Η όρκα Ταχλίκουα θρηνεί και πάλι: Επτά χρόνια μετά, μεταφέρει στη ράχη της και δεύτερο νεκρό φαλαινάκι
Η φάλαινα δολοφόνος εντοπίστηκε να σπρώχνει το νεκρό μωρό της ανοιχτά του Σιάτλ - Έχει χάσει δύο από τα τέσσερα μωρά της και αυτό σχετίζεται με την κακή διατροφή, πιστεύουν οι επιστήμονες
Πίσω στο 2018, όλοι μιλούσαμε για τη φάλαινα που κολύμπησε πάνω από χίλια μίλια σπρώχνοντας το σώμα του νεκρού μικρού της. Επρόκειτο για μία πρωτοφανή ένδειξη πένθους -το είχε μαζί της επί 17 ημέρες. Τώρα, η όρκα θρηνεί ξανά. ‘Εχασε ένα ακόμα φαλαινάκι, κάτι που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως ολέθρια» απώλεια για τον κατακερματισμένο πληθυσμό του είδους στον Ειρηνικό.
Η φάλαινα όρκα, γνωστή ως Ταχλίκουα, είχε γεννήσει το μωρό της λίγο καιρό πριν και το νεογέννητο, το οποίο ονομάστηκε J61, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 20 Δεκεμβρίου να κολυμπά μαζί με την Ταχλίκουα και την ομάδα της, γνωστή ως J pod.
Αρχικά, οι ερευνητές δεν ήταν βέβαιοι για την ταυτότητα της μητέρας, αλλά τη Δευτέρα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για την Ταχλίκουα, ενώ το φύλο του μικρού ήταν θηλυκό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC η Ταχλίκουα αυτή τη φορά εντοπίστηκε στα ανοιχτά της πολιτείας του Σιάτλ των ΗΠΑ. Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι γνωστό ότι μεταφέρουν τα νεκρά μωρά τους για μια εβδομάδα, αλλά οι επιστήμονες το 2018 είπαν ότι η Ταλίκουα είχε σημειώσει «ρεκόρ».
Το Κέντρο Έρευνας Φάλαινας είπε ότι ο θάνατος οποιουδήποτε νεογέννητου είναι μια «τεράστια απώλεια», αλλά πρόσθεσε ότι ο θάνατος του νεογέννητου της Ταχλίκουα ήταν «ιδιαίτερα καταστροφικός» δεδομένης της ιστορίας της.
Το Κέντρο, το οποίο μελετά τη φάλαινα όρκα (ή φάλαινα δολοφόνο) και εργάζεται για τη διατήρησή της, είπε ότι η Ταχλίκουα τώρα έχει χάσει δύο από τα τέσσερα μωρά της - τα οποία ήταν και τα δύο θηλυκά.
Τόσο ο Καναδάς όσο και οι ΗΠΑ αναφέρουν τις φάλαινες δολοφόνους ως απειλούμενο είδος. Οι φάλαινες εξαρτώνται από τον σολομό Σινούκ - ο οποίος βρίσκεται σε δραματική πτώση τα τελευταία χρόνια - για την τροφή τους.
Οι αποτυχίες στην αναπαραγωγή συνδέονται με τη διατροφή και την πρόσβαση σε αυτούς τους σολομούς, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Οι φάλαινες μπορούν να ταξιδεύουν κατά μέσο όρο 120 χιλιόμετρα την ημέρα. Η θέαση της Ταχλίκουα το 2018 να σπρώχνει το νεκρό μωρό της είχε συμβεί όταν βρισκόταν στις ακτές της Βικτώριας της Βρετανικής Κολομβίας