Το Li-Fi είναι το Wi-Fi του άμεσου μέλλοντος
Μια τεχνολογία επανέρχεται δυναμικά για να ανεβάσει την ανάλυση στα 16Κ και να κάνει τα πιο ασφαλή δίκτυα που είδες ποτέ.
Φαντάσου έναν κόσμο όπου κατεβάζεις το Fortnite από το Steam σε μερικά λεπτά, μεταφέρεις τις φωτογραφίες των διακοπών στο Cloud σε μερικά δευτερόλεπτα και κάνεις live streaming με 4K ανάλυση χωρίς «λόξιγκα». Αυτός είναι ο κόσμος που υπόσχεται το Li-Fi, μια τεχνολογία που επιστρέφει δυναμικά μετά από δέκα χρόνια και «φιλοδοξεί» να αντικαταστήσει τα συμβατικά δίκτυα Wi-Fi.
Από τεχνικής άποψης, το Li-Fi χρησιμοποιεί παλμούς φωτός από LED για να μεταφέρει την πληροφορία. Όταν το LED είναι αναμμένο, μεταδίδει μια μικρή ποσότητα πληροφορίας, π.χ. το 1, και όταν είναι σβηστό, μεταδίδει το 0. Με το γρήγορο αναβοσβήσιμο, δημιουργούνται οι συνθήκες για να μεταφερθούν δεδομένα από έναν πομπό σε έναν δέκτη. Η πληροφορία κωδικοποιείται αλλάζοντας τη συχνότητα λειτουργίας του LED, ενώ η ένταση του φωτός ρυθμίζεται σε επίπεδα που το ανθρώπινο μάτι δεν αντιλαμβάνεται.
Από το φωτόφωνο στο Li-Fi
Αν και ακούγεται σύγχρονο, η ιδέα του Li-Fi έχει τις ρίζες της στο φωτόφωνο, μια παλιά και σχετικά άγνωστη εφεύρεση του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Στην εποχή της δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, για προφανείς λόγους: οι λάμπες της ήταν ογκώδεις, κατανάλωναν πολλή ενέργεια, ήταν δύσκολο να παραχθούν μεγάλες ποσότητες και κατά συνέπεια να διανεμηθούν σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, όμως, με μια νέα γενιά LED λαμπτήρων, έχουμε τη δυνατότητα να φτιάχνουμε γιγαντοοθόνες με χαμηλή κατανάλωση και να τις συνδέουμε με κυκλώματα που ρυθμίζουν τη λειτουργία τους. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας LED διαφορετικών χρωμάτων, μπορούμε να έχουμε ξεχωριστά κανάλια μετάδοσης, παρόμοια με τα κανάλια στην τηλεόραση.
Το χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα
Όπως κάθε τεχνολογία, το Li-Fi έχει και αυτό περιορισμούς. Ο πομπός και ο δέκτης πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή χωρίς εμπόδια, άρα το ρούτερ και η συσκευή πρέπει να είναι σε σταθερό σημείο. Θα αφορά, επομένως, κυρίως μη φορητές συσκευές, desktop PCs, smart TVs, κάμερες. Φυσικά, η μετάβαση από το Wi-Fi θα χρειαστεί χρόνο και επενδύσεις. Παρ’ όλα αυτά, με τη μείωση της κατανάλωσης και του αποτυπώματος άνθρακα, οι ταχύτητες μπορούν να εκτοξευθούν χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά προβλήματα.
Netflix, 16Κ, γρήγορο download
Τι σημαίνει αυτό για σένα, εκτός από εξωφρενικά γρήγορα downloads; Σημαίνει ότι τα πάντα μπορούν να μεταφερθούν και να αναπαραχθούν κατευθείαν από το Cloud. Θα μπορείς να βλέπεις ταινίες στο Netflix την ίδια στιγμή που οι φίλοι σου παίζουν GTA χωρίς να ανησυχείτε για το bandwidth, γιατί υπάρχει απεριόριστο! Οι αναλύσεις των βίντεο θα πάνε στα 16K και 32K. Θα μπορείς να έχεις ίντερνετ στο αεροπλάνο χωρίς προβλήματα παρεμβολών ή υπερφόρτωσης των κυκλωμάτων. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για την ασφάλεια του δικτύου σου, γιατί κανείς δεν θα μπορεί να το "κλέψει"!
Με λίγα λόγια, το Li-Fi είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση στον τρόπο που συνδεόμαστε με το διαδίκτυο. Αν όλα πάνε όπως προβλέπεται, σύντομα θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.
Εσύ τι λες; Είσαι έτοιμος να αποχαιρετήσεις το Wi-Fi και να καλωσορίσεις το φως;