Συγκλονιστικό - Πριν χρόνια δώρισε το νεφρό της, πρόσφατα έκανε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο
Μια γυναίκα από την Αλαμπάμα έγινε το τρίτο μόλις άτομο που έκανε επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού και η μοναδική εν ζωή. Η ιστορία της είναι ένα μάθημα αποφασιστικότητας.
Η Τοάνα Λούνι, 53 ετών, από την Αλαμπάμα, είναι το μοναδικό άτομο στον κόσμο που ζει με νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Η επιτυχής μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στις 25 Νοεμβρίου. Έντεκα μέρες μετά, περπατούσε κανονικά και σήμερα οι γιατροί λένε ότι το νεφρό λειτουργεί όπως ήταν αναμενόμενο.
Προς το παρόν, η Λούνι διαμένει σε ένα διαμέρισμα κοντά στο νοσοκομείο για να υποβάλλεται σε καθημερινούς ελέγχους. Παράλληλα, οι γιατροί παρακολουθούν την υγεία της χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη και φορητό εξοπλισμό, ώστε να προλάβουν πιθανές λοιμώξεις. Αν όλα πάνε καλά, η Λούνι θα μπορεί να επιστρέψει σπίτι της σε τρεις μήνες και να ζήσει φυσιολογικά.
Ο «Γολγοθάς» της Τοάνα Λούνι
Το εντυπωσιακό είναι ότι το 1999 η Λούνι αποφάσισε να δωρίσει ένα νεφρό στη μητέρα της, σώζοντας τη ζωή της. Ωστόσο, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, εμφάνισε η ίδια νεφρική ανεπάρκεια.
Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της εμφάνισε προεκλαμψία, μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και σημάδια βλάβης σε άλλα όργανα, συχνότερα στο ήπαρ και στα νεφρά. Ως αποτέλεσμα, αναγκάστηκε να κάνει μετάγγιση αίματος, κάτι που μείωσε δραματικά τις πιθανότητες να βρει συμβατό μόσχευμα για τη δική της ασθένεια.
Το 2016, και μετά από χρόνια επιπλοκών και θεραπειών, η Λούνι ξεκίνησε αιμοκάθαρση για να απομακρύνει τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού από το αίμα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να καλύψει μόνο το 10-15% της λειτουργίας ενός υγιούς νεφρού, ενώ η πιθανότητα θανάτου εντός πέντε ετών από την έναρξη της θεραπείας είναι 50%.
Ο Δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων Langone, εξηγεί: «Με όλες αυτές τις διαδικασίες, η Λούνι ευαισθητοποιήθηκε στα περισσότερα αντιγόνα και ήταν αδύνατη η εύρεση ανθρώπινου μοσχεύματος». Πέρασε οκτώ χρόνια σε αιμοκάθαρση περιμένοντας μόσχευμα, ενώ η υγεία της επιδεινώθηκε σοβαρά. Χωρίς άλλη ελπίδα να βρει ανθρώπινο νεφρό, αποφάσισε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο. Η Λούνι ήταν το τρίτο άτομο που υπεβλήθη σε αυτή τη διαδικασία.
Τα πρώτα χαμόγελα
Ο Δρ Τζέιμι Λοκ, τότε καθηγητής χειρουργικής στο τμήμα Μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής Heersink του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, περιγράφει τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση: «Το να είμαι στο δωμάτιο αμέσως μετά το χειρουργείο και ο σύζυγός της να λέει ότι βλέπει σε αυτή ζωή που δεν είχε ξαναδεί, να μπορεί να κάνει FaceTime με την οικογένειά της... αυτό είναι το θαύμα της μεταμόσχευσης».
Η επίσπευση των διαδικασιών
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επιτρέπει τη μεταμόσχευση οργάνων από ζώα μόνο όταν δεν υπάρχουν «παρόμοιες ή ικανοποιητικές επιλογές» για τους ασθενείς. Τα όργανα των χοίρων είναι παρόμοια με των ανθρώπων, ενώ η ταχύτητα αναπαραγωγής τους είναι μεγάλη, επιτρέποντας τη γρήγορη παραγωγή οργάνων. Οι επιστήμονες τροποποιούν τα γονίδια των χοίρων, ώστε να μην απορριφθεί το μόσχευμα.
Παράλληλα, η Λούνι είναι το πρώτο άτομο που έλαβε μόσχευμα από χοίρο με δέκα τροποποιημένα γονίδια. Η United Therapeutics, η εταιρεία που κάνει τη γονιδιακή τροποποίηση, αναφέρει ότι «πολύ σύντομα» θα ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες για τα νεφρά με τις δέκα τροποποιήσεις.
Η ξενομεταμόσχευση θα γίνει ρουτίνα
Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα πόσο θα διαρκέσουν τα μοσχεύματα. Ο Μοντγκόμερι, ωστόσο, δηλώνει: «Η πρόκληση από εδώ και πέρα είναι να μάθουμε πώς θα υποστηρίζουμε τα νεφρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ώστε η ξενομεταμόσχευση να γίνει ρουτίνα τα επόμενα δέκα χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 13 άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν καθημερινά περιμένοντας μεταμόσχευση νεφρού.