Μπέζος και Ζούκερμπεργκ ξεπουλούν λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές - Τι ξέρουν;
Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι πωλούν μετοχές αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων των εταιρειών τους ελάχιστα πριν από τις επικείμενες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκαλώντας ερωτηματικά και φόβους ενόψει μια οικονομικής καταστροφής.
Ο Τζεφ Μπέζος, τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ξεφορτώθηκε 8,5 δισ. δολάρια σε μετοχές μόνο τον μήνα Μάρτιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο «μίστερ» Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που βρίσκεται μία θέση πιο κάτω και πούλησε 1,4 εκ. μετοχές της Meta αξίας 638 εκ. δολαρίων.
Την ίδια μέθοδο ακολούθησε ο Τζέιμι Ντίμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, ο οποίος συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια μόνο την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη του «εξαργύρωση» από τότε που ανέλαβε τα ηνία του τραπεζικού κολοσσού πριν από περίπου είκοσι χρόνια.
Μέσα σε λίγες μέρες, ο Λίον Μπλακ της Apollo Global Management πραγματοποίησε την πρώτη του πώληση, «χάνοντας» μετοχές αξίας 172,8 εκατομμύρια στην εταιρεία του μετά από 34 χρόνια. Το... γαϊτανάκι συνεχίστηκε με την οικογένεια Γουόλτον της Walmart που πούλησε μετοχές ίσες με 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα από ανάλογες πωλήσεις στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Η σειρά των συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν όλες μέσα σε λίγες εβδομάδες η μία από την άλλη και έχουν ήδη προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των θεατών, όπως δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail.
Η αιτία είναι οι επικείμενες εκλογές;
Οι ειδικοί θεώρησαν ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών καθώς ο δείκτης S&P 500 - ένα ενδεικτικό μέτρο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου- παραμένει σε υψηλό όλων των εποχών.
«Αν διαβάζετε τα... φύλλα τσαγιού και κοιτάτε τι μπορεί να συμβεί με την πολιτική μας τον επόμενο χρόνο, τα πράγματα είναι αρκετά καλά αυτήν τη στιγμή - οι αγορές είναι ανοδικές», δήλωσε ο σύμβουλος χρηματοοικονομικής εταιρείας Άλαν Τζόνσον στα τέλη του περασμένου μήνα.
Το στέλεχος της Johnson Associates με έδρα το Μανχάταν, συνέχισε λέγοντας ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα δυνητικά ασταθούς πτώσης, για να συμπέσει με τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα. «Με την πολιτική μας και οτιδήποτε άλλο συμβαίνει γεωπολιτικά, ίσως να μην είναι τόσο καλά (σ.σ. τα πράγματα) σ' ένα ή σε δύο χρόνια από τώρα», παραδέχτηκε.
Στη συνέχεια, επεσήμανε την πρόσφατη, εντυπωσιακή απόδοση του S&P 500 λέγοντας ότι έχει αυξηθεί περισσότερο από 27% το περασμένο έτος. Αυτή η εξέλιξη πρόσθεσε δισεκατομμύρια στα χαρτοφυλάκια που ευθύνονται για τις πρόσφατες πωλήσεις μέσα σε έναν χρόνο, υπενθύμισε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι αυτά τα στελέχη είναι επί του παρόντος «περισσότερα χρήματα» από ό, τι αναμενόταν.
Εξαιτίας αυτού, ο Τζόνσον είπε ότι η διαφοροποίηση των συμμετοχών τους -τουλάχιστον από την άποψη του επενδυτή- είναι μια καλή ιδέα. Καθώς αντισταθμίζουν τα μερίδιά τους, οι μέτοχοι θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τις τρέχουσες φορολογικές ελαφρύνσεις, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος.
«Μια υπερθερμασμένη χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει σε νέα ύψη», συνέχισε, προσθέτοντας, «καθώς οι επενδυτές τροφοδοτούν αυτή τη φρενίτιδα από φόβο μήπως χάσουν, οι οικονομικοί γνώστες ξεφορτώνουν μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Ενώ συνεχίζει λέγοντας, ότι τα κίνητρά τους, αν και αναπόδεικτα, «θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους απλούς Αμερικανούς».
Η εκτόξευση των μετοχών
Η μετοχή της Meta έχει εκτοξευθεί σε ποσοστό 186%, η JPMorgan έχει ανέβει κατά 30% και η Amazon σχεδόν 90%. Και οι τρεις εταιρείες διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ: «Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το έναυσμα για αυτές τις μαζικές πωλήσεις θα μπορούσε να είναι οι επερχόμενες εκλογές και η αστάθεια που σίγουρα θα φέρουν», κατέληξε.
Περαιτέρω φόβοι πυροδότησαν οι δηλώσεις μεγάλων παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες - μερικές από τις οποίες υποδηλώνουν ότι η ξαφνική πτώση των μετοχών θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα κάτι μεγαλύτερου παρασκηνίου.
Η American Hartford Gold, μια εταιρεία που προτείνει την αγορά χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στους επενδυτές, έριξε την ιδέα ότι «οι μεγάλες ρευστοποιήσεις μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας οικονομικής πτώσης που δεν έχει ακόμη έρθει», αφού οι δισεκατομμυριούχοι «βγαίνουν πριν σκάσει η τεχνολογική φούσκα».
«Δισεκατομμυριούχοι διευθύνοντες σύμβουλοι όπως οι Μπέζος, Ζούκερμπεργκ, Ντίμον και η οικογένεια Γουόλτον πωλούν τεράστιες ποσότητες των δικών τους μετοχών και οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορεί να προετοιμάζονται για μια οικονομική ύφεση», ανέφερε.
Η πώληση συνεπάγεται ότι οι μετοχές είναι στο απόγειό τους και οι πλούσιοι μέτοχοι μπορεί να θέλουν να επωφεληθούν, προειδοποιώντας ότι: «Η πώληση τεράστioy όγκου μετοχών μπορεί να στείλει ένα τρομερό μήνυμα σε μεμονωμένους επενδυτές».
«Συνήθως, εάν οι διευθύνοντες σύμβουλοι αγοράζουν μετοχές (σ.σ. των εταιρειών τους), αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στο μελλοντικό δυναμικό ανάπτυξης αυτής της εταιρείας. Είναι επίσης πιθανό η άποψη αυτών των δισεκατομμυριούχων να τους δώσει μια διαφορετική προοπτική της οικονομίας και προς τα που αυτή κατευθύνεται».
Σπρώχνουν τον κόσμο στον χρυσό
Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο Ντίμον έκρουσε πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου για την αστρονομική αύξηση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, τις παρατεταμένες επιπτώσεις του πληθωρισμού και των αυξανόμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων, ενθάρρυνε τους Αμερικανούς πολίτες να αγοράσουν χρυσό ως τρόπο αντιστάθμισης του χρηματοοικονομικού κινδύνου που συνδέεται με τις χρηματιστηριακές αγορές.
Ως αποτέλεσμα μία εβδομάδα μετά, ο χρυσός διαπραγματευόταν κοντά στην τιμή ρεκόρ των 2.193,80 δολαρίων ανά ουγγιά.