Τι συμβαίνει όταν έχουμε καιρό να κάνουμε σεξ;
Η αποχή από το σεξ μπορεί να μην έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην συνολική υγεία σας, σίγουρα όμως θα διαπιστώσετε αλλαγές.
Κάθε άνθρωπος περνάει ανά διαστήματα «ξηρές» περιόδους στην κρεβατοκάμαρά τους, για κάθε είδους λόγους. Ίσως είναι απασχολημένοι, ίσως είναι ελεύθεροι ή μπορεί απλώς να αποφάσισαν ότι θέλουν ένα διάλειμμα.
Εάν αυτό το διάλειμμα συνεχιστεί αρκετά, όμως, μπορεί να έχει επίδραση στο σώμα σας και σε ορισμένους τομείς της ζωής σας. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει «σωστό» στο κενό αυτό διάστημα για όλους, το κλειδί είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
Το σεξ είναι καλή άσκηση για την καρδιά, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καταπολεμά τον πονοκέφαλο και καταπραΰνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Παράλληλα, σας βοηθά να κάψετε θερμίδες. Από την άλλη, η αποχή από το σεξ μπορεί να μην έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην συνολική υγεία σας, σίγουρα όμως θα διαπιστώσετε κάποιες απρόσμενες αλλαγές.
Άγχος και Στρες
Εάν δεν κάνετε συχνά σεξ με τον σύντροφό σας, αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο συνδεδεμένοι μαζί του, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι δεν μιλάτε πολύ για τα συναισθήματά σας ή δεν λαμβάνετε μεγάλη υποστήριξη στη διαχείριση των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων.
Και το σεξ κάνει το σώμα σας να απελευθερώνει ορμόνες, όπως ωκυτοκίνη και ενδορφίνες, που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις επιπτώσεις του στρες. Η ωκυτοκίνη έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σας βοηθά να κοιμηθείτε.
Μνήμη
Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν συχνά σεξ είναι καλύτεροι στο να ανακαλούν αναμνήσεις. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να αναπτύξει νευρώνες και να λειτουργήσει καλύτερα γενικά.
Ανοσοποιητικό Σύστημα
Το τακτικό σεξ μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει κάποια ασθένεια, επομένως το να το κάνετε λιγότερο συχνά μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κρυολογήματα και άλλα παρόμοια. Σε μια μελέτη, φοιτητές που έκαναν σεξ μία έως δύο φορές την εβδομάδα αποδείχθηκε ότι είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός συγκεκριμένου αντισώματος (που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α) που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Καταθλιπτικά συμπτώματα
Το σεξ είναι ψυχοσωματική διαδικασία. Η σωματική επαφή, ρυθμίζει τη διάθεση μέσω της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνη της αγάπης. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη. Χωρίς τα οφέλη αυτών των φυσικών τονωτικών της διάθεσης, μπορεί να γίνετε πιο επιρρεπείς σε μελαγχολία και κακή διάθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνετε κλινικά καταθλιπτικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη και η έλλειψη σεξ συνδέονται, αλλά πρόκειται για σύνδεση και όχι σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Πιο έντονοι πόνοι περιόδου
Το σεξ ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Η συστολή της μήτρας κατά τη διάρκεια του οργασμού, επιταχύνει την αποβολή του αίματος, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τις κράμπες της περιόδου. Παράλληλα, αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών που ανακουφίζουν από τους πόνους.
Κολπική ξηρότητα
Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που απέχουν για μεγάλο διάστημα από το σεξ, όταν αρχίζουν πάλι να κάνουν σεξ δυσκολεύονται λόγω της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων. Οι ορμόνες αυτές λιπαίνουν τον κόλπο και διατηρούν τα τοιχώματά του υγιή και ελαστικά.
Δυσφορία στο σεξ
Το τακτικό σεξ είναι σημαντικό για την υγεία του κόλπου μετά την εμμηνόπαυση. Η απουσία συστηματικής επαφής συμβάλλει στη λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, με αποτέλεσμα το σεξ να γίνεται πιο επώδυνο όταν το επιχειρείτε μετά από μεγάλο διάστημα αποχής.