«Βόμβα» στην οικονομία: 80.000 κενές θέσεις σε ξενοδοχεία και εστίαση ψάχνουν εργαζόμενους
Με μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό ετοιμάζεται να ανοίξει η φετινή τουριστική περίοδος με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να αναζητούν προσωπικό.

Με το Πάσχα να πλησιάζει και λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν οι τραγικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό στον τουριστικό κλάδο παραμένουν προκαλώντας πονοκέφαλο σε επιχειρηματίες και παράγοντες του τουρισμού.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αιτήσεις επαναπρόσληψης είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι κάτι που προκαλεί ανησυχία στους εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο για το πως θα καλυφθούν οι χιλιάδες, μόνιμες και χωρίς αναπλήρωση, κενές θέσεις εργασίας την ώρα που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται κατά την θερινή τουριστική περίοδο.
«Η διαδικασία επαναπρόσληψης έχει ξεκινήσει αρκεί να σας πω ότι οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται από 3/1 έως 30/1 και είμαστε ήδη 10% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Από τις 80.000 κενές θέσεις εργασίας οι 50.000 αφορούν στα ξενοδοχεία και 30.000 περίπου στην εστίαση. Θα είναι μια δύσκολη σεζόν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μάγειρες, σεφ, καμαριέρες, υπαλλήλους ρεσεψιόν και σερβιτόρους. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα και φέτος το καλοκαίρι δε θα μπορούμε να ισορροπήσουμε τις υπηρεσίες με τα χρήματα που πληρώνουν οι πελάτες» μας αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Χότζογλου.

«Αγκάθι» οι χαμηλοί μισθοί
Βασικοί λόγοι που οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στην εργασία στον τουριστικό κλάδο είναι σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων είναι:
- οι χαμηλές αμοιβές
- η εργοδοτική παραβατικότητα
- τα εξαντλητικά ωράρια.
Μάλιστα μετά την πανδημία πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να γίνουν μετανάστες σε τουριστικούς προορισμούς με καλύτερους μισθούς απ’ ότι στην Ελλάδα αλλά και με τη δυνατότητα να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από μια σεζόν κάτι που αποτέλεσε έναν ακόμη παράγοντα που συνέβαλε στην μονιμοποίηση των ελλείψεων στις θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου κάνουν λόγο για παγκόσμιο πρόβλημα και επισημαίνουν τη βραχυχρόνια μίσθωση ως μια βασική αιτία που πολλοί δεν επιλέγουν τον τουρισμό για να εργαστούν.
«Υπάρχει ένα θέμα με το εξειδικευμένο προσωπικό που όμως δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο και αναδείχθηκε μετά την πανδημία. Πολλοί είναι εκείνοι που έφυγαν από τον κλάδο και πολλοί οι νέοι που δεν αποφασίζουν να μπουν στο τουριστικό κλάδο. Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που εγκαταλείπουν το ξενοδοχειακό κομμάτι για να ασχοληθούν με τη βραχυχρόνια μίσθωση πχ κάποιοι από αυτούς που εργάζονταν εδώ στη ρεσεψιόν μας είπαν: πάω να ασχοληθώ με τα σπίτια που νοικιάζω» αναφέρει στο flash.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας Αττικής και Αργοσαρωνικού Ευγένιος Βασιλικός.
Έλλειψη σε σεφ και μάγειρες
Παράλληλα, σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι επιχειρηματίες στην εστίαση οι οποίοι αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό στις θέσεις του σεφ-μάγειρα αλλά και στο σέρβις με την προσφορά να είναι ελάχιστη.
«Υπάρχουν αγγελίες που δεν καλύπτονται και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εστίαση εντοπίζεται στις θέσεις σεφ-μάγειρες και σέρβις. Όσο αναπτύσσεται το τουριστικό προϊόν της εστίασης διαφοροποιούνται και οι δυνατότητες το επόμενο διάστημα δηλαδή θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Πέρυσι χιλιάδες θέσεις παρέμειναν κενές το ίδιο θα γίνει και φέτος αλλά πάντα εξαρτάται και από τον τουρισμό» μας αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Γιάννης Δαβερώνης.

Και συμπληρώνει «η εστίαση έχει ιδιαιτερότητες πρέπει να είσαι για ώρες σε ορθοστασία, σε συνεχή κινητικότητα, να δίνεις προσοχή στο σέρβις και κάποιοι δεν το προτιμούν ωστόσο μπορείς να βγάλεις χρήματα από την εστίαση αρκεί να θέλεις να δουλέψεις».
Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου επισημαίνουν επίσης πώς οι τουριστικές σχολές θα πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου να συμβαδίζουν με τις τάσεις του τουρισμού και να παράγουν εργαζόμενους πιο έτοιμους για τον συγκεκριμένο τομέα εργασίας.
Ενώ όπως λένε ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα νησιά όπου φοβούνται πως πολλές επιχειρήσεις θα υπολειτουργούν την καλοκαιρινή σεζόν ή δε θα ανοίξουν και καθόλου σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.