Η βιβλιοθήκη που είναι στη Σελήνη και μπορεί να επιβιώσει για δισεκ. χρόνια
Αν και η ανθρωπότητα κάνει ό,τι μπορεί για να «ανακαλύπτει» νέα λάθη που μπορεί να διαπράξει, έχει φροντίσει να μην ξεχαστεί ποτέ, αποθηκεύοντας μία βιβλιοθήκη στο πιο απίστευτο μέρος.
Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί από ειδικούς μία ψηφιακή βιβλιοθήκη, η οποία και έχει σταλεί με ένα διαστημόπλοιο στη Σελήνη, με την ελπίδα αν την εντοπίσει ποτέ ένας εξωγήινος πολιτισμός, να υπάρχουμε ακόμα για να τους την εξηγήσουμε!
Όπως αναφέρει δημοσίευμα από το Unilad, δεν μιλάμε για μία τυπική βιβλιοθήκη με στοίβες βιβλίων και γεμάτα ράφια διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης (αν και θα ήταν ωραίο να το φανταστούμε). Αντίθετα, πρόκειται για μια ψηφιακή συλλογή αρχείων, με εκατομμύρια σελίδες να έχουν συμπιεστεί σε έναν δίσκο.
Τον Φεβρουάριο του 2019, το διαστημόπλοιο Beresheet του Ισραήλ εκτοξεύτηκε στη Σελήνη μεταφέροντας αυτό που οι σχεδιαστές της αποστολής αόριστα ανέφεραν, εκείνη την εποχή, ως μία «χρονοκάψουλα». Τελικά, όμως, υπήρχαν περισσότερα πίσω από αυτή την αναφορά.
Η εν λόγω «σεληνιακή βιβλιοθήκη», γνωστή ως Galactic Legacy Archives, είναι μια συλλογή που εκτείνεται σε 30 εκατομμύρια σελίδες γεμάτες με ανθρώπινη γνώση και πολιτισμό, οι οποίες είναι χαραγμένες σε έναν μεταλλικό δίσκο μεγέθους όσο ένα DVD.
Τα δεδομένα έχουν αποθηκευτεί σε λεπτά στρώματα νικελίου και είναι τόσο μικροσκοπικά που απαιτείται μικροσκόπιο για να μπορέσει κάποιος να τα διαβάσει.
«Το νικέλιο δεν αποσυντίθεται ποτέ και δεν διαβρώνεται ποτέ», εξήγησε ο Nova Spivack, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Arch, το οποίο έχει ως κύρια αποστολή του να διατηρήσει την κληρονομιά της ανθρωπότητας για τις μελλοντικές γενιές.
Ο δίσκος περιέχει διάφορα περιεχόμενα πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένης μουσικής και εικόνων, στα οποία μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση μέσω ενός ψηφιακού αποκωδικοποιητή.
«Μπορούμε να πούμε για πρώτη φορά στην ιστορία ότι ο πολιτισμός δεν θα χαθεί»
Σχολιάζοντας το μήνυμά μας για το μέλλον, ο Spivack είπε: «Μία από τις κύριες εξελικτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η “αμνησία” που έχουμε για τα λάθη του παρελθόντος και η έλλειψη ενεργών αντιμέτρων για την επανάληψη τους.
Για την επιβίωση του είδους μας, πρέπει να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίησή μας για το τι λειτούργησε στο παρελθόν και τι όχι, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα το μοιραστούμε με τους ανθρώπους του μέλλοντος».
Εάν ο πλανήτης μας καταστραφεί, ας πούμε σε έναν πυρηνικό πόλεμο, ελπίζουμε ότι τα αρχεία θα είναι «ακόμα εκεί», όσο το φεγγάρι εξακολουθεί να υπάρχει. «Μπορούμε τώρα να πούμε για πρώτη φορά στην ιστορία ότι ο πολιτισμός δεν θα χαθεί», πρόσθεσε ο Spivack.
Σύμφωνα με τον Paul Davies, διευθυντή του Beyond Center for Fundamental Concepts in Physics στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η «σεληνιακή βιβλιοθήκη» λειτουργεί ως ένα σύμβολο της ανθρωπότητας και είναι πολύ σημαντική για μελλοντικές αποστολές αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών.
«Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλογιστούν τη θέση της ανθρωπότητας στο σύμπαν», δήλωσε ο Davies. «Αν μπορούμε να αφήσουμε δίσκους στο φεγγάρι για τεράστια διάρκεια, ίσως ο E.T. θα έχει κάνει το ίδιο».
Αλλά σε κάθε περίπτωση σημαντικών αποθηκευμένων δεδομένων, καλό είναι να έχουμε και αντίγραφα ασφαλείας. Γι' αυτό και το Arch Foundation έχει μια μακροπρόθεσμη αποστολή να πάει πέρα από τη Σελήνη και να τοποθετήσει αντίστοιχες βιβλιοθήκες (Galactic Legacy Archives) σε ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.