Υποφέρετε από ημικρανία; Αυτές είναι οι «χρυσές» τροφές που θα «διώξουν» τον πόνο σας
Αυτός που έχει βιώσει ημικρανίες ξέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον απλό πονοκέφαλο. Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν.
Οι ημικρανίες είναι μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που μπορεί να ανατρέψει την καθημερινότητα, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να εργαστούν ή να ακολουθήσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους για ώρες ή ακόμα και μέρες.
Παγκοσμίως, επηρεάζουν περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, ενώ στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι επηρεάζουν 39 χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Παρά την πρόοδο στις θεραπείες, πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση των ημικρανιών προκαλούν παρενέργειες, όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα ή ακόμη και απώλεια μαλλιών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τις ημικρανίες. Συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ψάρια, λαχανικά, καρύδια και σπόροι, σε συνδυασμό με τη μείωση των τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά, όπως τα φυτικά έλαια, μπορεί να μειώσει τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση των κρίσεων.
Η δύναμη των ωμέγα-3 λιπαρών
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θεωρείται ότι συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, κάτι που ενδέχεται να έχει θετική επίδραση στις ημικρανίες. Παρόλο που η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, όσοι υποφέρουν από ημικρανίες θα μπορούσαν να εξετάσουν την ένταξη τέτοιων τροφών στη διατροφή τους, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό τους.
Πηγές ωμέγα-3 που ξεχωρίζουν
Λιπαρά ψάρια: Σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί, σολομός και τόνος αποτελούν κορυφαίες πηγές ωμέγα-3, περιέχοντας θρεπτικά συστατικά όπως το εικοσαπεντανοϊκό (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), γνωστά και ως θαλάσσια ωμέγα-3.
Αυτές οι τροφές όχι μόνο θωρακίζουν τον οργανισμό, αλλά και προσφέρουν ελπίδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων αντιμετωπίζουν ημικρανίες.
Διαβάστε περισσότερα για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες.