Στις 2 Ιανουαρίου η ελληνική σημαία θα κυματίζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Με το σύνθημα «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία» η Ελλάδα για τρίτη φορά στην ιστορία της θα διατελέσει μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ.
Δημήτρης Σουλτογιάννης - Ανταπόκριση Νέα Υόρκη
Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου στις 19:00 ώρα Ελλάδας, σε μια σύντομη τελετή που θα λάβει χώρα στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η γαλανόλευκη θα τοποθετηθεί ανάμεσα στις άλλες σημαίες των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Ελλάδα μαζί με τη Δανία, το Πακιστάν, τον Παναμά και τη Σομαλία θα είναι και επίσημα «μη-μόνιμο» μέλος του Συμβουλίου για τη διετία 2025-2026. Η χώρα μας μαζί με τις άλλες τέσσερις χώρες θα αντικαταστήσει το Εκουαδόρ, την Ιαπωνία, τη Μάλτα, τη Μοζαμβίκη και την Ελβετία, των οποίων η θητεία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου.
Τα νέα μέλη θα προστεθούν στα υφιστάμενα μη μόνιμα που είναι η Αλγερία, η Γουιάνα, η Δημοκρατία της Κορέας, η Σιέρα Λεόνε και η Σλοβενία, των οποίων η θητεία άρχισε την 1η Ιανουαρίου. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία έχουν δικαίωμα βέτο, είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον χάρτη του ΟΗΕ το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας φέρει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του.
Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα διατελεί μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ
Η Ελλάδα έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Οκτωβρίου του 1946. Έκτοτε, έχει διατελέσει δυο φορές μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη διετία 1952-1953 και τη διετία 2005-2006. Το λογότυπο της Ελλάδας για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος απεικονίζει ένα κλαδί ελιάς, καθώς η ελιά συμβολίζει την ειρήνη και τη σοφία, την ολυμπιακή εκεχειρία και την εξέλιξη των χωρών και των λαών της Μεσογείου ανά τους αιώνες.
Υποστηρίζοντας τον χάρτη και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών και τιμώντας την τοπική πνευματική κληρονομιά, η Ελλάδα επέλεξε το σύνθημα «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία», το οποίο αντιπροσωπεύει την προσέγγισή της στις διεθνείς σχέσεις.
Με στόχο τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ελλάδα θέτει ως βασικές προτεραιότητες την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την προστασία των Γυναικών και των παιδιών, την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια, την προστασία του κλίματος καθώς και τη θαλάσσια ασφάλεια.