Το 2024 φέρθηκε καλά στους βαθύπλουτους: Πόσο αύξησαν τις περιουσίες τους Μασκ, Μπέζος, Ζούκερμπεργκ
Οι υπερ-πλούσιοι έγιναν πολύ πλουσιότεροι το 2024, όπως εκτιμά το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.
Το 2024 ήταν μία καλή χρονιά για να είναι κανείς δισεκατομμυριούχος. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 25%, ενώ ο Nasdaq κατά 33%, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπερ-πλούσιοι, με εταιρείες που είναι ενταγμένες στους εν λόγω δείκτες, κατάφεραν να επωφεληθούν σημαντικά.
Οι πέντε δισεκατομμυριούχοι που κατέγραψαν τα σημαντικότερα κέρδη το 2024 είδαν τις περιουσίες τους να ενισχύονται συνολικά κατά 542 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Όλοι τους προέρχονται από τον τομέα της τεχνολογίας όπου η τεχνητή νοημοσύνη και το ράλι των μετοχών μετά τις αμερικανικές εκλογές οδήγησαν τις μετοχές σε ύψη ρεκόρ.
Μεγάλος νικητής ο Έλον Μασκ
Ο μεγάλος νικητής της χρονιάς ήταν ο Έλον Μασκ που αύξησε την περιουσία του κατά 239 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία του Μασκ, που υποστήριξε με θέρμη τον Ντόναλντ Τραμπ, διαμορφώνεται πλέον στα 468 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, γεγονός που οφείλεται στο ανοδικό ράλι των μετοχών μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ.
Η περιουσία του αποτελείται κατά κύριο λόγο από μετοχές στην Tesla και στη SpaceX. Και παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων επιβραδύνθηκαν, η τιμή της Tesla ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 70% φέτος. Ταυτόχρονα, η τιμή της SpaceX διπλασιάστηκε κατά το 2024 και η χρηματιστηριακή της αξία πλέον φτάνει τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πιο πλούσιοι Ζούκερμπεργκ, Μπέζος - Τα κέρδη από την άνοδο της ΑΙ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έγινε πλουσιότερος κατά 85 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στην επιτυχία της Meta. Η περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας πλέον ανέρχεται σε 213 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στο ποσοστό του 13% που του ανήκει και το οποίο τον καθιστά το μεγαλύτερο μέτοχο της ιδιοκτήτριας του Facebook, του Instagram και άλλων κοινωνικών δικτύων. Η τιμή της μετοχής της Meta ενισχύθηκε φέτος κατά 70% χάρη στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και την επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης πρόσθεσε 78 δισεκατομμύρια δολάρια και στην περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Nvidia, Γιένσεν Χουάνγκ, του οποίου η περιουσία πλέον διαμορφώνεται στα 122 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος κατέχει το 3,5% της εταιρείας, ενώ η τιμή της μετοχής της ενισχύθηκε φέτος κατά 175%.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Oracle, Λάρι Έλισον, αύξησε την περιουσία του κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον ανέρχεται στα 193 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στις εφαρμογές cloud της εταιρείας του και στην υποδομή της που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης. Εκτός των άλλων, ο Έλισον κατέχει και πάνω από το 1% της Tesla, αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων.
Κατά 69 δισεκατομμύρια πλουσιότερος έγινε και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος κατέχει το 9% περίπου της εταιρείας του, της οποίας η συνολική αξία ανέρχεται σε 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η τιμή της μετοχής της Amazon ενισχύθηκε πάνω από 45%, μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ.
Υπάρχουν και... χαμένοι
Όμως, εκτός από τους κερδισμένους υπάρχουν και οι χαμένοι και προέρχονται κυρίως από τον κλάδο των ειδών πολυτελείας. Ο Μπερνάρ Αρνώ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της LVMH και κάτοχος του 48% της εταιρείας, έγινε φτωχότερος κατά 31 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.
Τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν οι απώλειες της Φρανσουάζ Μπετανκούρ – Μάγιερς, κληρονόμου του ομίλου της L'Oréal, και δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με περιουσία που φτάνει τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τη μισή του περιουσία, δηλαδή 17 δισεκατομμύρια δολάρια, έχασε ο Κόλιν Χουάνγκ, μέτοχος στην Pinduoduo, τη μητρική εταιρεία του Temu, του οποίου η μετοχή έχασε φέτος το 30% της αξίας της. Ενώ 14 δισεκατομμύρια δολάρια έχασε ο Φρανσουά Πινώ, του ομίλου ειδών πολυτελείας, Kering, που περιλαμβάνει ονόματα όπως η Balenciaga, η Gucci και η Saint Laurent.