Ιαπωνία: Λύθηκε το μυστήριο της «γοργόνας» μούμιας
Την προέλευση της «γοργόνας» μούμιας, η οποία είχε ανακαλυφθεί το 2022 σε έναν ναό στην επαρχία Οκαγιάμα της Ιαπωνίας, αναζητούσαν επί έναν χρόνο περίπου οι επιστήμονες.
Μετά τον μεγάλο προβληματισμό που τους δημιούργησε η «γοργόνα» μούμια, οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα για την ιστορία του μυστηριώδους ευρήματος.
Η γοργόνα, η οποία έχει μήκος περίπου 30,5 εκατοστά, βρέθηκε μέσα σε ένα σφραγισμένο ξύλινο κουτί. Οι ερευνητές είχαν εκτιμήσει ότι επρόκειτο για κούκλα, που είχε φτιαχτεί από το σώμα και το κεφάλι μιας μαϊμούς, τα οποία είχαν ραφτεί πάνω στην ουρά ενός αποκεφαλισμένου ψαριού.
Η μούμια θυμίζει κάπως το Ningyo, ένα μυθικό πλάσμα από την ιαπωνική μυθολογία που έμοιαζε με ψάρι, είχε ανθρώπινο κεφάλι και θεωρείτο ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης, είχε προηγουμένως εκτεθεί σε γυάλινη βιτρίνα στον ναό για να προσεύχονται οι επισκέπτες, προτού αποθηκευτεί πριν από 40 και πλέον χρόνια.
Μια επιστολή που βρέθηκε μέσα στο κουτί με τη μούμια αναφέρει ότι ένας ψαράς την αλίευσε κάποια στιγμή, μεταξύ 1736 και 1741. Πιθανότατα, όμως, λένε οι ερευνητές, κατασκευάστηκε δεκαετίες αργότερα, με σκοπό να πουληθεί σε εύπορους ανθρώπους που ήθελαν να βελτιώσουν την υγεία τους ή να ζήσουν περισσότερο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνών Kurashiki (KUSA) στην Ιαπωνία παρέλαβαν τη γοργόνα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 (με την άδεια των ιερέων του ναού) και άρχισαν να τη μελετούν χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνικές, όπως ακτίνες Χ και αξονική τομογραφία, ραδιοχρονολόγηση, ηλεκτρονική μικροσκοπία και ανάλυση DNA.
Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι ο κορμός της γοργόνας δεν ανήκει σε μαϊμού, αλλά είχε κατασκευαστεί κυρίως από ύφασμα, χαρτί και βαμβάκι που συγκρατούνταν από μεταλλικές καρφίτσες, οι οποίες ξεκινούσαν από το λαιμό και κατέληγαν στο κάτω μέρος της πλάτης. Είχε, επίσης, βαφτεί από ένα μείγμα άμμου και κάρβουνου.
Ωστόσο, ο κορμός ήταν καλυμμένος με στοιχεία που είχαν αφαιρεθεί από άλλα ζώα. Τρίχες θηλαστικών και δέρμα ψαριού κάλυπταν τμήματα των χεριών, των ώμων, του λαιμού και των μάγουλων. Το σαγόνι και τα δόντια της γοργόνας πιθανότατα προέρχονταν από ένα αρπακτικό ψάρι, ενώ τα νύχια της ήταν κατασκευασμένα από κερατίνη, που σημαίνει ότι προέρχονταν από ένα πραγματικό αλλά άγνωστο σε εμάς ζώο.
Το κάτω μέρος της γοργόνας φέρεται να προέρχεται από ένα ψάρι . Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξάγουν πλήρες DNA από τη γοργόνα, αλλά η ραδιοχρονολόγηση των λεπιών έδειξε ότι μπορεί να κατασκευάστηκε στις αρχές του 1800.
Η νέα ανάλυση έδειξε, επίσης, ότι αυτοί που κατασκεύασαν την γοργόνα ήθελαν να ξεγελάσουν τον κόσμο και να τον κάνουν να πιστέψει ότι τα Ningyo είχαν όντως θεραπευτικές ικανότητες.
Στην Ιαπωνία, έχουν βρεθεί άλλες 14 «γοργόνες», τις οποίες η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει να μελετήσει σύντομα.
https://www.youtube.com/watch?v=3D4SSK0uivk&t=3s