Κοινή χρωστική από πατατάκια κάνει το δέρμα (ποντικιών) διάφανο
Μία πολύ συνηθισμένη χρωστική μπορεί να αποκαλύψει αγγεία, μύες και εγκεφαλικούς ιστούς, ακόμα και στον άνθρωπο.
Το όνομα αυτής: ταρτραζίνη. Πρόκειται για μια χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε αναψυκτικά, πουτίγκες, δημητριακά, σάλτσες, παγωτά, τσίχλες, ζελέδες, μαρμελάδες, και στη φαρμακευτική, σε διάφορα χάπια.
Σε μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια, σύμφωνα με τη Washington Post, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατάφεραν να κάνουν το στομάχι, το κεφάλι και τα πόδια ποντικιών διαφανή. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.
Εφαρμόζοντας τη χρωστική στην κοιλιά των ποντικιών, μπόρεσαν να δουν το συκώτι, το έντερο και την ουροδόχο κύστη. Εφαρμόζοντας τη χρωστική στο κεφάλι, μπόρεσαν να δουν τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο των ποντικιών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην απεικονιστική ιατρική και θα είναι πιο εύκολο να γίνονται βιοψίες, να παρακολουθούνται διαταραχές του πεπτικού και να εντοπίζονται όγκοι.
Ο Δρ Γκουσόνγκ Χονγκ, που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στον Guardian ότι «αντί να βασίζονται σε επεμβατικές βιοψίες, οι γιατροί θα μπορούν να διαγνώσουν όγκους εξετάζοντας απλά τους ιστούς χωρίς χειρουργική παρέμβαση». Η τεχνική μπορεί να βοηθήσει και τους φλεβοτόμους να βρουν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα.
Από επιστημονική άποψη, όταν το φως περνάει από τους ιστούς, διαχέεται γιατί προσπίπτει σε μεμβράνες, οργανίδια και αποθέσεις λίπους, που όλα έχουν διαφορετικές οπτικές ιδιότητες (διαφορετικό δείκτη διάθλασης). Όπως το φως ταξιδεύει από τον έναν ιστό στον άλλο, στρέφεται και οι ιστοί γίνονται αδιαφανείς. Είναι το ίδιο φαινόμενο όπου ένα μολύβι φαίνεται να λυγίζει όταν πέσει σε ένα ποτήρι νερό.
Ο Δρ Ζίχαο Ου και οι συνεργάτες του σκέφτηκαν ότι συγκεκριμένες χρωστικές μπορούν να κάνουν ορισμένα μήκη κύματος του φωτός να περνούν πιο εύκολα τους ιστούς. Απορροφώντας χρωστικές, αλλάζει ο δείκτης διάθλασης και οι επιστήμονες μπορούν να καταστείλουν τη διάθλαση.
Οι ερευνητές έδειξαν στο Science ένα κομμάτι κοτόπουλου να γίνεται διαφανές στο κόκκινο φως λίγο μετά την απορρόφηση ταρτραζίνης. Επίσης, όπως αναφέρεται στον Guardian, οι ερευνητές επάλειψαν ταρτραζίνη στην κοιλιά ενός ποντικιού και μπόρεσαν να δουν τα εσωτερικά του όργανα.
Ο Δρ Χονγκ εξηγεί ότι το πιο ενδιαφέρον μέρος του πειράματος ήταν άλλο. «Συνήθως, όταν ανακατέψεις μπλε χρωστική στο νερό, όσο περισσότερη βάλεις, τόσο πιο αδιαφανές γίνεται το μείγμα. Το αντίθετο ισχύει με την ταρτραζίνη. Όσο περισσότερη απορροφήσουν οι ιστοί, τόσο πιο διαφανείς γίνονται οι ιστοί, αλλά φυσικά μόνο στο κόκκινο φως».
Η έρευνα του Χονγκ και των συνεργατών του φαίνεται πολύ ελπιδοφόρα για την μη επεμβατική διαγνωστική ιατρική και αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στην ανίχνευση όγκων και διαταραχών στη λειτουργία εσωτερικών οργάνων.