Υπερπολύτιμος πάπυρος 2.000 ετών αποκαλύπτει μυστικά για τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ένας πάπυρος με αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο και τους διαδόχους του αναλύθηκε με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρυπτογραφήσουν έναν πάπυρο γραμμένο από στενούς συνεργάτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως αναφέρει το Greekreporter, ο πάπυρος αφορά στρατηγούς και σφετεριστές που διαδέχτηκαν τον μεγάλο στρατηλάτη και βρέθηκε στο Ερκουλάνεουμ (που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.), στη «Βίλα των Παπύρων». Η οικία αυτή ονομάστηκε έτσι γιατί βρέθηκαν διάφοροι πάπυροι, πολλοί εκ των οποίων από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Υπερσύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη για αρχαίους παπύρους
Για να «διαβάσει» την περγαμηνή, ο Ρίτσαρντ Γιάνκο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, χρησιμοποίησε μια τεχνική μηχανικής μάθησης με έναν ειδικό αλγόριθμο για την αποκρυπτογράφηση του κειμένου. Στην εργασία συμμετείχε και ο Μπρεντ Σιλς, διευθυντής του Κέντρου Οπτικοποίησης και Εικονικών Περιβαλλόντων του Πανεπιστημίου του Κεντάκι. Για την ανασύσταση του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι τομογραφίας με ακτίνες Χ που αποκάλυψαν το κείμενο στην περγαμηνή.
Ο Ρίτσαρντ Γιάνκο θεωρεί πως ο συγκεκριμένος πάπυρος είναι αντίγραφο ενός χαμένου έργου. Μόνο μικρά κομμάτια διασώζονται και μπορούν να διαβαστούν. Τα περισσότερα περιέχουν πληροφορίες για πολλά μέλη της μακεδονικής δυναστείας και στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τι αποκαλύπτουν οι πάπυροι για τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Συγκεκριμένα, το κείμενο σε αυτόν τον πάπυρο αναφέρει τον Σέλευκο, που κυβέρνησε τη Βαβυλώνα και μετά ίδρυσε τη Σελεύκεια. Επίσης, αναφέρει τον Κάσσανδρο, που συμμετείχε στη δολοφονία του βασιλιά της Βαβυλώνας και δηλητηρίασε τη Ρωξάνη και τον γιο του Αλεξάνδρου για να καταλάβει την εξουσία στη Μακεδονία. Ο δολοπλόκος Κάσσανδρος συμμάχησε και με την Αθήνα, για να επιτεθεί σε πόλεις στη σφαίρα επιρροής της Ολυμπιάδας, κάτι που οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο το 321 π.Χ.
Σχετικά με την προέλευση του παπύρου, οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να ήταν μέρος του χαμένου ημερολογίου του Ευμένη του Καρδιανού, ικανότατου στρατηγού και γραμματέα του Αλέξανδρου. Ο πάπυρος βρέθηκε το 1761 από τον Σαρλ ντε Μπερμπόν και δωρήθηκε στον Ναπολέοντα. Εκείνος το έδωσε στο Ινστιτούτο της Γαλλίας, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Μια προσπάθεια ανάγνωσης έγινε το 1986, που κατέστρεψε ένα μέρος του παπύρου.
Αν και η διαδικασία αποκρυπτογράφησης προχωρά σχετικά αργά, είναι σίγουρο ότι ο πάπυρος θα αποκαλύψει και άλλα μυστικά για τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.