Αγορά - ανακαίνιση κατοικιών και κοινωνική στέγαση: Αυτά τα προγράμματα θα «τρέξουν» ως το 2027
Οι δέκα παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα.
Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα που επηρεάζει διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως νέους, οικογένειες και άτομα που διατρέχουν κίνδυνο απώλειας κατοικίας. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δημιουργώντας ένα ευρύ δίχτυ προστασίας επιχειρεί δώσει λύσεις στις ομάδες που πλήττονται από αυτό το φαινόμενο.
Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το οξύ πρόβλημα στέγασης λόγω της έκρηξης των τιμών στα ακίνητα αλλά και της ραγδαίας ανάπτυξης των Airbnb, έχει διαμορφώσει μια συνολική εθνική πολιτική στέγασης. Πρόκειται για ένα πλέγμα 10 δράσεων που αποσκοπούν στη στήριξη και προστασία των πολιτών, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5 δισ. ευρώ έως το 2027.
Μια από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι & ΙΙ». Στη νέα, δεύτερη φάση του προγράμματος, 20.000 πολίτες θα μπορέσουν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, πληρώνοντας μηνιαία δόση χαμηλότερη από το αντίστοιχο ενοίκιο για το ίδιο ακίνητο.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, ο προϋπολογισμός διπλασιάζεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ τα ηλικιακά κριτήρια επεκτείνονται έως τα 50 έτη. Τα εισοδηματικά όρια έχουν αυξηθεί σε 20.000 ευρώ για άγαμους, 28.000 για ζευγάρια (με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί) και 31.000 για μονογονεϊκές οικογένειες, επίσης με επιπλέον προσαύξηση για κάθε παιδί.
Μια ακόμη βελτίωση είναι ότι η προέγκριση για τους αιτούντες δεν θα έχει περιορισμένη ισχύ, αλλά θα διαρκεί έως την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων.
Οι άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις
Η «βεντάλια» των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος περιλαμβάνει:
- Τη δημιουργία νέου προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» με κύριο σκοπό την ενεργειακή βελτίωση παλαιών κατοικιών. Προβλέπεται η χορήγηση δανείου έως 25.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ και ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ από τις εμπορικές τράπεζες.
- Την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή», με δαπάνες του αναδόχου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του ακινήτου και παράλληλα την υποχρέωση εκμίσθωσής του.
- Το διπλασιασμό της μέγιστης επιδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» από το ποσό των 4.000 ευρώ στο ποσό των 8.000 ευρώ, η οποία θα καλύπτει το 60% έναντι του 40% των δαπανών. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα, 25 εκατ. ευρώ για το 2024 και 25 εκατ. ευρώ για το 2025.
- Την αύξηση του επιδόματος στέγασης, στο πλαίσιο της εν γένει αναμόρφωσης των επιδομάτων, από το ποσό των 70 ευρώ στο ποσό των 125 ευρώ και στο ποσό των 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, το οποίο προσαυξάνεται κατά 30% για κάθε τέκνο, ενώ παράλληλα εισάγονται και στοχευμένα περιουσιακά κριτήρια.
- Την απαλλαγή για τρία έτη από τον φόρο εισοδήματος των εισοδημάτων από ενοίκια ακινήτων εμβαδού έως 120 τ.μ., τα οποία θα εκμισθωθούν με μακροχρόνια μίσθωση, ενώ ήταν κενά ή σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον τρία έτη. Το εκτιμώμενο κόστος για το 2025 ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και για τα έτη 2026 - 2028 σε 13 εκατ. ευρώ, κατ’ έτος.
- Την απαγόρευση νέας βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια του 2025 για διαμερίσματα που βρίσκονται στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο δημοτικό διαμέρισμα του κέντρου της Αθήνας, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού των διαμερισμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.
- Την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, κατά τους μεν χειμερινούς μήνες από 0,5 ευρώ σε 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση, κατά τους δε καλοκαιρινούς μήνες από 1,5 ευρώ σε 8 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
- Τέλος, την επέκταση για ένα ακόμα έτος (μέχρι το τέλος του 2025) της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, με σκοπό την αύξηση των προς διάθεση κατοικιών, με ετήσιο κόστος 18 εκατ. ευρώ.