Ζει 200 χρόνια, «τραγουδάει» τζαζ και σπάει μασίφ πάγους - Το πιο απίθανο θηλαστικό στον πλανήτη
Το 2007 βρέθηκε ένα καμάκι στην πλάτη αυτού του ζώου. Ήταν από το 1800.
Η τοξοκέφαλη φάλαινα (Balaena mysticetus) δεν είναι οποιαδήποτε φάλαινα. Το συγκεκριμένο είδος ζει πάνω από 200 χρόνια, όπως απέδειξαν επιστήμονες που βρήκαν στην πλάτη μιας τοξοκέφαλης ένα καμάκι του 1800.
Το θαύμα της φύσης
Είναι ένα θαύμα της φύσης από πολλές απόψεις. Είναι είδος που ενδημεί στον Αρκτικό Κύκλο και έχει προσαρμοστεί στα παγωμένα νερά. Αναμενόμενα, έχει ένα πολύ παχύ στρώμα λίπους για να μπορεί να ζει και να επιβιώνει κοντά σε παγόβουνα. Καθώς λιώνουν οι πάγοι, μετακινείται αρκετά πιο νότια.
Αριθμοί που ζαλίζουν
Οι διαστάσεις της εντυπωσιάζουν. Η αρσενική τοξοκέφαλη φάλαινα έχει μήκος 16 μέτρων, ενώ η θηλυκή περίπου 18 μέτρα. Το βάρος μπορεί να φτάσει και τους 80 τόνους. Αλλά αυτά δεν είναι τα πιο περίεργα χαρακτηριστικά. Επειδή δεν έχουν ραχιαίο πτερύγιο, οι επιστήμονες την αναγνωρίζουν από τα σημάδια που αφήνουν οι πάγοι, οι όρκες και τα δίχτυα των ψαράδων.
Η τοξοκέφαλη φάλαινα μπορεί να σπάσει πάγο πάχους 60 εκατοστών με το κεφάλι της. Αυτό της επιτρέπει να αναπνέει αν παγιδευτεί. Σε συνδυασμό με το ότι μπορεί να κρατήσει την αναπνοή της για 40-60 λεπτά, κάνει τους λεπτούς πάγους ιδανικό χώρο επιβίωσης.
Ζει χωρίς δόντια
Δεν έχει δόντια, αλλά μπαλένες (κεράτινα ελάσματα αντί δοντιών), για αυτό και τρέφεται με μικροσκοπικούς οργανισμούς, όπως κωπήποδα και πολύ μικρά ψάρια. Οι μπαλένες της μπορούν να φτάσουν 4 μέτρα σε μήκος.
O Λούις Άρμστρονγκ των ωκεανών
Το πιο αξιοθαύμαστο από τα χαρακτηριστικά του είδους είναι το γεγονός ότι, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, επικοινωνούν με ένα «τραγούδι» που αποτελείται από διακριτές μουσικές φράσεις. Μια μελέτη στη Γροιλανδία έδειξε ότι η τοξοκέφαλη φάλαινα έχει ένα νέο σετ τραγουδιών για κάθε εποχή, κάτι που οδήγησε τους επιστήμονες να της δώσουν το προσωνύμιο του «μουσικού της τζαζ».
Τα μικρά που προκύπτουν από αυτό το πρωτότυπο και ιδιαίτερο ερωτικό κάλεσμα επίσης θηλάζουν, όπως και άλλες φάλαινες και δελφίνια. Το μικρό τοποθετεί τη γλώσσα του στη μαστική σχισμή και πίνει το γάλα που εκτοξεύεται από τους μαστούς του ζώου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φάλαινες αυτές θηλάζουν τα μωρά τους, όπως άλλες φάλαινες και δελφίνια. Η μικρή φάλαινα βάζει τη γλώσσα της στη μαστική σχισμή και πίνει γάλα που εκτοξεύεται από τους μαστούς του ζώου.