«Έκρηξη» τιμής και στο βούτυρο: Έρχονται ακριβά Χριστούγεννα
Οι λόγοι πίσω από την αύξηση της τιμής του βουτύρου, που έχει οδηγήσει αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες σε απόγνωση, σύμφωνα με το Reuters.
Ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη σημειώνει η τιμή του βουτύρου, μετά τη ζάχαρη και τη σοκολάτα. Γεγονός που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους αρτοποιούς και τους ζαχαροπλάστες, ενόψει και των Χριστουγέννων, όπως γράφει ρεπορτάζ του Reuters. Η ισχυρή ζήτηση για βούτυρο, τα περιορισμένα αποθέματα και η προτίμηση των γαλακτοβιομηχανιών να χρησιμοποιούν περισσότερο γάλα για τα πιο κερδοφόρα προϊόντα, όπως το τυρί, οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών, λένε οι αναλυτές.
Το ευρωπαϊκό βούτυρο διαπραγματευόταν στις παγκόσμιες αγορές σε τιμή ρεκόρ 8.706 δολάρια ανά μετρικό τόνο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, αυξημένο κατά 83% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι τιμές ήταν επίσης υψηλότερες σε ετήσια βάση στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά απέχουν από τα υψηλά επίπεδα του καλοκαιριού. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των προμηθειών τους σε βούτυρο πριν αρχίσουν να παράγουν χριστουγεννιάτικα κέικ και παγωτά, ο αντίκτυπος για τους μικρούς παραγωγούς θα είναι σημαντικός με αναπόφευκτη την αύξηση των τιμών, δήλωσε ο Paul Boivin, διευθυντής της γαλλικής ομοσπονδίας αρτοποιών και ζαχαροπλαστών FEB.
Η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε πέρυσι στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Ζηλανδίας – του μεγαλύτερου εξαγωγέα γάλακτος και βουτύρου στον κόσμο – καθώς οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος ζωοτροφών αποθάρρυναν πολλούς γαλακτοπαραγωγούς.
Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος ανέκαμψε ελαφρώς το 2024, αλλά παρέμεινε περιορισμένη σε σχέση με την αυξανόμενη ζήτηση, ωθώντας τους παραγωγούς να προτιμήσουν την κατανομή του γάλακτος στα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως το τυρί αντί για το βούτυρο, δήλωσε ο αναλυτής γαλακτοκομικών προϊόντων της Rabobank, Michael Harvey.