γλυκά και επιδόρπια.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ακατέργαστης ζάχαρης κατευθύνονται προς τη μεγαλύτερο εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων 16 ετών, καθώς οι traders αφομοιώνουν την έκταση της ζημιάς στις καλλιέργειες από τις φλόγες και το κύμα καύσωνα στη λατινοαμερικανική χώρα.
Η πολιτεία του Σάο Πάολο αντιμετώπισε αριθμό-ρεκόρ πυρκαγιών αυτόν τον Αύγουστο λόγω έλλειψης υγρασίας. Αυτές κατέστρεψαν τις ρίζες του ζαχαροκάλαμου και μπορεί να αναγκάσουν τους παραγωγούς να ξαναφυτέψουν ή να αντιμετωπίσουν μικρότερη συγκομιδή την ερχόμενη σεζόν. Ακολούθησε επίσης μια μακρά περίοδο ξηρασίας από τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία περιόρισε τις αποδόσεις.
Ενώ οι αλλαγές στις τιμές αγροπαραγωγού χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν στα ράφια σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων, η τελευταία αύξηση της ζάχαρης φέρνει το γλυκαντικό σε τροχιά για την έκτο συναπτή ετήσια αύξηση, ασκώντας πίεση στους παραγωγούς τροφίμων.
Η Trader Wilmar International μείωσε τις προβλέψεις της για την παραγωγή ζάχαρης στην κεντρο-νότια Βραζιλία, επικαλούμενη μια σειρά "ασυνήθιστων και επίμονων καιρικών φαινομένων". Σε μια ανάρτηση στο X, η Wilmar ανέφερε ότι οι πυρκαγιές τον περασμένο μήνα επηρέασαν έως και 1,1 εκατομμύρια στρέμματα ζαχαροκάλαμου.
Οι μύλοι στη Βραζιλία αναμένεται να σταματήσουν την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, ανέφερε σε έκθεσή του ο αναλυτής της Rabobank, Andy Duff. Αυτό συμβαίνει καθώς οι χαμηλές αποδόσεις των καλλιεργειών πιθανότατα θα τους αναγκάσουν να δώσουν πρόωρο τέλος της σεζόν.
"Υπάρχει προοπτική μείωσης της παγκόσμιας διαθεσιμότητας ζάχαρης για εξαγωγή το α' τρίμηνο του 2025", σημείωσε ο Duff.
Άνοδος τιμών και για άλλες καλλιέργειες
Το άλμα της ζάχαρης συμπίπτει με την αύξηση της τιμής άλλων καλλιεργειών όπως ο καφές και το κακάο, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τις τιμές στα προϊόντα ποτών και γλυκών. Οι αυξήσεις τιμών που τροφοδοτούνται από τις καιρικές συνθήκες έρχονται καθώς οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών αντιμετωπίζουν ήδη προκλήσεις, προσπαθώντας να πείσουν τους αγοραστές να επιστρέψουν σε ορισμένες μάρκες υψηλής ποιότητας τροφίμων μετά από μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού.
Το δύσκολο περιβάλλον έχει οδηγήσει σε αλλαγές ηγεσίας στη βιομηχανία τροφίμων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle, Mark Schneider, έφυγε απροσδόκητα από την ελβετική παραγωγό των KitKat και Nescafé τον περασμένο μήνα. Ο Laxman Narasimhan έχασε επίσης πρόσφατα τη δουλειά του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Starbucks, μετά από λιγότερο από δύο χρόνια στη θέση.
Το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης ακατέργαστης ζάχαρης κινείτο ανοδικά έως και κατά 3,8% στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πορεία για άνοδο σχεδόν 16% αυτή την εβδομάδα, που θα συνιστούσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2008.
Μια βελτίωση των καιρικών συνθηκών τον Οκτώβριο "είναι απίθανο να ωφελήσει την τρέχουσα καλλιέργεια, ίσως όμως ενισχύσει την επόμενη", σύμφωνα με τη Wilmar.