Τι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι για αντισύλληψη
Χρειάζεται αρετή και τόλμη για να χρησιμοποιήσει κανείς το προφυλακτικό των αρχαίων Ρωμαίων.
![Caption Caption](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/74/lupanar-de-pompeya-italia-2016-04.jpg)
Σήμερα, η χρήση μεθόδων αντισύλληψης θεωρείται απαραίτητη τόσο για την πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων όσο και για την απόλαυση του σεξ. Ωστόσο, και στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι αναζητούσαν τρόπους για τον ίδιο σκοπό.
Αντισύλληψη στην αρχαία Αίγυπτο
Αν και η επιστήμη δεν ήταν τόσο εξελιγμένη15 αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πειραματίζονταν με το μέλι και τα φύλλα ακακίας. Σύμφωνα με πάπυρους της εποχής, το συγκεκριμένο γιατροσόφι θεωρούνταν αποτελεσματικό για την αποφυγή κυήσεων, αν και αυτό μάλλον ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.
Τα έλαια του Αριστοτέλη
Αργότερα, οι αρχαίοι Έλληνες δοκίμασαν διάφορα έλαια. Ο Αριστοτέλης ανέφερε ότι η έγχυση ελαίου από κέδρο θα μπορούσε να εμποδίσει μια εγκυμοσύνη, όμως η μέθοδος αυτή κρίνεται μάλλον αναποτελεσματική και, όπως φαίνεται, δεν διατηρήθηκε στο πέρασμα του χρόνου.
Οι «συνήθεις ύποπτοι» εφευρέτες
Τελικά, τη λύση στο πρόβλημα έδωσαν οι – γνωστοί τόσο για τις εξελιγμένες μεθόδους μηχανικής όσο και για τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι – Ρωμαίοι. Σύμφωνα με τη Huffington Post, αυτοί ήταν που ανακάλυψαν το πρώτο αποτελεσματικό προφυλακτικό.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι επινόησαν πρώτοι ένα είδος μεμβράνης που μπορούσε να συγκρατήσει το σπέρμα χωρίς να μειώσει τη σεξουαλική απόλαυση. Αυτή η μεμβράνη κατασκευαζόταν από ουροδόχο κύστη κατσίκας.
Καλύτερα ουροδόχος κύστη παρά δέρμα προβάτου
Προτού απορρίψετε τους Ρωμαίους ως απολίτιστους, σκεφτείτε ότι αιώνες αργότερα, στη μεσαιωνική Ευρώπη, ο πιο διαδεδομένος τύπος προφυλακτικού ήταν από δέρμα προβάτου. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν απλώς πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους.
Και δεν ήταν μόνο το προφυλακτικό. Στην ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, περίπου το 100 μ.Χ., ο Σωρανός ο Εφέσιος, ένας Έλληνας γιατρός που έζησε στη Ρώμη, ανέφερε ότι μέχρι τότε οι Ρωμαίοι είχαν ανακαλύψει και «μια συσκευή που εμπόδιζε τη δίοδο στη μήτρα», δηλαδή το διάφραγμα.