Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη - Πότε θα εγκατασταθεί
Μεγάλες φιλοδοξίες φαίνεται να έχουν Μόσχα και Πεκίνο, καθώς ανακοινώθηκαν τα σχέδια τους για εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού στη Σελήνη στο πλαίσιο της πυρηνικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Μάλιστα, σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Γιούρι Μπορίσοφ επικεφαλής της Roskosmos, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας δήλωσε «η Ρωσία και η Κίνα σκέφτονται να εγκαταστήσουν έναν πυρηνικό σταθμό στην Σελήνη περίπου το 2033-35», όπως μετέδωσε το Telegram και το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
Οι δύο χώρες συνεργάζονται στον Διεθνή Σταθμό Σεληνιακής Έρευνας, ένα τεράστιο συγκρότημα στη Σελήνη που θα γίνει το 2026.
Η προτεινόμενη βάση, η οποία θα έχει ακτίνα σχεδόν 6,5 χιλιομέτρων, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε θεματικό πάρκο της Disney, θα στεγάσει επιστήμονες που θα μελετήσουν σε βάθος τις ιδιότητες του φεγγαριού.
Ο Μπορίσοφ, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, μίλησε για τα σχέδια στον μαραθώνιο στο Knowledge.First στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νέων.
Αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες για την αποστολή Luna-27, η οποία εκτοξεύεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Είπε ότι η αποστολή θα δει δύο ρωσικούς πύραυλους να προσπαθούν να φτάσουν τόσο στον βόρειο όσο και στον νότιο πόλο της Σελήνης το 2028. Η είδηση έρχεται αφότου η Κίνα και η Ρωσία επιβεβαίωσαν ότι είχαν συνομιλίες για την «ασφάλεια του διαστήματος» και τα «όπλα τεχνητής νοημοσύνης».
Αξιωματούχοι συναντήθηκαν τον Φεβρουάριο για να εξετάσουν τις «δογματικές κατευθυντήριες γραμμές και πρωτοβουλίες της Ρωσίας και της Κίνας».
Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδίαζε να εγκαταστήσει ένα σύστημα παρακολούθησης παντός εικόνας στο φεγγάρι για να προστατεύσει μια προγραμματισμένη σεληνιακή βάση μεγαλύτερη από την Disneyland χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που χρησιμοποιεί για να κατασκοπεύει τους πολίτες της.
Το έθνος θέλει να χρησιμοποιήσει την «επιτυχημένη εμπειρία» του αυταρχικού συστήματος παρακολούθησης Skynet για να προστατεύσει τη σχεδιαζόμενη βάση από «ύποπτους στόχους», σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία που γράφτηκε από επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας του έθνους που δημοσιεύτηκε σε ακαδημαϊκό περιοδικό.
Το Skynet είναι το μεγαλύτερο δίκτυο παρακολούθησης στον κόσμο και χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση κάθε γωνιάς της Κίνας. Με περισσότερες από 600 εκατομμύρια κάμερες, υπάρχει κατά μέσο όρο μία κάμερα για κάθε δύο ενήλικες στη χώρα.