Υποφέρεις από ημικρανίες; Η «αθώα» τροφή που πιθανόν επιδεινώνει την κατάσταση σου
Εάν υποφέρετε από πονοκεφάλους είναι σημαντικό να αποφεύγετε ορισμένες τροφές που μπορεί να τον επιδεινώνουν.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους αντιμετωπίζουν είτε κεφαλαλγία τάσης (κοινό πονοκέφαλο) είτε ημικρανία. Οι πιο σημαντικοί λόγοι εμφάνισης της πρώτης είναι το άγχος, η κατάθλιψη και τα μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ η κυριότερη αιτία της ημικρανίας είναι η κληρονομικότητα.
Όμως υπάρχουν και διάφοροι παράγοντες, αποκαλούμενοι «εκλυτικοί», που μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Μεταξύ των πιο συχνών περιλαμβάνονται και διάφορες τροφές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες οφείλονται στη διατροφή, ωστόσο κάποιες τροφές μπορεί να κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο «επιρρεπείς» στο να πονάει το κεφάλι τους
Όπως διαβάζουμε στην Daily Express o συνήθης «ύποπτος» πίσω από τις ημικρανίες είναι το τυρί. Και αυτό γιατί περιέχει τυραμίνη (ουσία που συνήθως εντείνει τον πονοκέφαλο), η οποία σχηματίζεται καθώς διασπάται η πρωτεΐνη του τυριού.
Όσο πιο ώριμο και παλαιωμένο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει. Κατεξοχήν «ένοχα» τυριά είναι το ροκφόρ, το μπρι και το τσένταρ. Από την άλλη πλευρά, το τυρί cottage, το τυρί κρέμα και το τυρί σόγιας τείνουν να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε τυραμίνη.
Η τυραμίνη μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία και τους νευροδιαβιβαστές, οδηγώντας δυνητικά στον επώδυνο παλλόμενο χαρακτηριστικό των ημικρανιών.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, άτομα με ευαισθησία στην τυραμίνη συχνά αναφέρουν πονοκεφάλους λίγο μετά την κατανάλωση παλαιωμένων τυριών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τυραμίνη πυροδοτεί την απελευθέρωση νορεπινεφρίνης, η οποία μπορεί να αποσταθεροποιήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει αγγειακές αλλαγές στον εγκέφαλο - βασικούς παράγοντες στην έναρξη της ημικρανίας