Ακρίβεια: Ξεχάστε το «κερνάω καφέ» - Ολοταχώς για τα 3 ευρώ στο... χέρι
Εάν πιστεύετε πως το Βιετνάμ απέχει πολύ μακριά από την καφετέρια της γειτονιάς, κάνετε λάθος. Διαβάστε πως η λειψυδρία θα αυξήσει κατακόρυφα την τιμή του αγαπημένου μας καφέ
Θεωρείται μια από τις προσιτές καθημερινές απολαύσεις ή τουλάχιστον… θεωρούνταν, γιατί ο καφές αναμένεται να γίνει ακόμα πιο «πικρός» για τους καταναλωτές.
Η τιμή του για μια ακόμη φορά κινείται ανοδικά, ενώ σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει εκτιναχθεί κατά 72,92%. Συγκεκριμένα στις 17 Αυγούστου του 2023, κόστιζε 144 δολάρια/ κιλό ενώ τον Απρίλιο του ’24 η τιμή άγγιξε τα 249 δολάρια/ κιλό. Αυξήσεις που σύντομα θα τις δούμε και στο ράφι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Αναστάσιο Γιάγκογλου με τον οποίο συνομιλήσαμε…
«Είμαστε σε κλίμα ανατιμήσεων από τον Νοέμβριο του ‘23 και εδώ. Ξεκίνησε από την ποικιλία Robusta η οποία παράγεται, στη μεγαλύτερή της ποσότητα, στο Βιετνάμ. Το Βιετνάμ λοιπόν ανακοίνωσε πολύ μικρή ποσότητα διάθεσης εδώ και λίγο καιρό. Τελειώνουν τα αποθέματά του και λόγω της λειψυδρίας φοβούνται ότι η επόμενη σοδιά θα είναι πολύ περιορισμένη. Αυτό επηρέασε τις τιμές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που διαπραγματεύεται την τιμή του Robusta και συμπαρέσυρε δυστυχώς και την τιμή και στην ποικιλία Arabica, που διαπραγματεύεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Οι εταιρείες του καφέ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν αφομοιώσει μέχρι στιγμής την αύξηση, αλλά όπως καταλαβαίνετε έχουν εξαντληθεί τα αποθέματά τους. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα προκύψουν κάποιες ανατιμήσεις στην αγορά της τάξεως του 10 με 20%. Μιλώ για τις τιμές στο ράφι, στις τιμές λιανικής. Δεν μπορώ να σας πω τι τιμές θα επικρατήσουν στην εστίαση.
-Δεν είναι ωστόσο σαφές ότι θα συμπαρασύρει την τιμή και στην εστίαση;
Εξυπακούεται. Αν αγοράσουν ακριβά, αυτό θα φτάσει και στον τελευταίο καταναλωτή. Είναι αυτονόητο αυτό.»
Οι εκτιμήσεις προβλέπουν πως η αύξηση στη λιανική τιμή του καφέ και συγκεκριμένα στα καφεκοπτεία, θα είναι σημαντική. Από 19-20 ευρώ / κιλό τον μήνα Απρίλιο, θα αγγίξει τα 21-23 ευρώ/ κιλό, τον μήνα που διανύουμε. Τσιμπημένες όμως, είναι ήδη και οι τιμές στα ράφια των super markets, αφού πωλούνται…
- Espresso 22-75 ευρώ/ κιλό
- Στιγμιαίος 42-60 ευρώ/ κιλό
- Φίλτρου 17-24 ευρώ/ κιλό
- Ελληνικός 17-20 ευρώ/ κιλό
Αλλά και η τιμή για τον καφέ στο χέρι, προβλέπεται να χτυπήσει κόκκινο. Ήδη κυμαίνεται -ανάλογα με την ποικιλία και το είδος- από 1,80 έως και 2,30 ευρώ, ενώ μετά τις αυξήσεις υπολογίζουν ότι θα αγγίξει τα 3 ευρώ. Όσο για τον σερβιριζόμενο καφέ, στα καταστήματα εστίασης, οι τιμές που σήμερα φτάνουν τα 4 ευρώ και 50 λεπτά, πολύ δύσκολα θα συγκρατηθούν σε αυτά τα ήδη υψηλά επίπεδα.
Πώς οι Χούθι εκτοξεύουν την τιμή του καφέ
Η μειωμένη ποσότητα εσοδείας στο Βιετνάμ, λόγω λειψυδρίας, είναι ο ένας λόγος που αύξησε την τιμή του καφέ της ποικιλίας Robusta. Δεν είναι όμως ο μοναδικός. Εξίσου σημαντικός είναι και οι επιθέσεις που εξαπολύουν οι αντάρτες Χούθι εναντίον πλοίων που μεταφέρουν εμπορεύματα, ανοιχτά των ακτών της Υεμένης. Τα δρομολόγια αλλάζουν, καθυστερούν και συμπαρασύρουν τις τελικές τιμές των προϊόντων, όπως ο καφές, μας εξηγεί ο κύριος Γιάγκογλου…
«Παίζουν ρόλο τα γεωπολιτικά, τα πλοία που φεύγουν από Βιετνάμ που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καφέ Robusta στον κόσμο. Αναγκάζονται να κάνουν τον περίπλου της γης και δεν μπορούν να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ, εξαιτίας των τρομοκρατικών ενεργειών των Χούθι, οπότε έχουμε πολλαπλάσια έξοδα στα κόστη μεταφοράς αλλά και στα ασφάλιστρα.
Επίσης, υπάρχουν και σημαντικά χρονοβόρες εκτελέσεις , μεγάλες καθυστερήσεις στις παραγγελίες. Όλα αυτά επιβαρύνουν την τιμή του καφέ. Έφτασε η Robusta να είναι πολύ πιο ακριβή από την Arabica στην τιμή αγοράς της. Αλλά δεν μπορεί να τα βάλει κανείς με χρηματιστηριακά προϊόντα. Μέχρι στιγμής βέβαια αφομοιώνουμε τις ανατιμήσεις, αλλά νομίζω ότι είναι μέχρι εδώ, γιατί έχουμε όλοι εξαντλήσει τα αποθέματά μας στις αγορές που έχουμε κάνει κατά διαστήματα.»
«Αγκάθι» ο ειδικός φόρος κατανάλωσης
«Αγκάθι» για την Ελληνική Ένωση καφέ, θεωρείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2017. Γι αυτό και πάγιο αίτημά της, σε κάθε συνάντηση με την επίσημη Πολιτεία -μας λένε- είναι η κατάργησή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Flash.gr ο κύριος Γιάγκογλου, σε μια τέτοια περίπτωση η αποκλιμάκωση στις τιμές που επιβαρύνουν τον καταναλωτή, θα άγγιζε ακόμα και το 30%. Είναι όμως, τόσο σημαντικό έσοδο για το κράτος, που αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο…
«Η ζωή μας θα ήταν πιο απλή στον καφέ αν δεν είχαμε την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η οποία αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι της τάξεως του 60% σε σχέση με την τιμή που μπορούμε να αγοράσουμε εμείς ωμό πράσινο, ακατέργαστο καφέ. Αντίστοιχο ειδικό τέλος επιβάλλεται και στο έτοιμο προϊόν που έρχεται από το εξωτερικό, αλλά επειδή εκεί η τιμή είναι πιο αυξημένη, η αναλογία του ειδικού τέλους είναι μικρότερη της τάξεως του 40%. Καταλαβαίνετε ότι αν δεν είχαμε την εφαρμογή αυτού του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δεν θα μιλούσαμε για τόσο μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά.
-Προβλέπεται κάποια στιγμή να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα;
Όχι, γιατί δεν υπάρχει, μας λένε, ο δημοσιονομικός χώρος. Και βεβαίως αποδίδει εύκολα χρήματα. Γύρω στα 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία εισπράττονται στην πηγή, στον εκτελωνισμό. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύ καλό, χρήσιμο έσοδο, στα χέρια κάθε υπουργού. Κι ενώ έχει χαρακτηριστεί ως άδικος φόρος, δεν πρόκειται να τον καταργήσει κανένας. Είναι εύκολο έσοδο για το κράτος. Όμως αυτό θα έριχνε και την τιμή του καφέ. Θα μπορούσε το προϊόν μας να είναι από 20-30% φθηνότερο στο ράφι, στον καταναλωτή.»