Το μυστήριο της Σταδίου: Ο Flash αποκαλύπτει το τροχαίο που κράτησε μυστικό τον αρχαίο θησαυρό
Οδοιπορικό του Γιάννη Κέμμου στο σημείο όπου εντοπίστηκαν 102 αρχαία αντικείμενα και χιλιάδες νομίσματα σε υπόγειο. Η εφημερίδα που προδίδει την ταυτότητα του... ιδιοκτήτη.
Λένε οι Αθηναίοι πως στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου και να σκάψεις θα βρεις αρχαία. Κάτι που βέβαια ισχύει ως ένα βαθμό αλλά όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές της πλούσιας σε ιστορία χώρας μας. Σήμερα θα σας διηγηθούμε μία από αυτές όπου ο μύθος και η πραγματικότητα μπερδεύονται, όπου οι υποθέσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα ίσως είναι περισσότερα από τα γεγονότα.
Θησαυροί τυλιγμένοι σε εφημερίδες
Το έτος είναι το 1940 στην αρχή του μεγάλου πολέμου με τους Ιταλούς και στη συνέχεια με τους Γερμανούς που οδήγησε στην κατοχή της Ελλάδας και της Αθήνας. Στην Αθήνα πολλοί αρχαιολογικοί θησαυροί κρύβονται για να μην πέσουν στα χέρια των κατακτητών που είναι έτοιμοι να εισβάλλουν στην πόλη των Αθηνών λίγες εβδομάδες αργότερα.
Κάπου σε εκείνη την περίοδο μία σειρά από χιλιάδες αντικείμενα, αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας ανυπολόγιστης αξίας της περιόδου από το 1100 π.Χ μέχρι και το 31 π.Χ. άγνωστο πως, αλλάζουν χέρια, τυλίγονται κάποια από αυτά με εφημερίδες της εποχής με ημερομηνία το 1940 και αποθηκεύονται σε άγνωστη τοποθεσία.
20 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1960, πολύ μετά το τέλος του πολέμου και της κατοχής της πόλης των Αθηνών, χτίζεται το κτήριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσματζόγλου και στο υπόγειο ενός από τα καταστήματα κάτω από το πάτωμα, δημιουργείται μία κρύπτη όπου εκεί θα μεταφερθούν για τα επόμενα 64 χρόνια αυτοί οι πολύτιμοι αρχαιολογικοί θησαυροί και θα ξεχαστούν πιθανότατα από όλους, ακόμα και από τον άνθρωπο που τα έκρυψε εκεί.
Το παλαιοπωλείο που έκρυβε θησαυρούς
Οι μαρτυρίες από όσους γνωρίζουν τη γειτονιά και την επιχείρηση, μιλάνε για έναν άνθρωπο με διασυνδέσεις και μεγάλη γνώση των αντικειμένων που εμπορευόταν. Πιθανότατα γεννημένος πριν το 1920, λειτούργησε από το 1960 που χτίστηκε το κτίριο και έπειτα την επιχείρηση του με αντίκες και νομίσματα για αρκετές δεκαετίες όπου και απέκτησε μεγάλη φήμη στον επαγγελματικό του κύκλο με πολίτες να απευθύνονται σε αυτόν για διάφορα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν στα χέρια τους, ενώ ακόμα και τράπεζες τον καλούσαν για να κάνει εκτίμηση σε περιεχόμενα τραπεζικών θυρίδων.
Ερωτήματα δημιουργούνται σχετικά με το πως βρέθηκαν στα χέρια του αυτοί οι αρχαιολογικοί θησαυροί και με ποιο τρόπο σκόπευε να τους διαχειριστεί, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά αν τα αντικείμενα που τελικά βρέθηκαν από τους ανθρώπους της Εθνικής Πινακοθήκης και του Υπουργείου Πολιτισμού είναι όσα αρχικά είχαν αποθηκευτεί στην κρύπτη του υπογείου, ή όσα απέμειναν στο πέρασμα των δεκαετιών που μεσολάβησαν.
Σημασία έχει πως ότι κι αν σκόπευε να κάνει με αυτόν τον πολύτιμο αρχαιολογικό θησαυρό, φαίνεται πως δεν πρόλαβε να το πραγματοποιήσει καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ένα τροχαίο με μοτοσυκλέτα που τον χτύπησε ενώ περπατούσε, έκοψε ξαφνικά και απροσδόκητα το νήμα της ζωής του και έδωσε τέλος στα όποια σχέδια αφορούσαν το περιεχόμενο της κρύπτης.
Ωστόσο, φαίνεται πως το μυστικό της ύπαρξης τους και της τοποθεσίας που ήταν κρυμμένοι δεν το μοιράστηκε ούτε με τους συγγενείς, ούτε με τους απογόνους του καθώς σε αντίθετη περίπτωση είναι λογικό να υποθέσουμε πως είτε αυτοί οι θησαυροί θα είχαν απομακρυνθεί από το σημείο που βρέθηκαν πριν την είσοδο της Εθνικής Πινακοθήκης στο χώρο του καταστήματος, είτε θα είχαν παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές, καθώς λίγο καιρό μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη η επιχείρηση έκλεισε χωρίς να επαναλειτουργήσει ποτέ.
Κάπως έτσι και τα αντικείμενα στο υπόγειο ξεχάστηκαν μέχρι που η Εθνική Πινακοθήκη στην οποία ανήκει ο συγκεκριμένος χώρος, κίνησε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να απομακρύνει ότι υπήρχε από τους προηγούμενους ενοικιαστές και να αξιοποιήσει το χώρο. Όλα αυτά έγιναν στις αρχές του 2024 και το Φεβρουάριο ήταν που η έρευνα στο χώρο και συγκεκριμένα στο υπόγειο κάτω από μία καταπακτή ήρθαν στο φως όλα αυτά τα αρχαία και ξεχασμένα αντικείμενα τα οποία τώρα πλέον βρίσκονται υπό τη φροντίδα και αρχαιολόγων και του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις.
Η σύγχρονη πόλη χτισμένη πάνω στην ιστορία
Έκπληκτοι δηλώνουν στο flash.gr εργαζόμενοι και κάτοικοι από τη γύρω περιοχή, με την ανακάλυψη και το δημοσίευμα ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας είπαν ότι η Αθήνα είναι μία πόλη χτισμένη πάνω στην αρχαία ιστορία. Πολλά από τα κτήρια που είναι αυτή τη στιγμή κτισμένα φιλοξενούν στα θεμέλια τους τμήματα της αρχαία πόλης. Κάποιες από τις μεγάλες εμπορικές στοές του κέντρου φιλοξενούν και δίνουν πρόσβαση στα αρχαία τείχη της πόλης των Αθηνών αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος. Λίγες μόνο μέρες νωρίτερα σε έργα για το φυσικό αέριο στην Ακρόπολη βρέθηκαν αρχαία αγάλματα ακριβώς μπροστά από σπίτια, ενώ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι σε εξέλιξη έρευνες για αρχαίες κατασκευές που βρέθηκαν κατά την ανάπλαση που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.
Άνθρωπος που έχει βρεθεί σε αναπαλαιώσεις κτηρίων σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας αποκάλυψε στο flash.gr πως πολλές φορές έχει βρεθεί σε χώρους που στο υπόγειο βρέθηκαν μπροστά σε τμήματα της αρχαίας πόλης.
Αν όλα αυτά τα αντικείμενα ή κάποια από αυτά που βρίσκονται μετά από την ανακάλυψη τους, γίνονται γνωστά και παραδίδονται στις αρμόδιες αρχές ή καταλήγουν να αλλάζουν χέρια στα κρυφά και γίνονται μέρος ιδιωτικών συλλογών είναι θέμα υποθέσεων και φημών μέχρι να βρεθούν τυχαία ή και ποτέ.
Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν μιλά εύκολα και ανοιχτά για τέτοια θέματα καθώς τα αρχαία αντικείμενα που ανευρίσκονται και δεν παραδίδονται στις αρμόδιες κρατικές αρχές αποτελούν προϊόν παράνομης δραστηριότητας που διώκεται ποινικά.
Ο θησαυρός της Αθήνας
Αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από τους γεωμετρικούς χρόνους (1100-750 π.Χ.) έως τους ελληνιστικούς χρόνους (μέχρι 31 π.Χ.) εντοπίστηκαν στο κτήριο που διαχειρίζεται η Εθνική Πινακοθήκη, στο Μέγαρο του Κληροδοτήματος Αλεξάνδρου Σούτσου, επί της οδού Σταδίου 33 και Πεσμαζόγλου 3, στην Αθήνα. Οι αρχαιότητες, και άλλα κινητά μνημεία, που εμπίπτουν στις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία εκτέλεσης αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την απομάκρυνση των πρώην μισθωτών του καταστήματος.
Καταπακτές γεμάτες ιστορία
Η Αθήνα είναι γεμάτη με μυστικούς χώρους καταφυγής, που σχετίζονται με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελούν ζωντανά απομεινάρια της περιόδου αυτής. Καταφύγια κρυμμένα από την κοινή θέα, κατασκευασμένα σε βάθος ικανό να προστατεύσει τον πληθυσμό από τους βομβαρδισμούς των μαχητικών αεροπλάνων, υπάρχουν στους λόφους αλλά και σε πολλά από τα παλιά κτίρια της πόλης.
Ωστόσο, η πιο παράξενη γοητεία βρίσκεται στα απρόσιτα δίκτυα υπόγειων στοών παλαιών ρεμάτων που χάθηκαν, αφήνοντας από πολύ νωρίς την Αθήνα χωρίς τρεχούμενα νερά. Ελάχιστα σημεία τους είναι πλέον φανερά μέσα στην πόλη, διατηρημένα ακόμη και κάτω από τον πιο κεντρικό δρόμο, ενώ από πάνω ακούγονται τα αυτοκίνητα να περνούν. Είναι μια ξεχασμένη όαση μέσα στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, από όπου ο θρύλος θέλει να ξεκινούν οι υπόγειες στοές προς τη θάλασσα.