Τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται τελικά με τον καρκίνο του εγκεφάλου; Τι δείχνει νέα έρευνα
Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περιλαμβάνει 63 μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους.
Ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δίνει απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολεί εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων: Αν συνδέονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου και της κεφαλής.
Με επικεφαλής την Υπηρεσία Προστασίας Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (Arpansa) της Αυστραλίας, η εξετάστηκαν περισσότερες από 5.000 μελέτες από τις οποίες εντοπίστηκαν οι αυστηρά επιστημονικές ενώ αποκλείστηκαν οι πιο αδύναμες.
Σύμφωνα με τον Guardian, η τελική ανάλυση περιλάμβανε 63 μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, καθιστώντας την «την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης, αναπληρωτής καθηγητής Κεν Καρυπίδης. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν συσχέτιση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου» πρόσθεσε.
Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στους καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μηνίγγων, της υπόφυσης και του αυτιού), στους όγκους των σιελογόνων αδένων και στους όγκους του εγκεφάλου.
Η ανασκόπηση δεν διαπίστωσε συνολική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου, καμία συσχέτιση με την παρατεταμένη χρήση (εάν τα άτομα χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο για 10 χρόνια ή περισσότερο) και καμία συσχέτιση με την ποσότητα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου (τον αριθμό των κλήσεων που έκαναν ή τον χρόνο που περνούσαν στο τηλέφωνο).
Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση που επίσης πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΠΟΥ και η οποία εξέτασε τη γυναικεία γονιμότητα, βρήκε συσχέτιση σε ορισμένα σενάρια, όπως το βάρος γέννησης, «ωστόσο, η συσχέτιση αυτή εμφανίστηκε όταν η έκθεση στα ραδιοκύματα ήταν πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας», δήλωσε ο Καρυπίδης.
Ο Τιμ Ντρίσκολ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και πρόεδρος της επιτροπής επαγγελματικών και περιβαλλοντικών καρκίνων του Αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου, δήλωσε ότι η μεθοδολογία της συστηματικής ανασκόπησης ήταν ισχυρή και ότι οι ερευνητές θα πρέπει να θεωρούνται ανεξάρτητοι.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι από αυτή τη μελέτη. Ωστόσο, αν και πρέπει να θυμόμαστε ότι οι μελέτες δεν είναι τέλειες, ο όγκος των στοιχείων δείχνει ότι τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλή στη χρήση όσον αφορά τις όποιες ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε.