Ακρίβεια: Είδος πολυτελείας το βούτυρο στην Ε.Ε - Πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα
Η μειωμένη παραγωγή γάλακτος στην Γηραιά Ήπειρο οδηγεί σε μεγάλες ανατιμήσεις στο βούτυρο με την Τσεχία να καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά .
Η τιμή του βουτύρου κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 21,3% τον Δεκέμβριο του 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat .
Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις εντοπίσθηκαν στην Τσεχία (+43,9% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023), τη Γερμανία (+39,5%) και τη Λετονία (+34,9%).
Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στη συγκεκριμένη κατάταξη, με την τιμή του βουτύρου να ανεβαίνει κατά 4,8% τον περασμένο Δεκέμβριο συγκριτικά με αυτόν του 2023.
Τις μικρότερες αυξήσεις καταγράφει η Φινλανδία (+0,3%) και η Μάλτα (+0,2%). Η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η τιμή του βουτύρου υποχώρησε, ήταν η Ρουμανία, με το προϊόν να καταγράφει μείωση κατά 9,9%.
Τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές του βουτύρου στην Ευρώπη έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, επηρεάζοντας τους καταναλωτές σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2024, η μέση αύξηση της τιμής του βουτύρου στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν περίπου 19%. Ενδεικτικά:
- Σλοβακία + 49%
- Γερμανία +40%
- Τσεχία + 40%
Στη Γερμανία, οι καταναλωτές παρατηρούν ότι η τιμή για μια συσκευασία βουτύρου 250 γραμμαρίων κυμαίνεται πλέον μεταξύ 2,39 και 4,00 ευρώ, ανάλογα με τη μάρκα και την ποιότητα.
Στη Γαλλία, η οποία είναι γνωστή για την εκτεταμένη χρήση βουτύρου στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, η τιμή χονδρικής του βουτύρου έφτασε σε ιστορικό υψηλό των 8.180 ευρώ ανά τόνο τον Σεπτέμβριο του 2024, σχεδόν διπλασιάζοντας την τιμή των 4.260 ευρώ που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι λόγοι της αύξησης
Οι κύριοι λόγοι για αυτήν την αύξηση περιλαμβάνουν τη μείωση της παραγωγής γάλακτος, η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μείωση του αριθμού των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, οι κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν την ποιότητα των ζωοτροφών, καθώς και η εξάπλωση του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, ο οποίος επηρεάζει την υγεία των αγελάδων και, κατά συνέπεια, την παραγωγή γάλακτος.
Επιπλέον, η αυξημένη ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, συμβάλλει στην περαιτέρω άνοδο των τιμών του βουτύρου. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε ανησυχία τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων, ειδικά σε χώρες όπου το βούτυρο αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή και τη μαγειρική παράδοση.