«Στα σκαριά» η πρώτη τεχνητή έκλειψη Ηλίου: Ποιοι τη σχεδιάζουν και γιατί
Η πρόσφατη ολική έκλειψη Ηλίου που παρατηρήθηκε κυρίως στη Βόρεια Αμερική προκάλεσε δέος σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Θα μπορούσε όμως ένα ανάλογο φαινόμενο να προκληθεί με τεχνητό τρόπο;
Όπως αναφέρει το Euronews, κάτι τέτοιο είναι στα σχέδια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο οποίος εργάζεται ώστε να δημιουργήσει μία τεχνητή έκλειψη ηλίου, εκτοξεύοντας δύο δορυφόρους στο Διάστημα. Ο λόγος για αυτήν την επιστημονική προσπάθεια είναι η καλύτερη κατανόηση του ηλιακού καιρού, μέσα από τη μελέτη του στέμματος του Ηλίου, δηλαδή της ατμόσφαιρας που τον περιβάλλει.
Σύμφωνα με τον ESA, η αποστολή που φέρει το όνομα «Proba-3» θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα προκαλέσει τεχνητή έκλειψη, εφόσον είναι επιτυχής.
Πώς θα δημιουργηθεί η έκλειψη
Οι δορυφόροι Occulter και Coronagraph θα εκτοξευθούν μαζί και μετά από ένα μήνα θα τοποθετηθούν σε ακριβή σχηματισμό, με απόσταση 144 μέτρων ή λίγο περισσότερο.
Όπως εξηγεί στο βίντεο του Euronews, η Marie Beeckman, μηχανικός λειτουργίας δορυφόρων στην εταιρεία διαστημικών υποδομών Redwire Space, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, ο Occulter θα πετάξει πιο κοντά στον Ήλιο και θα ευθυγραμμιστεί μαζί του για να τον μπλοκάρει, ρίχνοντας σκιά πάνω στον Coronagraph, με τον ίδιο τρόπο που η Σελήνη δημιουργεί σκιά πάνω στην επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης.
Αυτό θα επιτρέψει να παραμείνει ορατό μόνο το στέμμα του Ήλιου, ώστε ο Coronagraph να μπορέσει να φωτογραφίσει το εσωτερικό τμήμα της περιοχής του στέμματος. Εάν το φως από τον Ήλιο δεν εμποδιστεί, οποιοδήποτε τηλεσκόπιο παρατήρησης θα «τυφλωνόταν» και δεν θα μπορούσε να δει το στέμμα.
Όταν η φωτογράφηση ολοκληρωθεί, οι δορυφόροι θα «σπάσουν» το σχηματισμό τους και θα μπουν σε ασφαλή τροχιά, αρκετά μακριά ο ένας από τον άλλον, ώστε να μη συγκρουστούν.
Σημειώνεται ότι η λέξη «Proba» είναι αρκτικόλεξο του «Project of Onboard Autonomy» και επίσης σημαίνει «Ας προσπαθήσουμε» στα λατινικά.
Πρόβλεψη του ηλιακού καιρού
Η μελέτη του ηλιακού στέμματος μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν τον ηλιακό καιρό, όπως τις γεωμαγνητικές ηλιακές καταιγίδες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν δορυφόρους σε τροχιά, καθώς και δίκτυα επικοινωνίας και ηλεκτρικά δίκτυα στη Γη.
Οι δύο δορυφόροι ολοκληρώνονται αυτή τη στιγμή στο Βέλγιο, και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Ινδία, από όπου θα εκτοξευθούν τον Σεπτέμβριο του 2024.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ESA, η έκλειψη που θα δημιουργήσουν οι δύο δορυφόροι δεν θα είναι ορατή από τη Γη.