Γιατί η ελληνική διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο!
7 τρόφιμα «ασπίδα» κατά του καρκίνου σύμφωνα με την επιστήμη. Τα έχετε στο ψυγείο σας;
Ο καρκίνος σε όλες του τις μορφές παραμένει το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα στην ιατρική. Παρά τις εξελιγμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η πολυπλοκότητα κάθε καρκίνου τον κάνει πρακτικά ανίκητο. Συγκριτικά, σκέψου ότι ακόμα και ο HIV, που προκαλούσε τρόμο τις περασμένες δεκαετίες, έχει πλέον μετατραπεί από μια θανατηφόρα μόλυνση σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση.
Εκτός από τα φάρμακα, διάφορες τροφές που συνιστούν την ελληνική διατροφή έχουν αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Ας δούμε τα 7 ισχυρότερα.
Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών)
Δεν περιέχουν αντιοξειδωτικά, αλλά διαθέτουν γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες διασπώνται σε βιολογικά δραστικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκίνου σε πολλά όργανα σε μοντέλα με ζώα. Η υψηλή κατανάλωση σταυρανθών μπορεί να επιφέρει μείωση του κινδύνου καρκίνου κατά 15-20%.
Μούρα (βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα)
Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ειδικά σεελλαγικό οξύ και ανθοκυανίνες, που προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες και αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η κατανάλωση μούρων μπορεί να επιφέρει έως και 30% μείωση του ρίσκου για καρκίνο του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.
Ντομάτες
Οι ντομάτες δεν έχουν το εύρος των αντιοξειδωτικών που έχουν τα μούρα, αλλά διαθέτουν από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λυκοπενίου, που έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου. Συγκεκριμένα, για τον καρκίνο του προστάτη αναφέρεται μείωση 20-30%.
Σκόρδο
Το σκόρδο είναι εξίσου δραστικό με τα σταυρανθή λαχανικά, καθώς περιέχει ενώσεις όπως η αλλισίνη, οι οποίες εμποδίζουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών. Η συχνή κατανάλωση σκόρδου μπορεί να επιφέρει μείωση του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου και του εντέρου κατά 30%.
Πράσινο τσάι
Οι κατεχίνες που περιέχονται στο τσάι και ειδικά η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προωθούν την απόπτωσή τους, δηλαδή τον θάνατό τους. Συγκεκριμένα, η συχνή κατανάλωση τσαγιού μπορεί να επιφέρει 20-30% μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, κατσαρό λάχανο)
Παρότι δεν έχουν έντονα χρώματα όπως άλλα λαχανικά, είναι πλούσια σε καροτενοειδή που έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Έρευνες αναφέρουν μείωση κινδύνου έως 15-20% για καρκίνο του μαστού, του δέρματος και του στομάχου.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν φυτικές ίνες που είναι ιδιαίτερα δραστικές στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο σχετικός κίνδυνος μπορεί να μειωθεί ακόμα και 17%.