Τι δεν πρέπει να τρώμε ποτέ και από που, για να αποφύγουμε τις δηλητηριάσεις
Οι ειδικοί, γιατροί και διατροφολόγοι προειδοποιούν πολύ συχνά για ποιες τροφές μπορούμε να καταναλώνουμε και ποιες όχι, προκειμένου να αποφύγουμε μια τροφική δηλητηρίαση.
Μια κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, η Πρίμροουζ Φρίστον ασχολείται συγκεκριμένα με τις βακτηριακές λοιμώξεις και τα μικρόβια που αναπτύσσονται τις τροφές και μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις.
Η ίδια μάλιστα, σε άρθρο της στο El Pais, ενημερώνει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που έχουν ορισμένα τρόφιμα και τι είναι καλό να αποφεύγουμε.
Φαγητό σε καντίνες
Το φαγητό σε χώρους όπως καντίνες, μπάρμπεκιου και πικ νικ, δεν είναι ασφαλής επιλογή.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουμε τη δυνατότητα να πλύνουμε τα χέρια μας ούτε εμείς ούτε το προσωπικό που παρασκευάζει το φαγητό.
Ακόμη και τα αντισηπτικά δεν μπορούν εύκολα να εξουδετερώσουν βακτήρια όπως το E.coli. Μεταξύ άλλων, το φαγητό που βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, προσελκύει έντομα όπως μύγες και μυρμήγκια, τα οποία πολύ εύκολα μπορούν να μεταφέρουν σαλμονέλα και λιστέρια.
Φαγητό σε μπουφέ
Το πέρασμα πολλών ανθρώπων πάνω από το φαγητό θα έπρεπε να είναι απαγορευτικό. Πέρα από την επαφή και τα χέρια, μικρόβια μεταφέρονται από την ομιλία, το φτέρνισμα, και τον βήχα των ατόμων που πλησιάζουν κοντά στο φαγητό για να πάρουν το γεύμα τους.
Για τους ζεστούς μπουφέδες, όπως αυτοί που σερβίρονται στο πρωινό στα ξενοδοχεία, αποφεύγουμε πάντα τα χλιαρά φαγητά, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όταν τα τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασία μικρότερη των 60°C.
Προτιμήστε τις πιο ζεστές επιλογές που σας δίνονται, αυτές που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο ή το τηγάνι.
Στρείδια
Τα στρείδια αποτελούν μια από τις πιο συχνές αιτίες δηλητηρίασης. Τα ωμά οστρακοειδή θα έπρεπε να είναι απαγορευτικά, καθώς τρέφονται με φίλτρα που μπορούν να συγκεντρώσουν μικρόβια στον ιστό τους.
Ένα μολυσμένο στρείδι δεν έχει διαφορετική εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση, και έτσι μπορεί να προκαλέσει πολύ εύκολα τροφική δηλητηρίαση.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 80.000 άνθρωποι προσβάλλονται από Vibrio από ωμά στρείδια και μόνο στις ΗΠΑ 100 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτό.
Συσκευασμένες σαλάτες
Τα μαρούλια σε σακούλες μπορεί να περιέχουν μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης, όπως E coli και σαλμονέλα. Η ερευνητική ομάδα της κλινικής μικροβιολόγου διαπίστωσε ότι αυτά τα μικρόβια αναπτύσσονται περισσότερο από χίλιες φορές, όταν βρίσκονται σε περιβάλλον με υγρασία από τους χυμούς της σαλάτας, ακόμη και αν η συσκευασία της σαλάτας είναι στο ψυγείο.
Ανησυχητικό είναι ότι τα ίδια μικρόβια χρησιμοποιούν τους χυμούς της σαλάτας για να γίνουν πιο ιογενή, και έτσι να προκαλέσουν μια πιο σοβαρή μόλυνση.