Τις 6.000 έφτασαν οι αποβολές στα σχολεία λόγω κινητού - «Θεαματικά καλό μέτρο», λέει ο Πιερρακάκης
Για τις εξελίξεις στον τομέα της παιδείας μίλησε ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, επικεντρώνοντας στο μέτρο της χρήσης κινητού.
«Θεαματικά καλό» χαρακτήρισε το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφέροντας επίσης ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς και την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έχουν καταγραφεί 6.043 αποβολές.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις καταγγελίες ενδοσχολικής βίας που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα stop-bullying, σημειώνοντας ότι συνολικά από τότε που άρχισε η λειτουργία της έχουν καταγραφεί 501 αναφορές, εκ των οποίων οι 213 φέτος.
Σχετικά με το ζήτημα των «αιωνίων φοιτητών», ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί από το 2022 και προβλέπει ανώτατη διάρκεια φοίτησης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, χαρακτηρίζοντας «βελτιωμένη» την εικόνα στο κομμάτι αυτό.
Τέλος, αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και εκτίμησε πως θα υπάρχουν «αρκετές αιτήσεις» από την πρώτη χρονιά.
Ξεκινά ο γονικός έλεγχος στα κινητά
Προ ημερών, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στο θέμα «parental control» (γονικός έλεγχος) στα κινητά, μιλώντας στο Action24. «Αυτό που θα δείτε το επόμενο διάστημα είναι μία σελίδα στην οποία θα δίνονται πολύ εύκολες πληροφορίες για το πως οι γονείς σε συναίνεση με τα παιδιά κι αυτό απαιτεί κουβέντα με τα παιδιά, τι μπορεί να κάνει».
«Οι πληροφορίες θα δίνονται βήμα, βήμα και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι. Πρέπει να βάλουμε τις λέξεις κλειδιά, τις ώρες, τις σελίδες και το περιεχόμενο. Και σε δεύτερο χρόνο να δούμε πώς θα αναγκάσουμε τις πλατφόρμες να κάνουν αυτό που οφείλουν. Γιατί τα σόσιαλ μίντια έχουν ξεκάθαρη ευθύνη και οι αλγόριθμοι ξέρουν ότι ο άλλος είναι ανήλικοι».
«Πρέπει να μπουν φραγμοί και είναι πολύ εύκολο αυτό για τους γονείς. Οι οδηγίες έχουν βίντεο και εξηγούν στους γονείς τί να κάνουν».