Μαρινέλλα: Τι είναι η εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη - Αίτια, συμπτώματα, οδηγίες αντιμετώπισης
Η εγκεφαλική αιμορραγία είναι μια επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση.
Η εγκεφαλική αιμορραγία, που όπως ανακοινώθηκε υπέστη η θρυλική ερμηνεύτρια Μαρινέλλα, είναι μια μορφή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά την οποία ένα αγγείο σπάει και ελευθερώνεται μια ποσότητα αίματος μέσα στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου, πίσω από το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο Η διαφορά είναι ότι στην εγκεφαλική αιμορραγία υπάρχει αιμάτωμα εντός του εγκεφάλου ενώ στο ισχαιμικό μια περιοχή του εγκεφάλου παύει να αιματώνεται σωστά.
Ποια είναι η αιτία της εγκεφαλικής αιμορραγίας;
Η υπερτασική αγγειοπάθεια είναι η πιο κοινή αιτία της αυτόματης εγκεφαλικής αιμορραγίας γενικά. Η αμυλοειδική αγγειοπάθεια (αμυλοείδωση) είναι η πιο κοινή αιτία σε ηλικιωμένους. Οι αγγειακές δυσπλασίες είναι η πιο κοινή αιτία εγκεφαλικής αιμορραγίας στα παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν αιμορραγία και σε ενήλικες.
Ποιοι είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλική αιμορραγία;
- Υπέρταση: Εκτός του ότι είναι η συχνότερη αιτία, η υπέρταση είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου. Η υπέρταση διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας.
- Αντιθρομβωτικη θεραπεία
- Αλκοόλ: αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ τριπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας.
- Γενετικοί παράγοντες
Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν οι ασθενείς με εγκεφαλική αιμορραγία;
Τα συμπτώματα της εγκεφαλικής αιμορραγίας, σε αντίθεση πχ. με την υπαραχνοειδή αιμορραγία, εξελίσσονται πιο προοδευτικά, αν και μπορεί να εξελιχθούν και ταχύτατα.
Τα συνηθέστερα είναι: κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), έμετος, ζάλη, λήθαργος έως και κώμα, παράλυση μια πλευράς του σώματος, πτώση της γωνίας στόματος, δυσκολία στην ομιλία κλπ.
Η διάγνωση
Η εγκεφαλική αιμορραγία είναι μια επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση διάγνωση. Η αξονική τομογραφία είναι η πιο σημαντική εξέταση γιατί μπορεί με βεβαιότητα να βάλει ή να αποκλείσει τη διάγνωση της εγκεφαλικής αιμορραγίας. Δίνει επίσης πληροφορίες για το μέγεθος και τη θέση της αιμορραγίας, για την παρουσία ενδοκοιλιακής αιμορραγία (δηλαδή αίματος εντός των κοιλιών του εγκεφάλου), την παρουσία οιδήματος, αν υπάρχει παρεκτόπιση των δομών της μέσης γραμμής κ.ο.κ.
Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δώσει επίσης πολλές πληροφορίες, είναι όμως μια εξέταση η οποία δεν είναι τόσο γρήγορη ούτε τόσο άμεσα διαθέσιμη, οπότε ο ρόλος της είναι πιο περιορισμένος.
Πως αντιμετωπίζεται η εγκεφαλική αιμορραγία;
Αν διαπιστωθεί εγκεφαλική αιμορραγία, ενδέχεται να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:
- χορήγηση φαρμάκων για να μειωθεί το εγκεφαλικό οίδημα ή η αρτηριακή πίεση
- χορήγηση αντιεπιληπτικών φαρμάκων
- παύση των αντιπηκτικών φαρμάκων που ενδεχομένως να παίρνει ο ασθενής
Μερικοί ασθενείς στους οποίους η εγκεφαλική αιμορραγία είναι μεγάλη και απειλεί τη ζωή ενδεχομένως να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση παροχέτευσης του αιματώματος.
Όταν ξεπεραστεί η αρχική περιπέτεια, και ανάλογα με τη βαρύτητα της εγκεφαλικής αιμορραγίας, ο ασθενής χρειάζεται συνήθως αποκατάσταση προκειμένω να αποκατασταθούν τα νευρολογικά ελλείμματα που έχουν προκύψει (πχ. διαταραχή ομιλίας, κινητικότητας κοκ.)
Πηγή: nevroxeirourgos.gr