Τί θέλει να σου πει η γάτα σου; AI εφαρμογές μας βοηθούν να καταλάβουμε τις επιθυμίες τους
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επιστήμης είναι η κατανόηση της γλώσσας των οικόσιτων ζώων.
Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν επιχειρήσει να αναπτύξουν εφαρμογές που θα μπορούσαν να δώσουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα ζώα συντροφιάς.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει μπορεί πλέον να δώσει απαντήσεις στο τι ζητούν τα πιο ιδιόμορφα ίσως κατοικίδια, οι γάτες από τους «ανθρώπους» τους.
Στην προσπάθειά τους λοιπόν, να αποκωδικοποιήσουν τα σήματα που δίνουν οι γάτες, οι επιστήμονες πληροφορικής, Sergei Dreizin και Mark Boyes, από την εταιρεία λογισμικού, Akvelon ανέπτυξαν μια εφαρμογή, την οποία ονόμασαν MeowTalk.
Η εφαρμογή καταγράφει τα νιαουρίσματα της γάτας, μεταφράζοντάς τα σε φράσεις όπως «είμαι ενοχλημένος» ή «ταΐστε με».
Οι οικόσιτες γάτες χρησιμοποιούν κυρίως τη μυρωδιά και τη γλώσσα του σώματος για επικοινωνία, αλλά οι φωνές τους, όπως τα νιαουρίσματα, προορίζονται για τους ανθρώπους και είναι προσαρμοσμένες «για να εξυπηρετούν έναν πολύ λειτουργικό σκοπό» όπως την τροφή και άλλες βασικές τους ανάγκες και όχι την πολυπλοκότητα.
Μελέτες επισημαίνουν, ότι οι γάτες γουργουρίζουν όχι μόνο από ικανοποίηση αλλά μερικές φορές και από δυσφορία.
Χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη και χιλιάδες καταγεγραμμένα νιαουρίσματα, το MeowTalk ταξινομεί με ακρίβεια εννέα φράσεις γάτας περίπου στο 90% των περιπτώσεων. Ωστόσο, τόσο ο Dreizin όσο και ο Boyes συμφωνούν ότι δεν είναι τέλειο.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η εφαρμογή μετέφρασε μια φορά το αίτημα μιας γάτας για φαγητό ως "σ' αγαπώ", αναδεικνύοντας τους περιορισμούς της.
Τελικά, η ερμηνεία της επικοινωνίας της γάτας βασίζεται στο να βλέπεις και να ακούς τα συνθήματά της, με τον de Mouzon να υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες ότι "η επικοινωνία είναι μια διαδικασία συν-μάθησης" μεταξύ των γατών και των ανθρώπων τους.
Πηγή: National Geographic