Βρέθηκε το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο μέσα σε μια... μούμια 3.600 ετών
Ένα φέρετρο 3.600 ετών σε νεκροταφείο αρχαιοτήτων της Κίνας έκρυβε ένα πολύ σπάνιο και πολύτιμο θησαυρό!
21 χρόνια χρειάστηκαν για ερευνητές στην Κίνα να ταυτοποιήσουν μια λευκή ουσία που εντοπίστηκε σε τάφο στην Κίνα ως τυρί ηλικίας... 3.600 ετών!
Το φέρετρο ανοίχτηκε στο νεκροταφείο Xiaohe στο Xinjiang κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής το 2003. Τότε οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν ότι ένα φιαλίδιο με μια λευκή ουσία ήταν δεμένο γύρω από τον λαιμό μιας μουμιοποιημένης νεαρής γυναίκας.
Παρά το γεγονός ότι φαινόταν σαν ένα κόσμημα εκείνης της εποχής, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν μετά από εκτεταμένες εργαστηριακές έρευνες ότι το εν λόγω εύρημα είναι το παλαιότερο κομμάτι τυριού στον κόσμο!
Η Σιαομέι Φου, παλαιογενετιστής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο, είπε στο SkyNews «Το κανονικό τυρί είναι μαλακό. Αυτό δεν είναι. Τώρα έχει γίνει πραγματικά ξηρό, πυκνό, μια σκληρή σκόνη». Εξήγησε ότι όταν το φέρετρο της γυναίκας εντοπίστηκε, διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά διατηρημένο λόγω του ξηρού κλίματος της ερήμου στη λεκάνη Ταρίμ.
Ενώ η παραγωγή τυριού έχει αποτυπωθεί από καιρό στην ιστορία, οι ερευνητές έγραψαν σε μια μελέτη - που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell - ότι «η ιστορία των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό στην αρχαιότητα».
Μιλώντας στο SkyNews, η κα Φου ανέφερε ότι με την ομάδα της πήραν δείγματα από τρεις τάφους και επεξεργάστηκαν το DNA για να εντοπίσουν την εξέλιξη των βακτηρίων μέσα σε χιλιάδες χρόνια.
Στη συνέχεια, τα δείγματα αναγνωρίστηκαν ως τυρί κεφίρ, που παρασκευάστηκε με ζύμωση γάλακτος χρησιμοποιώντας κόκκους κεφίρ. Παράλληλα, υπήρχαν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα.
Η γενετική δυσανεξία στη λακτόζη
Στην έρευνά της, η ομάδα σημείωσε ότι η χρήση του τυριού κεφίρ δείχνει πώς αλληλεπιδρούσαν οι πληθυσμοί της Εποχής του Χαλκού και ειδικά οι κάτοικοι της Xiaohe - που ήταν γνωστό ότι είχαν γενετική δυσανεξία στη λακτόζη. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα πριν από την εποχή της παστερίωσης και της ψύξης.
«Αυτά τα δείγματα τυριού κεφίρ ηλικίας 3.500 ετών είναι από τα λίγα γαλακτοκομικά υπολείμματα που διατηρήθηκαν για περισσότερα από 3.000 χρόνια και παρήχθησαν από τον πληθυσμό Xiaohe της Εποχής του Χαλκού - έναν πληθυσμό που διαθέτει ανάμεικτους τρόπους ζωής και τεχνικές».
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν το τυρί ήταν βρώσιμο και αν η ίδια θα το δοκίμαζε, η κα Φου απάντησε εμφατικά «Σε καμία περίπτωση».