Εντοπίστηκαν τα γονίδια που ορίζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα
Ερευνητές από το Γέιλ συσχέτισαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με πάνω από 200 σημεία στο DNA.
Οι πέντε μεγάλες διαστάσεις της προσωπικότητας, δεκτικότητα στις εμπειρίες, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, συνεργασιμότητα και νευρωτισμός, είναι επιστημονικώς μετρήσιμα χαρακτηριστικά και χρησιμοποιούνται ευρέως σε ψυχολογικές αναλύσεις.
Τώρα ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ,προσδιόρισαν τα γονίδια ή γενετικούς τόπους (loci) στο ανθρώπινο DNA που καθορίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Η μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα του Million Veteran Program, δημοσιεύεται στο Nature Human Behaviour.
Ο Δρ Πρίγια Γκούπτα, μεταδιδακτορικός ερευνητής και επικεφαλής της έρευνας, λέει ότι ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα γονίδια, «η καλύτερη κατανόηση των διαστάσεων της προσωπικότητας μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε πιθανούς κινδύνους ψυχικών ασθενειών ώστε να αναπτυχθούν στρατηγικές αντιμετώπισής τους».
«Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβουμε πλήρως ποια γονίδια σχετίζονται με τις διαστάσεις της προσωπικότητας» αναφέρει ο Δρ Ντάνιελ Λέβι, βοηθός καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ και ένας από τους ερευνητές.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης της προσωπικότητας με την ανάλυση των παραλλαγών στο ανθρώπινο DNA βρέθηκαν 62 νέοι γενετικοί τόποι που σχετίζονται με τον νευρωτισμό.
Επίσης εντοπίστηκαν γενετικοί τόποι για την συνεργασιμότητα για πρώτη φορά. Και συνδυάζοντας τα αποτελέσματα αυτά με άλλα από προηγούμενες μελέτες, ταυτοποιήθηκαν πάνω από 200 γενετικοί τόποι που σχετίζονται με τις διαστάσεις της προσωπικότητας.
Η ομάδα του Δρ Λέβι εξέτασε τη γενετική συσχέτιση μεταξύ των διαστάσεων της προσωπικότητας και διαφόρων ψυχικών ασθενειών. Βρήκαν ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ νευρωτισμού, κατάθλιψης και αγχωτικής διαταραχής. Οι άνθρωποι που είναι συνεργάσιμοι και τα πηγαίνουν καλά με άλλους, είχαν μικρή πιθανότητα να εμφανίσουν τέτοιες παθήσεις.
Ο Δρ Λέβι επισημαίνει ότι παρ’ ότι υπάρχει γενετική βάση στις διαστάσεις της προσωπικότητας και συσχέτιση με ψυχικές ασθένειες, δεν σημαίνει πως αυτές οι συσχετίσεις διαρκούν μια ζωή.
«Η προσωπικότητα προσαρμόζεται και αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, επομένως υπάρχει μια προσωρινή σχέση που δεν μπορεί να καταγραφεί με τον τρόπο που ερευνάται η προσωπικότητα στη μελέτη μας» λέει ο Λέβι.
Ο Λέβι καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα πως οι μελέτες προσωπικότητας θα αποδειχθούν χρήσιμες στην ανίχνευση διάφορων ψυχικών ασθενειών.