«Χρυσάφι» οι τηγανητές πατάτες: «Καπέλο» μέχρι και 30% στην τιμή
Για «ράλι» στην τιμή της πατάτας κάνουν λόγο παραγωγοί και ιδιοκτήτες μαγαζιών στο Action 24
Για αύξηση στην τιμή πώλησης της πατάτας στο χωράφι μέχρι και 30%, κάνουν λόγο παραγωγοί, ενώ αυξήσεις πάνω από 10% παρατηρούνται σε ταβέρνες και ψητοπωλεία.
«Φέτος δεν έχουμε νερό και για αυτό η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη», τόνισε, μιλώντας στο Action 24, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.
«Διανύουμε ένα φοβερό πρόβλημα φέτος στο νησί. Όταν σε φυσιολογικές συνθήκες, με νερό και τον ήλιο που διαθέτει το νησί, κυμαινόμαστε στους 4 με 4,5 τόνους ανά στρέμμα, φέτος θα κινηθούμε γύρω στους 2 και αυτό με το ζόρι», ανέφερε από την πλευρά του ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γαλανάδων Νάξου. «Αν αυτή τη στιγμή βλέπετε ‘πατάτα Νάξου’ σε λαϊκές, δεν είναι Νάξου», πρόσθεσε ο παραγωγός.
Σε ερώτηση για την τιμή που θα πουλήσει, ο κ. Βαθρακοκοίλης σημείωσε: «Αν τα έξοδα ανά στρέμμα κυμαίνονται στα 800 με 850 ευρώ και επειδή υπάρχει μείωση της παραγωγής κάτω από το μισό, σε σχέση με άλλες χρονιές, μέσα από το χωράφι η πατάτα θα πρέπει να ‘φύγει’ 90 λεπτά με 1 ευρώ».
«Αν συνυπολογίσουμε και τα υπόλοιπα έξοδα μέχρι να φτάσει στον πάγκο, τη συσκευασία, τα μεταφορικά κλπ., η τελική τιμή στην αγορά θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 2», είπε ο Δημήτρης Καπούνης.
Ανάλογες ανατιμήσεις παρατηρούνται όμως και στα μαγαζιά. «Η τιμή που αγοράζουμε την κατεψυγμένη πατάτα έχει αυξηθεί κατά 10% με 14% περίπου. Τη μερίδα πατάτες την πουλάμε 2,90 με 3,10 ευρώ, εκεί 'παίζει' η τιμή», δήλωσε από την πλευρά του, στο Action 24, ο Άρης Χρονόπουλος, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στο Χαϊδάρι.
«Η αύξηση αυτή οφείλεται περισσότερο στους μεσάζοντες, στα κόστη μεταφοράς, στα λιπάσματα. Όλα έχουν ανέβει στα ύψη. Ο παραγωγός είναι ο πιο θιγμένος», σημείωσε ο μαγαζάτορας.